De zon is best lekker, maar kan ook weleens vervelend zijn. Zeker als hij recht naar binnen schijnt, wordt het in huis snel warm. Bovendien is het felle licht ook lastig in huis. Gelukkig zijn er veel verschillende methodes om het hinderlijke zonlicht (en de warmte) buiten te houden. Dit zijn 5 tips waarmee je de zon buiten houdt!
1. Zonnescherm
Een zonnescherm boven het raam kan je openklappen om de zon tegen te houden. Er zijn verschillende soorten zonneschermen. Het klassieke rechte zonnescherm is het bekendst, maar ook markiezen vormen een bekend straatbeeld. Een zonnescherm laat weinig zonlicht door en zorgt zo voor schaduw in de woning. Het bedekt echter niet het hele raam, dus kan er toch nog wat warmte en licht in huis komen.
2. Screen
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten. Maar het doet nog meer. Tussen het screen en het raam ontstaat een rand stilstaande lucht. Dit zorgt voor een isolerend effect. In de zomer is dit niet alleen handig om de directe warmte van de zon tegenhouden, maar ook de warmte van de buitenlucht. Zo blijft het in huis beter koel. Met een screendoek op maat, bereik je dit gewenste effect.
3. (Rol)gordijnen
Aan de binnenkant van het raam kunnen (rol)gordijnen de zon tegenhouden. Dit werkt prima tegen het licht, maar niet zo goed tegen de warmte. De warmte komt namelijk eerst naar binnen en daarna blokkeer je het licht van buiten. Hoewel deze methode dus wel effectief is in het voorjaar, najaar of winter, werkt het niet goed op dé warme dagen.
4. Verandascherm
Steeds meer mensen bouwen een frame in de tuin met daarop een doek. Wanneer dit frame dicht genoeg bij het huis staat, kan het ook dienen om de zon buitenshuis te houden. Dit werkt bijvoorbeeld ook prima voor een serre. Je kunt eerst een frame bouwen en dan een los doek bestellen. Zo’n verandascherm is zeer effectief en ziet er ook nog eens mooi uit.
5. Raamfolie
Een andere optie om de zon buiten te houden is raamfolie. Dit laat het licht slechts gedeeltelijk binnen. Er is speciale raamfolie die UV-werend is en isolerende raamfolie die de warmte buiten houdt. In combinatie kunnen de folies heel veel van de warmte en hinderlijke straling van de zon tegengaan. Toch werkt dit niet feilloos: er komt nog vrij veel licht binnen en ook qua warmte werkt het niet zo goed als een echte zonwering.
Het buiten houden van het hinderlijke zonlicht en de warmte is vooral belangrijk in de zomer. Met een goede zonwering blijft je huis comfortabel, ook in de warme zomermaanden. Over het algemeen heeft elke woning wel de mogelijkheid om een goede zonwering te regelen. Heeft jouw huis al goede zonwering, maar is deze verouderd? Dan kun je vaak ook alleen het screendoek vervangen. Dit bespaart je heel wat kosten, want zo hoef je de installatie niet te vernieuwen. En het is een stuk minder ingewikkeld en moeilijk dan het klinkt!