Bijna geen maaltijd is zo belangrijk en persoonlijk als het ontbijt. Meer en meer laten we de oh zo Hollandse boterhammetjes met kaas of hagelslag voor wat ze zijn, en maken we een ontbijt dat echt bij ons past. Een ontbijt waar we energie van krijgen, wat we simpelweg heel erg lekker vinden of waarvoor we kiezen omdat het zo gezond is. Hoe ontbijt jij het liefst?
Brood; het traditionele ontbijt
Het ochtend ritueel, dat bestond in ons land jarenlang doorgaans uit boterhammen, meestal in stukjes gesneden. Als kind kreeg je er vaak twee, eentje met zoet beleg en eentje met hartig. Menig kind is opgegroeid met dezelfde regel: eerst de boterham met hartig beleg, en daarna pas die met zoetigheid. Eerst moest de gezonde boterham op, daarna pas de lekkere, zo luidde de gedachte hierachter. Alhoewel er tegenwoordig nog steeds veel brood bij het ontbijt gegeten wordt, is de manier waarop we ontbijten in de loop der jaren wel behoorlijk veranderd. Invloeden uit andere landen hebben hier uiteraard ook invloed op.
Kies voor een gevarieerd ontbijt
Brood verdwijnt steeds vaker eerst even in een broodrooster, zoals in zoveel landen al veel langer gebruikelijk is. Een lekkere, warme, geroosterde boterham bij het ontbijt: alleen al vanwege de geur zijn veel mensen er dol op. Naast brood hebben we tegenwoordig nog veel meer ontbijtjes om uit te kiezen. Zo ontbijten steeds meer mensen met havermout. Havermout zit vol vezels en eiwitten en is ook nog caloriearm. Nederlanders zijn gek op yoghurt en ontbijtgranen om de dag mee te beginnen. Verder zie je het bordje pap bijvoorbeeld ook nog steeds op de ontbijttafel verschijnen. Met wat vers fruit erbij blijkt zelfs zo’n papje tot een fotogeniek ontbijt te kunnen worden omgetoverd.
Vers en persoonlijk heeft de voorkeur
Fruit is een favoriet in de ochtend. Door de yoghurt of kwark maar ook gewoon als fruitsalade. Als je wel wilt ontbijten maar valt het niet mee om een banaan, een sinaasappel, en een grapefruit en een schaaltje yoghurt weg te werken op de vroege ochtend, dan is een blender het perfecte hulpmiddel in de keuken. Gooi al je fruit in een kom en maak er een heerlijke smoothie van. Een smoothie kun je iedere dag een beetje anders maken voor de variatie en is ook nog eens hartstikke gezond. Vult een ‘drinkontbijt’ niet genoeg? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een schaaltje yoghurt met wat granola en vers fruit erdoorheen. Bramen, bessen, er is genoeg keuze.