Energieneutraal

Het begrip ‘energieneutraal’ is een veel gebruikte term met diverse betekenissen. Energieneutraal gebruikt men hoofdzakelijk bij woningen en/of gebouwen. Het woon- of werkobject wekt alle energie op die het verbruik.  In een energieneutrale woning betaal je zo weinig tot geen kosten aan energie. De kosten op de meter (directe energiekosten) zijn er niet. Maar hiervoor doe je wel een investering op de aanschaf van zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen.

Energieneutraal leven

  • Gebruik: geven en nemen van stroom en gas

  • Toe te passen in woningen en gebouwen

  • Door middel van zonnepanelen, zonneboiler, windenergie

Een energieneutraal huis

Wanneer je een energieneutraal wilt wonen, vereist dat een zeer lage hoeveelheid energieverbruik. Hierbij komt de energie voort uit hernieuwbare bronnen. Daarnaast moet de energie het liefst ook dichtbij huis opgewekt zijn, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak. Een huis wekt hierbij minstens net zoveel energie op als het verbruikt. Energie neutrale huizen hebben vaak een warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen, zuinige Cv-ketel, HR+++ glas en goede isolatie. Nieuwbouwhuizen zijn hier goed op aan te passen en zeker wanneer een gehele wijk energieneutraal gebouwd is.

Soms is het niet mogelijk om helemaal energieneutraal te zijn. In de koude en donkere winter kan het voorkomen dat je toch energie nodig hebt van het het. Wanneer je dezelfde hoeveelheid energie in andere periode weer terug levert, kun je alsnog spreken van energieneutraal. Men kijkt hiervoor naar een periode van 1 januari t/m 31 december.

Energielabel energieneutraal huis

Net als bij apparatuur is ook bij woningen een energielabel verplicht. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is en een overzicht van woningkenmerken als woningtype, isolatie, beglazing, verwarming en toegepaste installaties. De labelklassen voor woningen lopen van G t/m A++++, waarbij een energielabel G het minst energiezuinig is. Groene (energiezuinige) labels zijn de labels B t/m A++++. Dit zijn echter nog geen energieneutrale woningen. Een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) wordt aangeduid vanaf energie A+++. Vanaf energielabel A++++ kun je een woning aanduiden als energienetraal huis. Hier zijn weer verschillende type in gedefinieerd als: Nul-op-de-meter woning, energienotaloos huis, energiebalanswoning,  zelfvoorzienende woning en passief huis. De woningen verschillen op onderdelen, maar hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze zeer goed geïsoleerd zijn, weinig energie verbruiken en zelf zo veel mogelijk energie opwekken.

Een oud huis en toch energieneutraal

Ook bestaande woningen zijn energieneutraal te maken. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen. Het huis te voorzien van betere isolatie, driedubbel glas en een warmtepomp. In sommige gevallen maakt men gebruik van voorzetgevels rondom oude woningen. Een nieuw uiterlijk én een lagere energierekening in één klap.

Besparen met een energieneutraal huis

Besparen gaat al snel wanneer een huis energieneutraal gemaakt wordt. Denk aan het besparen op de energierekening. Maar er zijn ook nog subsidies die men mag aanvragen. Namelijk de ISDE-subsidie. Hier vallen warmtepompen, zonneboilers, pellet kachels en biomassaketels onder.