Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzaam wonen en passen energiebesparende maatregelen toe in hun woning. Een duurzame dakkapel is hier een goed voorbeeld van. Deze aanpassing aan je huis is goed voor de portemonnee én het milieu. Hoe zorg je ervoor dat jouw dakkapel zo duurzaam mogelijk is?
Kies voor duurzame materialen
Een duurzame dakkapel begint bij de keuze voor duurzame materialen. Kies bij voorkeur voor een dakkapel gemaakt van kunststof of duurzaam hout. Kunststof dakkapellen isoleren erg goed, waardoor je flink bespaart op de stookkosten. Daarnaast kun je kunststof recyclen. Meestal zijn de kosten van deze materialen niet eens veel hoger dan andere, minder duurzame, materialen. Voor een dakkapel van kunststof of duurzaam hout, betaal je ongeveer € 3500,-. Vergeet ook niet om altijd te kiezen voor een lokale vakman. Deze vakman hoeft minder ver te reizen, dus is er sprake van minder CO2-uitstoot. Ook de keuze voor de beglazing kun je vanuit een duurzaam oogpunt maken. Kies bijvoorbeeld voor HR++ glas. Dit is dubbelglas, bestaande uit glas met een extra isolatie coating.
Plaats zonnecollectoren of zonnepanelen op het dak
Je kunt de dakkapel nog duurzamer maken door op het dak zonnepanelen of zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler te plaatsen. Zonnepanelen zijn bij de meeste mensen wel bekend: dit zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Op deze manier kun je in jouw eigen energiebehoefte voorzien. Een zonnecollector vangt de warmte van de zon op. Deze warmte gebruik je dan vervolgens voor het verwarmen van water. Dit gebeurt in de zonneboiler. Dit warme water kun je vervolgens gebruiken om te douchen of te koken. Vergeet niet om bij het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren rekening te houden met de ballast van de dakkapel. Anders zijn deze collectoren en panelen een zeer gemakkelijke prooi voor de wind. De hoeveelheid ballast die noodzakelijk is, hangt weer af van de hoogte van de dakkapel. Ook is dit afhankelijk van of de dakkapel in een bebouwd of onbebouwd gebied staat.
Zorg voor een goede isolatie
Wist jij dat drie van de vier woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn? Als de isolatie op zolder niet op orde is, maakt het niet uit hoe ‘groen’ de dakkapel is. Als de woning slecht geïsoleerd is, gaat er namelijk veel warmte verloren. Door het aanbrengen van dakisolatie, kun je als huiseigenaar een hoop energie besparen. Daarnaast is er sprake van meer wooncomfort. Het is dus verstandig om, bij het plaatsen van een dakkapel, gelijk de gehele zolder te isoleren.
Kies voor een groene energieleverancier
Bij een duurzame dakkapel hoort ook een duurzame energieleverancier. Er zijn tientallen energieleveranciers die groene stroom leveren. Dit is stroom die opgewekt is met windmolens en zonnepanelen. Je kunt een vergelijkingswebsite gebruiken om energiecontracten van duurzame energieleveranciers te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere energieleverancier.