Stappenplan: zo krijg je jouw bouwaanvraag goedgekeurd
25 januari 2021
Door Woonhome
Leuk, je gaat een nieuwe woning bouwen of je huidige woning verbouwen. Voordat je aan het bouwen gaat moet je aan de slag met het juridische gedeelte. Je krijgt te maken met regels die betrekking hebben op veiligheid, de omgeving, gezondheid en de buren. Ook als er geen vergunning nodig is, moeten alle gebouwen voldoen aan deze regels. Volg de zes stappen, doe een bouwplantoetsing, vraag de vergunning aan en je kunt van start gaan met het bouwen.
Kijk of jouw bouwplan past in het bestemmingsplan van de gemeente
Iedere gemeente heeft een bestemmingsplan. Hierin vind je terug wat er met de ruimte in de gemeente mag gebeuren. Er staat dus in of er op de plek woningen mogen komen en hoe groot deze mogen zijn.
Check of jouw bouwplan past binnen de welstandeisen van de gemeente
In de welstandnota van de gemeente staan de voorwaarden waaraan jouw bouwplan moet voldoen. Voorwaarden zoals het gebruik van materiaal, de kleur van de woning en of een bepaalde architectonische element moet gebruiken.
Laat jouw bouwplan aan de eisen van de bouwverordening van de gemeente voldoen
Jouw bouwplannen moeten voldoen aan de gemeentelijke bouwverordening. Er zijn op dit moment nog drie voorschriften die gelden, uiteindelijk verdwijnt de bouwverordening. De drie voorschriften die er nog wel zijn:
Procedurele welstandvoorschriften
Stedenbouwkundige voorschriften
Voorschriften om bouw op verontreinigde bodem te voorkomen
Check of jouw bouwplan voldoet aan de bouwvoorschriften
Jouw bouwplan moet ook voldoen aan de wetten en regels van het Bouwbesluit en Besluit omgevingsrecht. Dit zijn de volgende regels en wetten:
Woningwet
Bouwbesluit 2012
Regeling bouwbesluit 2012
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Besluit omgevingsrecht
Ministeriële regeling omgevingsrecht
Deze wetten en regels bevatten onder andere voorschriften over open erven en terreinen en over de aansluiting van gas, elektriciteit en water.
Controleer of je een bouwvergunning nodig hebt
Ga je voor het renoveren eerst slopen? Check dan ook of je daar een vergunning voor nodig hebt. Daarnaast heb je bij de sloop een meldingsplicht bij de gemeente wanneer er meer dan 10m3 vrijkomt. Wanneer je bouwt in de buurt van water dan heb je wellicht toestemming nodig van het Waterschap. Via de Vergunningcheck van het Omgevingsloket check je of je een bouwvergunning nodig hebt voor jouw plannen. Zo ja, laat dan een bouwplantoetsing doen voordat je jouw aanvraag indient. Je weet dan zeker of je plannen ook voldoen aan de juridische eisen van de overheid.
Vraag jouw buren of ze het eens zijn met jouw bouwplannen
Overleg eerst met de buren jouw bouwplannen. Misschien houdt jouw dakkapel wel een deel van de zon tegen bij de buren. Jouw buren kunnen bezwaar maken tegen je bouwplannen, dus is het verstandig om eerst te kijken of jullie er samen uit komen. Het overleg hoeft niet negatief uit te vallen. Wie weet willen de buren ook wel een dakkapel en levert dit gezamenlijk financieel voordeel op.
Tip: al het bouwkundig advies en bouwplantoetsing onder één organisatie
Er komt veel op je af tijdens de aanvraag voor een bouwvergunning. Zo zijn er veel berekeningen die je van tevoren moet doen. De overheid eist voor bepaalde onderdelen van de bouwplannen dat dit door een bouwkundig adviesbureau wordt gedaan. Gelukkig zijn er organisaties die jou van a tot z hierbij helpen. Zo geven de bouwplantoetsers van HBA B.V. je advies en doen de bouwplantoetsing, zodat al jouw plannen voldoen aan het bouwbesluit.