De voordeur is het eerste en laatste wat gasten zien. Dus een voordeur mag best wel indruk maken. Maar belangrijker dan indruk is dat de deur het huis warm en veilig houdt. Een voordeur is ook gelijk een goede investering voor het huis. Een energie-efficiënte deur kan wel 10% besparen op de energierekening. Lees hier meer tips voor het kiezen van een nieuwe voordeur.
Laat een nieuwe voordeur op maat maken
Toegangsdeuren worden vaak deursystemen genoemd. Je koopt niet alleen de deur, maar ook het kozijn en het sluitmechanisme. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar als je een standaardformaat voordeur hebt. Heb je geen standaard maat? Ook dan zijn er gelukkig veel verschillende opties beschikbaar. Heb je specifieke wensen voor jouw nieuwe voordeur? Dan kan je de deur ook op maat laten maken. Van modern tot klassiek tot een op maat gemaakte industriële voordeur die je kan bestellen voor jouw huis. Voor elke stijl is er wel een mooie optie.
De meest gebruikte materialen voor een deur
De drie belangrijkste materialen om voor of zijdeuren te maken zijn glasvezel, staal en hout. Bij een moderne voordeur zie je vaak twee of meer van deze materialen gecombineerd. Industriële voordeuren worden vaak gebouwd met een stalen frame en een high-tech isolerende kern. De buitenkant van de deur wordt afgewerkt met staal, hout, porselein, beton, glas of lak. Al deze materialen zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende texturen en kleuren. En wil je echt een unieke uitstraling? Combineer dan twee of meer materialen. Ook zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor de binnen- en buitenzijde van de deur. Een schuifpui vervangen is ook één van de mogelijkheden naast een industriële voordeur.
Hout blijft het meest gekozen materiaal voor een nieuwe voordeur
Hout blijft de klassieke keuze voor toegangsdeuren. Een houten deur heeft een chique en hoogwaardige uitstraling. Er ontstaan geen deuken in een deur en krassen worden makkelijk weer gerepareerd. De meest gebruikte houtsoorten voor deuren zijn walnoot, kersen, eiken, mahonie, esdoorn, grenen en spar. Bij massief houten deuren zit het venijn in de details; een dikkere deur met ingewikkelder houtsnijwerk en lijstwerk is over het algemeen een betere deur. Een houten deur moet echter wel regelmatig gelakt of geverfd worden om er op zijn best uit te blijven zien. Een massief houten deur moet eenmaal per jaar nauwkeurig worden gecontroleerd zodat eventueel schade snel gerepareerd kan worden.
Het meest veelzijdige en sterkste materiaal voor een deur is staal
Staal is het meest veelzijdige en kosteneffectieve materiaal voor een deur. Staal is sterker dan hout of glasvezel en barst of trekt niet krom. Hoogwaardige stalen deuren zijn doorgaans voorzien van een stalen frame en schuim isolatie met hoge dichtheid. Een stalen deur hoeft er niet als staal uit te zien. Er zijn stalen deuren op maat verkrijgbaar met een beits bare houtvezel coating, gelamineerd hout fineer. Hierdoor krijg je een deur met een warmer klassieke uitstraling maar met de voordelen van staal.
Steeds populairder: moderne glazen deuren
Glas wint aan populariteit als materiaal voor residentiële buitendeuren. Glas lijkt misschien een “minder veilig” materiaal, maar moderne glazen veiligheidsdeuren bevatten alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn. Met dubbelen glazen deuren naar de tuin toe creëer je een ruimtelijk gevoel met een moderne uitstraling. Kies je voor een dubbelen glazen deur? Kies dan voor espagnolet als sluitwerk voor je dubbelen deuren.