Niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege de kostenbesparing overwegen steeds meer mensen om hun woning te verduurzamen. Uiteindelijk moeten we ook wel, omdat de overheid ook wil dat we vanaf 2026 onze woning verduurzamen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzamere manier van verwarmen. Maar waar let je op als je een plan gaat maken voor het verduurzamen van je woning? Wij zetten een aantal tips op een rij die je mee kunt nemen.
Vervang oude elektrische apparaten door energiezuinige versies
Elektrische apparaten kunnen echte energieslurpers zijn. En we hebben steeds meer elektrische apparaten in huis. Daarom kan het goed zijn om bij het maken van een duurzaam plan ook eens kritisch te kijken naar de apparatuur in huis. Het kan de moeite waard zijn om bepaalde apparaten te vervangen voor een energiezuinige variant. Deze zijn te herkennen aan het energielabel. Deze kan variëren van G (minst energiezuinig) tot A of A++++ (meest energiezuinig). Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over het energielabel voor huishoudelijke apparatuur.
Kijk of er mogelijkheden zijn voor isolatie
Heb je een wat oudere woning, dan kan extra isoleren een belangrijke stap zijn voor het verduurzamen van je woning. Zo kan veel warmte verloren gaan via de muren. Met behulp van muurisolatie of gevelisolatie kun je warmteverlies voorkomen. Vloerisolatie kan optrekkende kou verminderen en met behulp van dakisolatie zorg je ervoor dat de warmte niet kan binnenkomen of verdwijnen via het dak. En denk ook aan het vervangen van de ramen door HR++ glas.
Bespaar maximaal met een elektrische warmtepomp
Vanaf 2026 ontkomen we er niet aan om bij het vervangen van de cv-ketel over te stappen naar een duurzamere manier van verwarmen. En daarom is het goed om dit ook meteen in je duurzame plan op te nemen. Met een elektrische ofwel All-Electric warmtepomp bespaar je maximaal op gas, en daarmee ook maximaal op je energiekosten. De warmtepomp haalt ‘gratis’ warmte uit de natuur en zet dit met behulp van een kleine hoeveelheid elektriciteit om in energie voor het verwarmen van je woning en het bereiden van warm water.
Cv-ketel nog goed? Ook dan kun je duurzamer verwarmen
Is je cv-ketel momenteel nog niet aan vervanging toe? Of wil je een duurzaam plan maken met meerdere stappen? In dat geval is er ook een oplossing in de vorm van een hybride warmtepomp met de mogelijkheid om hier in de toekomst een All-Electric warmtepomp van te maken. Dit wordt ook wel ‘All-Electric Ready’ genoemd. In de hybride opstelling zorgt de warmtepomp voor het verwarmen van je woning en alleen als het écht nodig is springt de cv-ketel bij. De cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van water. Wanneer jij dat wilt, kun je na het aansluiten van een boiler je cv-ketel wegdoen en 100% gasloos verwarmen.
Met behulp van de bovenstaande tips kun jij aan de slag met het maken van je duurzame plan. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar je maakt je woning energieneutraal én zorgt ook voor een flinke besparing op de energiekosten.