Waardebepaling woning: dit is het en zo wordt het berekend
06 november 2022
Door Woonhome
Wanneer je je huis gaat verkopen, is het natuurlijk belangrijk te weten wat je huis waard is. Twee verschillende termen worden in dit proces genoemd: de taxatie en de waardebepaling woning. Maar wat is het verschil hiertussen, en waarom kiezen veel mensen voor een waardebepaling? Wij leggen het je uit.
De verschillen tussen een taxatie en waardebepaling woning
Bij beide termen wordt er gekeken naar de waarde van je woning. Toch zitten er wat verschillen tussen de twee. Bij een waardebepaling wordt er door een makelaar gekeken naar de waarde van je woning. Deze gebruikt zijn of haar kennis en expertise om een bepaling te maken, die gebaseerd wordt op factoren als de omgeving, de grootte en de staat van de woning. Het advies van deze waardebepaling is vrijblijvend en wordt vaak ook gratis uitgevoerd.
Bij een taxatie wordt er een officiële marktwaarde vastgesteld. Een taxateur stelt een uitgebreid rapport op waarin meerdere componenten worden vernoemd. Deze wordt gecontroleerd door een instituut, en heeft dus ook aan bepaalde eisen te voldoen.
Voordelen van een waardebepaling voor je woning
Veel mensen kiezen er toch voor om bij de verkoop van hun huis een waardebepaling te laten doen in plaats van een taxatie. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld al een makelaar ingeschakeld is die hen helpt met het verkoopproces. De verkoop- of aankoopmakelaar kosten kunnen dan al besproken zijn, en dat beetje extra kan net zo handig zijn voor de (ver)kopers. Een heel taxatiebureau inschakelen is namelijk een beste klus, en een makelaar wordt vaak op zijn of haar expertise vertrouwd. Maar hoe wordt de waarde door deze dan bepaald?
Hoe men komt tot een waardebepaling
Er is in Nederland geen vast systeem of vaste formule voor het berekenen van een waardebepaling, en dat is eigenlijk best gek. De waardebepaling wordt dus volledig bepaald door de ondervindingen van de makelaar. Maar hoe gaat dat dan?
Veel makelaars kijken voor de waardebepaling huis naar de situatie op de huizenmarkt. Deze schommelt natuurlijk best wat, maar de makelaar is daarvan wel het beste op de hoogte. Bovendien wordt er vaak een buurtonderzoek uitgevoerd, waarbij de makelaar een overzicht krijgt van de prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Soms wordt er ook een formule gebruikt die de module van Calcasa heet. In Calcasa wordt de woningwaarde gemaakt op basis van 25 woningen in de directe omgeving.
Ook kijkt hij of zij naar het onderhoudsniveau, en de staat van de woning (hoe oud het is, en of het voorzien is van alle gemakken). Natuurlijk kunnen we de grootte en afmetingen van het huis niet vergeten. Grond kost namelijk geld. Een woningwaarde neemt dus toe wanneer het meer oppervlakte beslaat. Een tuin of parkeergelegenheid valt hier ook onder. Laten we immers niet vergeten dat ruimte in Nederland schaars is. De grond is dus een grote factor in het bepalen van de waarde van een huis.
De juiste prijsinschatting voor jouw huis door een gratis waardebepaling
Wanneer je je woning wilt gaan verkopen, kan het handig zijn om te weten wat de woning ongeveer waard is. Je wilt natuurlijk een goede prijs voor je woning ontvangen. Een taxatie bij een taxatiebureau is mogelijk, maar kost veel geld en tijd. Een waardebepaling kan gratis door een makelaar worden opgepakt. Hij of zij baseert de bepaling op basis van het oppervlakte ofwel de NEN2580 meting en de staat van de woning. Ook kijkt de makelaar naar prijzen van woningen in de omgeving.