Gebruik deze handige verbouwtips tijdens een verbouwing
22 mei 2020
Door Woonhome.nl
Wanneer je gaat verbouwen, groot of klein, breekt er een spannende, én leuke tijd aan. Je gaat nieuwe plannen doorvoeren in huis die helemaal naar jouw wensen zijn. Van tevoren en tijdens zo’n verbouwing moet alles goed uitgedacht en geregeld zijn. Een goede planning en tekeningen zorgen ervoor dat alles op elkaar afgestemd is. Maar waar moet je nou allemaal precies aan denken bij een verbouwing? Lees hier een aantal handige verbouwtips!
#1 Ga altijd bij je eigen gemeente na of je een bouwvergunning nodig hebt
Bij het vergroten van een huis met een aanbouw of dakkapel heb je een aantal vrije meters tot je beschikking. Deze zijn te gebruiken zonder vergunning. Maar wil je veranderingen in de constructie aanbrengen? Verandert het aanzicht van het huis? Of wil je erg groot gaan verbouwen? Dan heb je een vergunning nodig. Check bij jouw eigen gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de plannen die je gemaakt hebt. Dit verschilt per gemeente en regio in Nederland. Heb je inderdaad een vergunning nodig? Dan zorgen bouwtekeningen ervoor dat jouw bouwplannen duidelijk en helder zijn. Zo krijgt de gemeente een goed beeld van jouw verbouwing en waarop ze goedkeuring geven.
#2 Laat bouwtekeningen maken mét constructieberekening
Wanneer je de vergunning aanvraagt dan dien je direct de bouwtekeningen in. Daarnaast zijn bouwtekeningen ook belangrijk als je géén vergunning nodig hebt. Dankzij een bouwtekening weet een aannemer duidelijk je van plan bent. Ook onderaannemers, sanitairbedrijven, elektramonteurs en keuken leveranciers hebben veel baat bij goede bouwtekeningen. Goede bouwtekeningen laat je bijvoorbeeld maken bij WB4U.nl. Helemaal bij een aanbouw en opbouw is een constructieberekening van belang. De constructeur berekent dan de belasting op de fundering, kolommen en wanden. Dit is belangrijk voor de bouw en het materiaal dat je gaat gebruiken.
#3 Schakel een aannemer in voor de verbouwing met de juiste keurmerken
Een grote verbouwing doe je niet geheel zelf. Om de verbouwing soepel te laten verlopen is het aannemen van een aannemer aan te raden. Een aannemer is een vakman die meedenkt, met oplossingen en ideeën komt en die uiteraard de uitvoering doet. Kies voor een aannemer met goede referenties. Zoals bijvoorbeeld een aannemer uit de buurt of een aannemer die je via via kent. Maar ga ook na of de aannemers de juiste keurmerken heeft. En volgens de bepaalde bouwregelgeving werkt die zijn vastgesteld vanuit de overheid. Het bouwbesluit 2012 is hier een voorbeeld van.
#4 Een duidelijk kostenoverzicht met heldere afspraken vooraf
Wat gaat jouw verbouwing kosten? Als je eenmaal weet wat je gaat doen moet je je aannemer vooraf een kostenoverzicht laat maken. Belangrijk is dat je hier vervolgens samen per kostenpost doorheen loopt. Helaas zijn sommige werkzaamheden niet altijd in te schatten en loopt een verbouwing vaak 10% tot 15% boven budget. Zorg dat je dit in je budget meeneemt en ruimte voorziet voor extra kosten. Maak ook heldere afspraken met je aannemer. Tot hoever mag hij uit de stelpost lopen? Maak met je aannemer ook altijd de afspraak dat je eerst akkoord moet geven op extra werk voordat hij het uitvoert. Ook de duur van de verbouwing, betalingstermijnen en garanties moet je heel goed afstemmen op voorhand.