Espagnolet
De benaming espagnolet is ook wel bekend als spanjolet, espagnolette, draairoede en espagnoletsluiting. We hebben het dan over sluitwerk (sloten) die men met name bij dubbele ramen en deuren toepast. Hiermee vergrendel je een dubbele deur of raam van binnenuit. Een espagnolet is een sluitwerksysteem voor het dubbele ramen en deuren die je van binnenuit bedient. Een espagnolet is te bedienen door middel van één beweging
Het principe van een espagnolet
Van oorsprong bestaat een espagnolet uit twee stangen. Deze eindigen in een metalen huis op het midden van een raam of deur. Dit is te bedienen door middel van een kruk, deurklink, hendel of deurknop aan het midden van de deur of het raam. Wanneer je draait aan de kruk van de espagnoletsluiting, schuiven de stangen in of uit (naar boven en naar beneden).
Boven en onder aan de deur (of het raam), zitten geleiders voor de stangen geschroefd. En in of op het kozijn zitten uitsparingen of ijzeren sponningen waar de stangen in schuiven. Hierdoor ontstaat er een stevige vergrendeling van twee deuren of ramen zonder insteeksloten nodig te hebben. De perfecte sluiting voor een tuindeur of andere opslaande deuren.
De verschillende soorten espagnoletten
Er zijn twee soorten spanjoletten te benoemen:
- Type 1 is de pompspanjolet waarbij de stand beweegt door een hendel die normaliter naar beneden staat (in gesloten toestand). De sluitstangen hiervan lopen zichtbaar over de deur (opbouw sluitwerk) maar is ook geschikt voor ramen. Dit noem je een kruk-espagnolet. Op klassieke houten stolpdeuren van een serre of openslaande terrasdeuren zit meestal een pomp-espagnolet. Deze bedienen we door het handvat op en neer te bewegen.
- Type 2 is een krukspanjolet waarbij de stang beweegt door een kruk of hendel te draaien. De krukspagnolet zien we vaak bij moderne draai-kiepramen en openslaande ramen. Dit soort spagnoletten zijn vaak inbouwuitvoeringen en niet zichtbaar.
De verschillende uitvoeringen espagnoletten
Naast twee soorten espagnoletten zijn er ook verschillende uitvoeringen. Een inbouwespagnolette en opbouwespagnolette. De opbouwespagnolet ligt zichtbaar op de deur of op het raam. Deze bestaat uit een kruk of hendel die twee ijzeren staaf helften aandrijft. Deze staafhelften lopen over de gehele lengte van het raam of de deur. De sluitpunten bevinden zich helemaal aan de onder- en bovenzijde.
De inbouwespagnolet zit verzonken in een deur of raam en is dus niet zichtbaar. Het wordt bediend met een al dan niet afsluitbare deur- of raamkruk. Dit soort espagnoletten zijn inbraakveiliger dan anderen.
Er bestaat ook nog een Balk-espagnolet. Bij deze uitvoering zijn de sluitstangen verborgen in een aluminium balkprofiel. Anders dan bij de pomp-espagnolet bedient men het slot hier met een sleutel.
Inbraakveiligheid met espagnolet
Het grootste voordeel van een spanjoletsluiting is dat het op twee punten de deur of het raam sluit. Het is ook tegen inbraak beveiligd door middel van een klein busje met een slotje. Deze is over of op de stang aangebracht waardoor een stevige pin in het daarvoor geboorde gat van de stang valt. Er is ook de optie om deuren en ramen uit te voeren met stalen strips en dievenklauwen. Sommige inbouwmodellen voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen en zijn SKG gekeurd.
Espagnoletslot
Wanneer je het nog iets meer wilt beveiligen dan is er een espagnoletslot. Geschikt voor de pomp- en krukespagnolet. Hiermee voorkom je dat inbrekers na het boren van een gat in de deur, de hendel buiten opduwen met een stangetje of dik ijzerdraad. Helaas wordt dit vaker toegepast om ergens binnen te komen en is het beveiligen hiertegen een goed idee.