Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor koken op inductie met inductie fornuizen. Sterker nog: de meeste nieuwe keukens worden hier standaard mee uitgerust. Dat is best wel even wennen als je altijd op gas gekookt hebt. Gelukkig went het snel én biedt het ook nog eens ongelooflijk veel voordelen. Twijfel jij nog tussen een traditioneel gasfornuis of koken op inductie? En lukt het je maar niet om een keuze te maken? Lees dan snel verder en ontdek de voordelen van koken op inductie.
Toekomstbestendig koken op inductie
Het doel van de overheid is om Nederland uiteindelijk gasvrij te krijgen. Dat houdt in dat er uiteindelijk dus ook niet meer gekookt gaat worden op gas. Als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken bij Keukeninbouwcenter, is het dan ook verstandig om hier alvast rekening mee te houden. Zo ben je alvast volledig voorbereid op de nabije toekomst. Hierdoor hoef je dus ook in de toekomst het fornuis niet meer te veranderen. Een prettige gedachte.
De pitten warmen snel op en koelen ook weer snel af
Het mooie van een inductieplaat is dat de temperatuur heel gemakkelijk en snel te regelen is. Bij een gasfornuis duurt het bijvoorbeeld vaak een tijdje tot de gewenste temperatuur is bereikt. Na het koken blijven de pitten vaak ook nog een extra lang warm. Dit levert niet alleen ongemak op tijdens het koken, maar kan dus ook tot gevaarlijke situaties leiden waarbij volwassen of kinderen zich branden door een te warme pit. Bij een inductieplaat heb je hier een last meer van. De pit is direct op temperatuur en de pan zo opgewarmd. Na het uitschakelen van het fornuis, zijn de pitten ook bijna weer direct koel.
Inductie kookplaten zijn Makkelijk schoon te maken
Het schoonmaken van een gasfornuis is niet altijd gemakkelijk. Het vuil kruipt overal tussen en vlekken branden in. Hierdoor moet je niet alleen het fornuis na elke kookbeurt zeer grondig reinigen, maar heb je ook nog eens veel middelen nodig om het écht goed schoon te houden. Een inductieplaat is geheel glad. De oppervlakte is daardoor binnen een handomdraai te reinigen en het vuil en vet kan nergens tussen gaan zitten. Hierdoor bespaar je veel tijd aan de schoonmaak van het fornuis en geniet je van een hygiënischere omgeving.
Koken op inductie is de zuinigste manier van koken
Duurzaamheid staat tegenwoordig centraal. De meeste mensen doen er werkelijk alles aan om energie te besparen in huis. Ook tijdens het koken wordt er veel energie verbruikt. Gas is niet goedkoop. Door te koken op elektriciteit kan er dus al flink bespaard worden, maar wist je dat koken op inductie ook nog eens de zuinigste manier van koken op elektriciteit is?
Dat komt omdat de inductieplaat veel efficiënter werkt dan bij andere kookmiddelen. Alleen de pit wordt immers opgewarmd, niet de hele plaat. Zo is er dus minder elektriciteit nodig om te kunnen koken. Daardoor wordt er ontzettend veel geld bespaard en zal je je energierekening flink omlaag zien gaan. Een inductieplaat is dan ook een investering waar je financieel gezien ook op de lange termijn veel profijt van hebt.