Een gezonde frisse lucht in huis heeft enorm veel invloed op hoe goed jij je voelt. Met gezonde lucht in huis ben je minder snel moe. Terwijl een te droge lucht juist voor geïrriteerde ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen kan zorgen. Lees deze 5 tips voor gezonde frisse lucht in huis en voel je goed!
1. Luchten, luchten, luchten
Goed luchten is misschien wel de belangrijkste tip. Maar let op, want luchten is niet hetzelfde als ventileren. Een ventilatierooster openzetten of een raam op een kiertje is niet genoeg. Gooi dat raam dus helemaal open! Dit is de enige manier om de héle ruimte te vullen met schone en verse lucht.
Wist je dat luchten in de winter ook heel belangrijk is? Wees niet bang dat je het snel koud krijgt binnen, want verse frisse lucht warmt juist sneller op! Een raampje open in de winter zorgt er juíst voor dat jij er daarna lekker warmpjes bij zit.
2. Gezellig! Haal meer groen in huis
Groene planten en bomen zorgen voor zuurstof, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat planten de luchtsamenstelling van je woonkamer enorm beïnvloeden? Planten filteren vieze deeltjes uit de lucht en zorgen voor extra zuurstof. Wees dus niet zuinig in het tuincentrum en schaf flink wat kamerplanten aan! Dit zorgt niet alleen voor fijne frisse lucht, maar ziet er ook nog eens heel gezellig uit.
3. De juiste temperatuur
Dé perfecte temperatuur bestaat niet. Waar de een geniet van een tropisch klimaat, heeft iemand anders het al warm bij 19 graden Celsius. Tip: zorg in ieder geval voor een constante temperatuur. Dit is goed voor een constante luchttoevoer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een temperatuur tussen de 18 en 21 graden ideaal voor binnen. In de slaapkamer mag deze temperatuur wat omlaag: in een koude ruimte slaap je over het algemeen beter.
4. Neem vloerverwarming
Vloerverwarming zorgt op meerdere manieren voor een fijne schone lucht. De temperatuur voelt al snel aangenaam met vloerverwarming, waardoor de verwarming over het algemeen 1 of 2 graden omlaag kan. Door de lagere temperatuur blijft de luchtvochtigheid goed op peil! Daarnaast trekt vloerverwarming – in tegenstelling tot een traditionele radiator – geen stof aan.
5. Isoleer: houd vieze lucht buiten
Schone lucht binnenlaten is belangrijk, maar wat als de buurman staat de barbecueën? Wanneer je (tijdelijk) last hebt van vieze lucht wil je deze natuurlijk buiten houden. Zorg daarom dat je huis goed geïsoleerd is. Zo heb je geen last van vieze luchtjes als de buurman de barbecue aansteekt.
Aan de slag!
Met een aantal van de bovenstaande tips kun je direct aan de slag! Zet het raam open en plan het uitje naar het tuincentrum vast in je agenda. Ga jij grondig te werk en wil je ook vloerverwarming aanleggen? Dan kun je beter een specialist inschakelen!