Ben je van plan je woning te verbouwen of ga je binnenkort een nieuwbouwwoning betrekken? Dan ben je ongetwijfeld al bezig met de nieuwe inrichting. Hoe gaan de woonkamer en nieuwe keuken eruit komen te zien. Dit is immers één van de leukste dingen van een nieuwe woning! Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt is de elektra in je nieuwe huis. Toch is dit van essentieel belang.
Elektriciteit is de basis voor een veilige woning
Als je van tevoren goed hebt uitgedacht waar je op moet letten bij het aanleggen van de elektriciteit scheelt dit enorm. Goed beslagen ten ijs komen is dan ook een must. De grote vraag is natuurlijk: waar moet je precies op letten?
1. Begin met een goed doortimmerd elektriciteitsplan
Voor je gaat starten is het handig om te beginnen met een weldoordacht elektriciteitsplan. Door van tevoren een plan van aanpak te maken, dwing je je zelf om goed na te denken over waar je je stopcontacten wilt hebben en hoeveel je er wilt hebben.
Begin daarom eerst met een plattegrond van de kamers. Bedenk van te voren hoe je de ruimtes ongeveer wilt inrichten. Zo kan je nauwkeurig aangeven waar je de elektriciteitspunten het liefst wilt hebben.
2. Kies tactische lichtpunten en spotjes
Een plattegrond geeft ook een goed beeld van waar de lichtpunten in huis moeten komen. Waar wil je bijvoorbeeld verlichting hebben in de gang. En waar in de slaapkamer(s) en in de woonkamer? Weet je al op welke plek je een hanglamp gaat ophangen en waar je sfeerverlichting wilt hebben? Of heb je een speciaal hoekje uitgekozen voor een leeslamp? Allemaal zaken die de moeite lonen om goed door te denken.
Uiteraard wil je boven de eettafel en in de gang goede verlichting. Belangrijk is het om dan niet de minder voor de hand liggende plekken te vergeten. En ga je daar voor een hanglamp of kies je eerder voor ingebouwde spotjes? Ingebouwde spotjes hebben als voordeel dat je ze kunt dimmen wanneer nodig. Daarnaast hebben ze een strakke uitstraling waardoor ze perfect in een modern interieur passen.
3. Accentverlichting: geef sfeer aan je interieur
Heb je duidelijk voor ogen waar de basisverlichting komt? Denk dan nu goed na over lichtpunten voor eventuele accentverlichting. Heb je bijvoorbeeld een mooie boekenkast of een schilderij wat aan de muur komt te hangen? Je licht het schilderij extra uit door het te accentueren met een lichtspotje. Wil je een nog knussere sfeer creëeren? Accentueer de spiegels in je slaapkamer, gang of badkamer middels accentverlichting.
4. Zelf aanleggen of een professional inhuren?
Het moge duidelijk zijn: het aanleggen van elektra moet nauwkeurig en op de juiste manier gebeuren. Zelf elektra aanleggen is tot op zekere hoogte te doen als je een handige Harry of Hetty bent. Als het echter niet goed aangelegd is, vergroot het de kans op kortsluiting. Kans op brand is dan zelfs een reëel gevaar. Het is dus zeker het overwegen waard om een professionele elektricien in te schakelen. Een professionele elektricien heeft immers de kennis en ervaring om de elektra veilig en kundig aan te leggen.