Een vakantie huis in Spanje kopen doe je vanuit huis met deze tips
27 juni 2021
Door Brechtje van Dam
Wil je een tweede huis in het buitenland? Je kunt er dan gemakkelijk even tussenuit, bijvoorbeeld voor een vakantie. Steeds meer Nederlanders willen daarom een vakantie huis in Spanje kopen. Spanje is betaalbaar, heeft een geweldig klimaat en is met de auto te bereiken. Een huis in een ander land kopen is misschien ingewikkeld, maar met deze tips kom je een heel eind!
Start meteen alvast het papierwerk
In tegenstelling tot wat men denkt, is het niet nodig om steeds op en neer naar Spanje te gaan als je er een huis wil kopen. Een huis in Spanje kopen kun je namelijk ook grotendeels vanuit Nederland doen. Begin dan wel op tijd met het regelen van alle benodigde papieren. Voor het kopen van een woning in Spanje moet je onder andere een NIE nummer hebben. Dat is een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders. Het is nodig om vastgoed te kopen maar ook om bijvoorbeeld gas en licht aan te vragen. De NIE kun je via het Nederlandse consulaat aanvragen.
Zorg dat de financiering rond is
Het kopen van een huis werkt net iets anders in Spanje dan in Nederland. Om verrassingen te voorkomen is het daarom goed je financiering rond te hebben voor je gaat zoeken. Wil je bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten voor je aankoop? Zoek dan eerst uit hoe hoog deze maximaal is. Onthoud ook dat de kosten koper in Spanje vaak een stuk hoger zijn dan in Nederland. Een vakantie huis in Spanje kopen kan daarom duurder uitvallen dan verwacht.
VvE’s in Spanje hebben veel rechten
Als je eenmaal een droomhuis op het oog hebt, kijk dan ook altijd of het deel uitmaakt van een zogenaamde comunidad de propietarios, ofwel een Vereniging van Eigenaren. Een VvE in Spanje heeft veel meer invloed dan in Nederland. Controleer wat deze organisatie doet en hoe actief de VvE is in het huis dat jij op oog hebt.
Kijk of er vergunningen zijn voor alles dat bij het huis hoort
In Spanje neemt men het niet altijd even nauw met bouwvergunningen. Een zwembad hier, een veranda daar: vaak worden ze aangebracht zonder geldige vergunning. Als koper zit jij dan met de gebakken peren wanneer blijkt dat een deel van je droomhuis afgebroken wordt. Controleer welke vergunningen er actief zijn. Check ook of je bestaande constructies alsnog kunt legaliseren. Een andere optie is om via een erkende makelaar in Nederland je huis te kopen.