Het is bijna weer lente. We willen vaker naar buiten en het tuinieren begint weer te kriebelen. Hoogste tijd om je tuin lenteklaar te maken, zodat je straks volop kan genieten van je tuin. Met deze handige tips maak je de tuin, terras en gazon klaar voor een prachtige lente.
Tip 1: Ruim de tuin op
Je kent het gezegde wel: door de bomen het bos niet meer zien. Dit gaat ook op voor je tuin. Begin daarom bij het begin. Ruim alles op wat niet in je tuin hoort. Gooi zoveel mogelijk weg. Neem gelijk de losse bladeren, takken en ander tuinafval mee. Als je de meeste troep al hebt opgeruimd, ziet je tuin er gelijk een stuk beter uit.
Tip 2: Snoei struiken, planten en bomen
Wist je dat je door te snoeien de groei van planten en bomen bevorderd? Het knippen of snoeien van oude takken, geeft je struiken, planten en bomen een enorme boost. Je krijgt er een volle bos voor terug. Zorg er wel voor dat je dit doet als het niet meer gaat vriezen. Wees ook niet té enthousiast. Anders is al je werk voor niets geweest.
Tip 3: Wied onkruid
Door het lentezonnetje groeien de onkruidsoorten erg snel. Voordat je het weet staat je tuin vol ongewenste planten en bloemen. Wees verspreiding van het onkruid daarom voor en start snel met onkruid wieden, en probeer het ook bij te houden.
Tip 4: Verwijder aanslag op je tegels
De kans is groot dat er wat aanslag zit op je tegels. Laat de hogedrukspuit liggen en pak een emmer met heet water en wat groene zeep. Gooi het mengsel over je tegels heen en verdeel het met een bezem. Laat het een tijdje inwerken en schrob alles goed schoon. Dag, aanslag!
Tip 5: Maai het gazon voor een volle grasmat
Is het gras helemaal droog en blijft het voorlopig het boven vijf graden Celsius? Begin dan met maaien. Zo krijg je in de zomer een mooi en vol gazon zonder kale plekken. Maai het gazon het liefst twee keer per week, op ongeveer 3 centimeter lengte. Zo krijgen onkruiden en schimmels minder kans. Daarnaast geeft het de jonge grassprieten de kans om zich te vormen.
Tip 6: Bemest het gazon met de juiste voeding
Na het maaien is het tijd om de grond te bemesten. De winter is een zware periode voor je gazon. Het heeft daarom grote behoefte aan extra voeding. Weet jij precies welke voeding je nodig hebt? Het is niet makkelijk om een mooi groen en gezond gazon te creëren zonder dat het veel tijd in beslag neemt. Gelukkig heeft Moowy daar wat op bedacht. Zij hebben nieuwe producten ontwikkelt welke makkelijk online te bestellen zijn. De juiste producten in combinatie met handige instructie video’s, persoonlijk contact en advies zorgen zij ervoor dat iedereen makkelijk een vitale tuin kan krijgen.
Tip 7: Herstel het gazon indien nodig
Heb je last van grote kalen plekken in je gazon? Deze plekken kunnen hersteld worden met wat graszoden. Gebruik bij voorkeur dezelfde graszodenkwaliteit die gebruikt is tijdens de aanleg. De graszoden zijn binnen veertien dagen aangehecht. Zo geniet je na twee weken al van een prachtig gazon en is je tuin lenteklaar.
Tip 8: Fleur je tuin op met bloemen, planten en accessoires
Voorjaarsbollen maken je tuin helemaal af. Plant bijvoorbeeld narcissen, krokussen, hyacinten en/ of tulpen. Hoe meer, hoe vrolijker. Denk ook aan wat zomerzaden, dan heb je daar rond juni al plezier van. Fleur tot slot je tuin op met wat vrolijke tuinaccessoires. Wat dacht je van tuinlichtjes, bloempotten en vogelhuisjes? Super gezellig!
Tip 9: Onderhoud je tuinmeubelen
Op een mooie lente dag is het ideaal om alles in je tuin van een onderhoudsbeurt te voorzien. Als je tuin er mooi bij ligt, wil je er natuurlijk wel optimaal van kunnen genieten. Haal daarom de tuinmeubelen uit de schuur en controleer of ze onderhoud nodig hebben. Misschien kan je de houten stoelen, tafel of schutting wel een laagje olie of verf gebruiken. Je brengt het hout van de tuinmeubels weer helemaal tot leven door ze in een olie of lak te zetten.
Tip 10: Bewater de grond, planten en bloemen
Door het warme lenteweer droogt de grond snel uit. Bewater daarom de grond, planten en bloemen goed en regelmatig. Doe dit het liefst, net als in de zomer, in de avond zodat de planten en bladeren niet kunnen verbranden.