Verzinken
De techniek verzinken gebruikt men om een oppervlak egaal te houden. Dit zie je vooral terug bij verbindingen in meubels. Hierdoor blijft de afwerking van een meubel strak en egaal en ontstaan er geen scherpe uiteinden. Denk aan een houtverbinding met een schroef. De kop van de schroef ligt gelijk of iets dieper dan het oppervlak waarin is geboord. Dit noemt men een verzonken kop. Dit is ook toe te passen met bouten, spijkers en nagels. Verzinken is een stukje afwerking van (meestal) verbindingen zoals schroeven en spijkers. Door deze dieper in het materiaal te laten vallen behoud je een egaler en strakker oppervlak. Toepassing: Meubels en interieurbouwwerk Doel: het vlak en egaal houden van een oppervlak
Verzinken met verzinkgaten voor schroeven
De meest voorkomende techniek om verbindingen en andere elementen te verzinken is het voorboren met verzinkgaten. Voor schroeven gebruik je speciale verzinkboren of souvereinboren waarmee een kegelvormig of taps-toe-lopend gat boort. Dit gat zorgt voor een uitsparing waar de kop van een (verzonken) schroef precies in valt.
Spijkers verzinken
Spijkers verzinken is ook mogelijk en gebeurd met een drevel. Dit is een spitse pen die je op de kop van de spijker zet om deze vervolgens nog iets dieper in het hout te slaan. Er is wel een kans dat het hout dan gaat splijten. Dus ook voor spijkerverbindingen is het de moeite waard om voor te boren. De snelste techniek is het vooraf inslaan van het hout met de spijkerkop. Er ontstaat dan een groter gat voor de spijker, waar je de spijkers vervolgens in kunt slaan.
Verzinken met verspanen
Een andere manier om elementen te verbinden is verspanen. Dit is een vorm van materiaalbewerking waarbij je materiaaldelen wegneemt door dit te frezen, vijlen, tappen of schaven. Verspanen gebeurt voornamelijk bij metaal. Het afval wat ontstaat door verspanen noem je spanen. Dit zijn afgespleten stukjes hout, klein ijzer of metaal.
Afwerking van verzinkgaten
Wanneer je schroeven of spijkers verzinkt, dan is het voor een nette afwerking het beste om deze iets verder dan het oppervlak weg te laten vallen. Hierdoor ontstaat er ruimte om boven de kop van de schroef of spijker nog vulmiddel te plaatsen. Vervolgens kun je het oppervlak nog egaler afwerken door ook nog het vulmiddel op te schuren. Daarnaast hecht verf ook beter aan vulmiddel én vormt het een beschermlaag tegen roesten.
Andere manieren van verzinken
Niet alleen verbindingen noemen we verzinken. De term verzinken gebruiken we ook bij andere objecten zoals bij een putje in de vloer. Een handgreep in een lade of een stopcontact in de muur of het keukenblad.
Daarnaast staat verzinken ook voor een andere techniek, namelijk het aanbrengen van een zinklaag. Dit noemen we ook wel galvaniseren. Verzinken is het aanbrengen van een zinklaag op metaal om roestvorming van de onderlaag tegen te gaan.