De 7 beste keukenapparaten voor de ‘professionele’ hobbykok
10 april 2020
Door Woonhome.nl
Ben je gek op koken, dan weet je hoe belangrijk keukenapparatuur is. Eerder vond je al een artikel over keukenapparatuur die bij de basis van je keuken horen. Heb jij meer ruimte in de keuken? En breng jij het liefst veel tijd hier door? Kijk dan snel welke 7 keukenapparaten jou helpen bij het bereiden van complexere gerechten.
1. De raviolimaker als het beste keukenapparaat
Pasta maken blijft altijd een uitdaging. Ravioli is dan zeker niet het makkelijkste gerecht. Maar als je graag een stapje verder gaat, moet je beslist deze uitdaging aangaan. De raviolimaker gaat het je zeker makkelijker maken. Je gebruikt deze om snel deeg met vulling naar keuze te maken. Met behulp van een deegroller maak jij de ravioli zo klaar. Extra leuk aan verse ravioli? Je bepaalt de vulling helemaal zelf. Dat betekent eindeloos afwisselen!
2. Een pastamachine voor Italiaanse koks
Bij HorecaRama kom je veel verschillende pastamachines tegen. Ideaal voor hobbykoks die op de professionele tour gaan. Je doet bloem, eieren, een snufje zout en eventueel olijfolie in de pastamachine. Deze kneedt de machine tot een glad pastadeeg. Pastamachines zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste modellen beschikken over een instelknop. Zo bepaal je de dikte van de pasta zelf. Wil je met je pastamachine veel verschillende soorten pasta maken? Zorg dan dat je voor de juiste hulpstukken kiest. Elk hulpstuk is bedoeld voor een speciale pasta. Fusilli of pappardelle maken is zo een eitje!
3. Een rijstkoker voor het gemak
Rijst koken is iets wat iedereen kan. Maar rijst perfect koken, dat vergt ervaring. Zeker als je op andere rijstsoorten overstapt, zoals sushirijst of risotto. Een rijstkoker is dan een perfecte oplossing. Deze houdt namelijk exact de kooktijd aan die nodig is. Zo hoef je niet tussendoor te testen. Je vertrouwt gewoon op je rijstkoker. Het enige wat jij doet, is een afgemeten hoeveelheid rijst en water in de pan doen. De rest gaat helemaal vanzelf!
4. Een sealmachine: koken én lekker lang bewaren
Iedere kok en hobbykok wil zijn producten vers houden, en zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Natuurlijk blijven producten langer goed door ze op de juiste temperatuur te bewaren, in de koeling of een koelvitrine. Maar ook door ze goed te verpakken. Gebruik daarom een sealmachine om luchtdicht te verpakken. Luchtdicht kan je producten langer bewaren. Maar een sealmachine heeft meerdere functies. Je kan een sealmachine ook gebruiken om mee te koken. Kruiden en specerijen geven veel smaak af door ze samen met een vlees of vis te sealen en vervolgens te garen. Sealapparaten bestaan in verschillende maten. Zo dicht je grote en kleine verpakkingen. De sealmachine behoort tot onze favoriete keukenapparatuur.
5. Rookoven voor een subtiele smaak
Gerookte producten herken je meteen aan hun bijzondere smaak. Heerlijk voor bepaalde vissoorten. Ook groenten en fruit zijn er geschikt voor. Met behulp van een rookoven rook jij allerlei verse producten. Het is trouwens niet alleen lekker voor de smaak. Je verhoogt ook de houdbaarheid. Ook voor professionele hobbykoks zijn er diverse modellen. Kies bijvoorbeeld een rookoven voor binnen of buiten. Of eentje die je gewoon op het fornuis gebruikt.
6. Worstenvuller: de lekkerste worsten maak je zelf
Zelf worsten maken? Het kan met de worstenvuller! Zo kies je zelf de ingrediënten. Worsten zijn vaak gemaakt van vlees. Maar ook vis is perfect om worst van te maken. Ideaal als hapje of als voorafje! Meestal gebruik je een worstenvuller in combinatie met een gehaktmolen. Je vult het reservoir met het gehakt. De drukplaat drukt de ingrediënten in de vulbuis. Aan het uiteinde van de vulbuis bevestig je het omhulsel. Zo snel is de worst klaar! Er zijn meerdere modellen worstenvullers. Op die manier regel je eenvoudig de grootte van de worsten.
7. Sous-vide-apparaat
Voor sommige producten is een constante temperatuur heel belangrijk voor een perfecte garing. Denk vooral aan het garen van gevogelte en vlees. Dan gebruik je een sous-vide-machine. In een sous-vide-machine gaar je gevacuümeerde producten. De producten zijn geseald met een vetstof en smaakstoffen. Dit apparaat houdt de temperatuur constant door middel van water dat circuleert. De temperatuur is instelbaar op een halve graad nauwkeurig! Zo zorg je voor een perfecte bereiding van jou favoriete product.