Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt er heel wat op je af. Veel mensen onderschatten daarom hoeveel tijd, energie en voornamelijk geld een nieuwbouwwoning uiteindelijk kost. Je koopt het huis immers kaal en dat betekent dat er nog veel moet gebeuren. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rij bij het verder inrichten van jouw woning.
Financiering van jouw nieuwbouwwoning
Met het inrichten van jouw nieuwbouwwoning komt er een potje vrij om dit af te maken. Dit is het zogenoemde bouwdepot. Afhankelijk hoeveel jij ‘extra’ leent bij de hypotheekverstrekker, is het mogelijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze pot, zodat jij jouw woning ‘woningklaar’ kan maken. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer, toiletten, keuken, vloeren, muren en zelfs de tuin. Al met al een behoorlijk grote uitgave. Een andere manier is natuurlijk om het zelf te financieren. Wanneer je een behoorlijke spaarpot hebt, kan deze spaarpot worden gebruikt voor deze extra uitgaven. Het voordeel hiervan is dat je uiteindelijk mindere hypotheeklasten zal hebben.
Tip: Maak voordat je begint eerst een bouwtekening.
Aannemer of zelf mensen inhuren
Voor het inrichten van de woning heb je meerdere partijen nodig. Bijvoorbeeld een badkamerspecialist, een hovenier, een keukenspecialist en ga zo maar door. Wanneer je geen tot weinig tijd hebt is het misschien handig om alles te laten regelen. Verschillende leveranciers betekent namelijk goed op elkaar afstemmen. Daarnaast moeten deze leveranciers niet elkaar in de weg lopen en is het belangrijk wie jij aansprakelijk houdt voor wanneer er schade optreedt. Men kan namelijk naar elkaar verwijzen.Je kan hiervoor een aannemer inhuren die alle zaken regelt. Op die manier is jouw aanspreekpunt gecentraliseerd en ligt de verantwoordelijkheid ook bij één persoon.
Stucen of glasvezelbehang
Bij een nieuwbouwwoning kan je er vaak niet omheen, de muren scheuren in het eerste jaar. Wanneer je het gaat stucen of het laat stucen, is het risico op scheuren het grootst. Denk daarom aan glasvliesbehang of glasvezelbehang in plaats van stuc. Aangezien geïmpregneerd glasvezelbehang flexibeler is, is de kans op het zien van scheuren kleiner. Laat het daarnaast door een professioneel bedrijf uitvoeren, tenzij je zelf natuurlijk veel ervaring hebt. Dit oogt namelijk gelijk een stuk netter en scheelt bovendien veel tijd.
Het kiezen van de juiste vloer
Bij het kiezen van de juiste vloer is het goed om te weten of je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Wanneer dit het geval is, is keramisch parket een goede optie. Dit zijn tegels in houtlook. Doordat het tegels zijn geleidt de warmte hierdoor het beste. Daarnaast zijn tegels veel praktischer dan bijvoorbeeld hout. Hout vergt veel onderhoud wat je niet hebt bij tegels. Bekijk ook andere soorten van vloeren, zoals pvc of laminaat en bedenk welke vorm jij het mooiste vindt. Maar houdt ook altijd rekening met de praktische kanten!