Alles over het regelen van energiezaken bij een verhuizing
21 augustus 2021
Door Woonhome
In het dagelijks leven gebruiken we vaak energie zonder erbij na te denken. Een lamp aandoen, het koffieapparaat aanzetten en je telefoon opladen. Of bijvoorbeeld de verwarming aanzetten? De beschikbaarheid van energie nemen we eigenlijk voor lief. Toch is het een van de zaken die je wel goed moet regelen bij een verhuizing. Zeker als er eerst nog geklust moet worden, wil je niet zonder verwarming en elektra zitten. In het uiterste geval kan je altijd nog een spoedaansluiting voor je energie aanvragen. Om dat te voorkomen lees je hier hoe je het beste je energiezaken regelt bij een verhuizing.
Wanneer de energie regelen voor je nieuwe woning?
Om vervelende situaties te voorkomen, is het belangrijk om zaken bij een verhuizing altijd zo vroeg mogelijk te regelen. Dan is het niet zo erg als er tijdens het administratieve proces wat vertraging ontstaat. Bij de meeste energieleveranciers kun je stroom en eventueel gas al drie maanden voor de verhuisdatum aanvragen. Een normale aansluiting kan meestal tot twee weken voor de verhuisdatum geregeld worden. Krijg je de sleutel van je nieuwe woning eerder dan verwacht? Of ben je vergeten een energiecontract af te sluiten? Dan kun je bij Oxxio.nl ook een spoedaansluiting voor je energie regelen. Hiermee heb je binnen twee dagen de beschikking over energie.
Belangrijk bij de overdracht van je oude en nieuwe woning
Heb je bij je energieleverancier je verhuizing opgegeven? Om het juiste verbruik aan je door te kunnen rekenen, zul je op de dag van de overdracht de meterstanden op moeten nemen. Noteer deze daarom op de dag van sleuteloverdracht, zowel van je oude als je nieuwe woning. Doe dit bij voorkeur samen met de nieuwe en vorige bewoner of verhuurder. Zo kan er later geen onenigheid over ontstaan bij ontvangst van de eindafrekening. Deze ontvang je binnen enkele weken na het doorgeven van de meterstanden, die binnen vijf dagen na de overdracht doorgegeven dienen te worden.
Energiecontract meeverhuizen of overstappen van energieleverancier?
Ga je verhuizen, dan heb je twee opties als het gaat om het regelen van je energie. Ten eerste kun je je energiecontract meeverhuizen naar je nieuwe woning. Dit is bijvoorbeeld interessant als je voor langere tijd een energiecontract hebt afgesloten tegen scherpe tarieven. Wil je bovendien een contract voor het einde van de loopduur hiervan opzeggen? Dan mag je energieleverancier een boete of opzegvergoeding in rekening brengen.
Ben je niet gebonden aan een bepaalde contractduur? Dan kan het zeker geen kwaad om te kijken of je wat kunt besparen op je maandelijkse energiekosten door over te stappen naar een andere energieleverancier. Bij het overstappen van energieleverancier hoef je in veel gevallen zelf niet eens het contract bij je huidige leverancier op te zeggen. Wel zo makkelijk!