Sta je op het punt om een woning te gaan kopen? Wacht nog even, en laat eerst een bouwkundig rapport maken. Uit dit rapport haal je namelijk welke gebreken de woning heeft, iets wat je helpt tijdens de onderhandelingen. Weet je niet precies wat een bouwkundig rapport is, wanneer je deze (verplicht) laat opstellen en wat dit kost? Antwoord op al deze vragen lees je hier.
Wat is een bouwkundig rapport?
Wellicht vraag je jezelf af wat een bouwkundig rapport is en waarom het zo handig is bij de aankoop van een huis. Veel huizen hebben gebreken, soms zelfs verborgen. Vooral bij oudere huizen krijg je hiermee te maken. Je wilt niet het gevoel krijgen dat je een kat in de zak hebt gekocht na de koop van jouw woning. In een bouwkundig rapport staan alle gebreken van de woning die een deskundige tijdens de keuring heeft ontdekt.
Voor het opstellen van het bouwkundig rapport voert de deskundige een visuele inspectie van de woning uit. De deskundige controleert de belangrijkste bouwkundige onderdelen, zoals:
metselwerk
kozijnen
dakconstructie en bedekking
interieur afwerking
de badkamer en/of het toilet
Een bouwkundig rapport om een hypotheek met NHG af te sluiten
Wanneer jij een hypotheek voor de woning afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is doorgaans een bouwkundig rapport verplicht. Ook zonder deze eis is het verstandig om een bouwkundig rapport te laten maken. Zo heb je namelijk alle gebreken in zicht en bepaal jij of je het huis nog wel wilt kopen. Kies je ervoor om met de koop door te gaan? Dan heb je punten om over te onderhandelen tijdens het bieden op het huis.
Laat je een bouwkundig rapport voor of na bieden maken?
Het is handig om een bouwkundig rapport op te laten stellen voordat je op een woning biedt. Zo weet je of je überhaupt wel de woning wilt kopen. Misschien haak je na het zien van de gebreken van het huis toch af. Bepaal je dat je alsnog de woning wilt kopen? Dan sta je met deze kennis sterker in je schoenen tijdens het onderhandelen met de verkoper. Ook na het bieden is het mogelijk om alsnog een bouwtechnisch rapport te laten opmaken. Wanneer je bijvoorbeeld nog twijfelt om het koopcontract te ondertekenen. Ook kun je tijdens de drie dagen bedenktijd de keuring uit laten voeren.
Dit kost een bouwkundig rapport
Per organisatie zijn de kosten van een rapport verschillend. Denk aan bedragen vanaf 299 euro per rapport, waar er bij spoed nog een eventueel bedrag bij op komt. Dit klinkt misschien veel, maar het levert je ook veel waardevolle informatie op die je kunt gebruiken tijdens de onderhandeling.
Een onderhoudsplan bij een appartement of woning met VvE
Is er een VvE voor jouw toekomstige huis? Als de VvE alle zaken goed op orde heeft dan is er ook een meerjaren onderhoudsplan. Vraag deze op voordat je de woning koopt, dan weet je ook welk onderhoud er aan jouw woning en die van je buren staat gepland. Denk hierbij aan onder ander gevelonderhoud en het onderhoud aan kozijnen en deuren. Ook kun je nagaan of je extra kosten mag verwachten door dit onderhoud.