Help, schade aan het huis. Welke verzekering voor je huis spreek je aan?
02 augustus 2022
Door Jolien
O jee, je hebt schade aan je huis. Gelukkig ben je voor sommige schade aan je huis wel verzekerd. Maar welke verzekering voor je huis moet je nu aanspreken? Dat verschilt per schadegeval. In ieder geval moet je de schade zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar en een schadeformulier invullen. Hoe sneller en nauwkeuriger je dit doet, hoe beter. Bij deze ongelukken spreek je deze verzekeringen aan.
Er is bij je ingebroken: wat nu?
Inbraken vinden vaak plaatst tijdens vakanties. De zomer is dan ook een periode waarin veel dieven hun slag slaan. Ze zien dat de caravan niet meer voor de deur staat, dus weten ze dat ze zonder veel risico je huis in kunnen. Wanneer je ontdekt dat er bij je ingebroken is, moet je eerst de politie inschakelen. De politie kan dan onderzoek doen en een verklaring opstellen wat er is gestolen en welke schade er is. Deze verklaring heb je nodig om de schade te verhalen op de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt namelijk de schade door inbraak en diefstal. Er zijn meestal wel wat zaken uitgesloten of waar een maximale hoogte van uitkering voor geldt, zoals een deel van elektronica, sieraden en geld.
Verzekering voor lekkage
Help, het water sijpelt langs de muren naar beneden. Lekkage is nooit fijn, maar gelukkig is waterschade wel te verzekeren. Wanneer de lekkage is veroorzaakt door lekkage van het dak of dakgoten, storm of door lekkage van de centrale verwarming, kun je terecht bij je opstalverzekering. Is de lekkage veroorzaakt omdat je buren geen goed afschot op hun platte dak hebben? Dan kun je niet altijd terecht bij je opstalverzekering. Maar deze schade kun je dan verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van je buren.
Schade aan het huis van een ander
Wanneer je op visite bent bij een ander en per ongeluk een duur beeldje omgooit, dan moet je zijn bij je WA-verzekering, oftewel je aansprakelijkheidsverzekering. Onder deze verzekering zijn jouw eigen spullen niet verzekerd, maar wel de schade die jij of je gezinslid maakt bij een ander. Dus als je bijvoorbeeld iemands telefoon per ongeluk laat vallen, kun je de schade indienen bij de WA-verzekering voor de telefoon. Er is meestal wel geen eigen risico bij een WA-verzekering. Dat betekent dat je niet mee hoeft te betalen aan het schadebedrag. Dat is vooral fijn bij schade aan een duur item.