We besteden nogal wat tijd in de keuken. Je zet er je koffie, bereidt er een paar keer per dag een maaltijd. En je maakt uitgebreide familiediners of je hebt een keukentafel waaraan je regelmatig even bij kletst met vrienden. Alle reden dus om de plek zo goed mogelijk schoon te houden – zichtbaar én onzichtbaar. Lees hier tips voor hygiëne in de keuken.
Veeg je voeten aan een keukenmat voor je de keuken binnenkomt
Uit onderzoek blijkt dat we ruim vierhonderdduizend bacteriën onder onze schoenen mee naar binnen nemen. Niet zo’n fris idee, en al helemaal niet als het om de keuken gaat. Een keukenmat kan al helpen een deel van de bacteriën bij de deur achter te laten. En zo’n inloopmat is niet alleen hygiënisch, het zorgt er ook voor dat je de keukenvloer niet voor niets schoonmaakt.
Was je handen voordat je start met koken
Wellicht vanzelfsprekend, maar het belang van handen wassen bij het bereiden van eten is zeer groot. Via je handen kun je ziektekiemen gemakkelijk verspreiden, niet zo fijn als dat in het eten terecht komt. Was je handen goed voor en tijdens het koken.
Gebruik verschillende snijplanken per product
Gebruik verschillende snijplanken om rauw vlees, rauwe vis, groenten of brood te snijden. Zo voorkom je kruisbesmetting van etenswaren. Bij een kruisbesmetting worden er ziekmakende bacteriën van het ene op het andere product overgebracht. Zitten de bacteriën in rauw vlees kun je deze bij het bereiden doden, maar heeft het naast al bereid voedsel gelegen, kan het daarop overgebracht zijn. Maak ook iedere snijplank schoon na gebruik.
Bewaar je eten afgedekt
Of het nu restjes zijn van een uitgebreid diner, of je hebt bewust voor meer dagen gekookt, de manier waarop je eten bewaart is erg belangrijk voor het goedhouden ervan. Zo is het het beste om eten te laten afkoelen voor je het in de koelkast zet. Sluit het eten als het afgekoeld is altijd af met bijvoorbeeld vershoudfolie, of bewaar het in een afgesloten plastic bakje.
Ruim de vaatwasser direct in na het koken
Zorg voor een schoon aanrecht. Ruim direct na het koken en bereiden van voedsel de vaatwasser in. Ziektekiemen verspreiden zich snel, en als je het aanrecht schoonhoudt, ga je al een groot deel van de verspreiding tegen. En als je toch bezig bent, neem dan ook meteen even de gootsteen mee. Ook al is het niet altijd te zien, er hoopt zich snel vuil op dat zorgt voor de verspreiding van bacteriën.