Verhuizen naar een andere gemeente? Deze 8 stappen moet je dan nemen
10 mei 2021
Door Woonhome
Verhuizen omdat je nieuwe baan in een andere gemeente is, of je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. Wat de reden ook is, wanneer je wilt verhuizen naar een andere gemeente komen er een aantal zaken op je af om te regelen. Om het soepel te laten verlopen maak je het beste gebruik van een stappenplan. Zodra je een stap hebt afgerond vink je dit ook weer af van je to-do list. Zo houd je jouw hoofd koel tijdens de verhuizing.
Stap 1: neem de juiste makelaar in armen
Wanneer je hebt besloten in welk gebied je graag wilt gaan wonen, is het belangrijk om een goede makelaar in de armen te nemen. Want een makelaar in Groningen weet de leukste huizen in Groningen te vinden waar een makelaar uit Gelderland niet van af weet. Wanneer je jouw nieuwe huis hebt gevonden dan is het tijd om administratief een aantal zaken te regelen, zoals de inschrijving. Ps: met deze tips koop je jouw droomhuis.
Stap 2: schrijf je in bij de nieuwe gemeente
Vanaf vier weken van te voren tot uiterlijk vijf dagen na de verhuizing moet je jezelf en je gezin inschrijven bij de gemeente. Met deze aanmelding meldt de nieuwe gemeente je automatisch af bij de oude gemeente. Dus als je in Nederland blijft wonen, dan hoef je jezelf niet zelf uit te schrijven bij je oude gemeente.
Om je in te schrijven bij de nieuwe gemeente heb je een geldig legitimatiebewijs nodig en een verklaring van de bewoning, zoals de koopakte of een huurcontract. De inschrijving doe je eenvoudig online via DigiD.
Stap 3: gemeentelijke belastingen terugvragen
Aan je oude gemeente heb je gemeentelijke belasting betaald, zoals onroerende zaak belasting, rioolheffing, andere afvalstofheffingen en eventuele hondenbelasting. Heb je dit voor een jaar vooruit betaald? Dan krijg je een deel terug. Hoe dit gaat verschilt per gemeente: bij de ene krijg je dit automatisch terug, soms moet je een teruggave of herberekening aanvragen. Kijk op de website van je oude gemeente hoe dit geregeld is. Het onderdeel onroerend zaak belasting krijg je niet terug. Dit is op 1 januari gepeild en geldt voor het hele jaar. Dus dit betaal je pas per 1 januari voor je nieuwe huis in de nieuwe gemeente. De overige gemeentelijke belastingen betaal je vanaf de verhuisdatum aan je nieuwe gemeente.
Stap 4: waterschapsbelasting terug vragen
Het waterschap regelt waterzuivering en de onderhoud aan dijken, hiervoor betaal je een bijdrage via de waterschapsbelasting. In Nederland zijn er 22 waterschappen, er is dus een grote kans dat je onder een andere waterschap valt wanneer je van gemeente verhuist. Automatisch ontvang je een rekening van je oude waterschap voor de rest van het jaar. In sommige gevallen betaal je dan deze kosten dubbel. Het bedrag dat je te veel hebt betaald aan dit oude waterschap, ontvang je terug aan het einde van het jaar. Controleer wel aan het eind van het jaar of dit is gebeurd, anders moet je hier zelf nog achteraan.
Stap 5: toeslagen en uitkering ontvangen
Ontvang jij toeslag(en) van de Belastingdienst? Geef dan een adreswijziging door, ook al heb je jezelf ingeschreven bij de nieuwe gemeente. Wanneer je een uitkering ontvangt dan vervalt deze bij de oude gemeente na de verhuizing. Je moet bij je nieuwe gemeente de uitkering opnieuw aanvragen.
Stap 6: een parkeervergunning regelen
Gelden er in de nieuwe gemeente waar je komt te wonen parkeerkosten? Dan is het slim om een parkeervergunning bij de nieuwe gemeente aan te vragen. Een parkeervergunning van je oude gemeente verhuist niet mee namelijk naar je nieuwe adres. Vijf dagen na je verhuizing kan de parkeervergunning in laten gaan.
Stap 7: vergelijk en stap over van internetprovider en waterbedrijf
Kijk na of je provider voor internet, telefonie en televisie in je nieuwe gemeente actief is. Is dit niet het geval, dan is het tijd om de providers te vergelijken en over te stappen. Dit kan al zes tot acht weken voordat je verhuist. Zeg op tijd je huidige provider op, of geef het nieuwe adres door als je provider wel actief is in je nieuwe gemeente.
Voor het waterbedrijf geldt hetzelfde als met je provider, behalve dat je deze niet zelf kiest. Informeer van tevoren of je huidige waterbedrijf in jouw nieuwe gemeente actief is, anders moet je je afmelden en bij een nieuw waterbedrijf aanmelden.
Stap 8: een nieuwe school, kinderopvang, huis-en tandarts
Wanneer je met je kinderen verhuist dan is het handig om ruim van tevoren te kijken naar scholen en opvang. Ga er op bezoek, zodat je een indruk krijgt en voer een gesprek met de directeur. Heb je een keuze gemaakt? Dan is het tijd om de inschrijving te regelen en de oude school en kinderopvang in te lichten.
Ook is het handig om een nieuwe huisartsenpraktijk en tandarts in de nieuwe buurt te zoeken. Zodra je deze hebt gevonden verzoek je de oude huis- en tandarts om jouw gegevens te versturen naar de nieuwe. Als er nu iets gebeurt, je verliest een vulling of voelt je niet goed, dan ben je binnen no-time bij je nieuwe tand- of huisarts.