Alles wat je moet weten over het plaatsen van zonnepanelen!
08 oktober 2022
Door Ilse Bloemendal
Heb je interesse in zonnepanelen? Al meer dan 1.6 miljoen huizen in Nederland gingen je voor. Bij het plaatsen van zonnepanelen komt veel kijken. Zo moet je eerst kijken of jouw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen erop passen. Lees hier hoe dat precies in zijn werk gaat én wat zonnepanelen kosten.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De hoeveelheid zon en het aantal panelen bepalen hoeveel stroom je panelen opwekken. Belangrijk, want dan kan je berekenen hoe groot jouw opbrengst gaat worden. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel zon jouw dak kan opvangen.
1. Helling en richting van jouw dak zijn belangrijke factoren
Een dak op het zuiden is het meest voordelig. Een dak op het oosten of westen is ook geschikt. De stroomopbrengst is wel wat lager dan een dak op het zuiden, maar de plaatsing van zonnepanelen is nog steeds aantrekkelijk. Als je een plat dak hebt, heb je hier geen last van. Verder is het goed om te kijken naar de helling van je dak. Als je een schuin dak hebt, is een hoek van 20 tot 50 graden het meest gunstig.
2. Ga na of er schaduw op het dak valt
Het is ook van groot belang om te kijken of en hoeveel schaduw er op jouw dak valt. Misschien staat er wel een grote boom naast je huis. Een beetje schaduw is niet erg, maar grote constante schaduw vermindert de opbrengst aanzienlijk.
3. Bereken hoeveel ruimte je op je dak hebt
Hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen, hoe meer winst je kunt maken. Op een plek van een raam, kunnen bijvoorbeeld geen panelen gelegd worden. Op internet zijn er verschillende checklisten te vinden waarmee je eenvoudig een inschatting kan maken voor de mogelijkheden voor zonnepanelen op jouw dak. De gratis scan van Zonduurzaam is een aanrader.
Vraag een installateur om advies
Heb je een inschatting gemaakt en ziet het er rooskleurig uit? Fijn! Tijd om een advies op te vragen bij een installateur. Het is uiteindelijk maatwerk. Waar je panelen komen te liggen en hoeveel je er kwijt kunt, kan een installateur eenvoudig in kaart brengen. Hij of zij geeft je graag advies over de beste plek voor zonnepanelen en komt met een berekening hoeveel jouw zonnepanelen gaan opleveren.
Wat zijn de kosten van zonnepanelen?
Zonnepanelen is de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Dit komt omdat er veel verschillende aanbieders en fabrikanten op de markt zijn gekomen die met elkaar moeten concurreren. Dit is een goede ontwikkeling voor jou! Echter verschillen de totale kosten erg per huishouden. De zonnepanelen kosten zijn afhankelijk van de opbrengst die je wil genereren en de mogelijkheden van het dak. De installatiekosten, prijzen van het product zelf en de overige materialen kunnen erg verschillen.
1. Hoger rendement, uitstraling en garantie
Zonnepanelen die meer stroom opwekken, zijn duurder. Ook het uiterlijk van de zonnepanelen spelen een grote rol. Voor mooie, zwarte zonnepanelen betaal je een stuk meer dan de blauwe versie. Ook de garantieperiode kan de kosten hoger laten uitvallen.
2. Prijs van de omvormer
De kosten van zonnepanelen worden ook voor een groot del bepaald door de omvormer. De prijs hiervan is afhankelijk van het soort aansluiting dat jouw zonnepanelen nodig hebben. Je hebt 3 verschillende soorten: serie-omvormers, parallel-omvormers en micro-omvormers. De serie-omvormer is vaak het goedkoopst. Als jouw zonnepanelen als één vlak kunnen liggen en er geen schaduw op het dak valt, is dit een slimme keuze. Als niet alle zonnepanelen dezelfde lichtinval hebben, doe je er goed aan om te kiezen voor een parallel-omvormer. Tot slot heb je de keus uit micro-omvormers. Deze zijn het duurst, omdat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft. Het maakt in dit geval niet uit wat er met de andere panelen gebeurt of hoe ze erbij liggen.
3. Kosten van de installatie
De totaalprijs van de installatie van jouw zonnepanelen worden tot slot bepaald door het werk van het installatiebedrijf. Denk aan de manuren, de montage materialen en de materialen zelf. De prijs kan variëren. De montage kan nog extra kosten met zich meebrengen als de capaciteit van de meterkast niet geschikt is om de energie te kunnen verwerken. In dat geval moet de hij omgebouwd of vervangen worden.
4. Subsidie voor zonnepanelen
Het kan best zijn dat de offerte je tegenvalt. Het is een flinke investering, waarbij het jaren kan duren voordat je het bedrag hebt terugverdient. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Deze verschillen per gemeente.
5. Houd rekening met de salderingsregeling
Tot slot moet je rekening houden met de salderingsregeling. Hier is sprake van als je zonnepanelen meer opleveren dan je daadwerkelijk gebruikt. In dat geval wordt de opgewerkte energie ‘gegeven’ aan een energiemaatschappij. Hier krijg jij een vergoeding voor. Scheelt weer!
Vraag een installateur om een offerte
Hoeveel geld het installeren van zonnepanelen jou precies gaat kosten, kan een installateur jouw exact vertellen. Zo weet je precies wat het vermogen per paneel is en hoeveel jouw zonnepanelen gaan opbrengen. Vraag bij verschillende aanbieders offertes op en ga voor een energieneutraal dak én beste deal.