Verstekverbinding
Verstek en verstekverbinding zijn termen die men vaak gebruikt om een een evenwichtige hoek te maken van 90° graden. Deze hoekverbinding bestaat uit twee zijdes met een afgezaagde hoek van 45° (graden) die samenkomen. Op deze manier maakt men bijvoorbeeld hoekverbindingen voor schilderij- en fotolijsten. Men kiest voor deze verbindingswijze, zodat het profiel van een lijst netjes omloopt. Het verstek is een verbinding van onderdelen die haaks op elkaar verbonden zijn onder een hoek van 45° . Op deze manier creëer je een exacte en evenwichtige hoek van 90°. Toepassing: houtwerk zoals lijsten, kozijnen en plinten. Gemakkelijk zelf te doen. Sterk en onzichtbare verbinding van twee onderdelen.
De toepassing van verstekverbindingen
Naast schilderij- en fotolijsten kom je een verstekverbinding ook tegen bij wandkasten, kozijnen en vloerplinten. Alles wat netjes in een hoek van 90 graden moet zijn afgewerkt is in verstek te maken. Denk aan vloerplinten van laminaat die langs de muur plat op de vloer liggen. Deze plinten zaag je in verstek zodat het in de hoeken netjes uitkomt. Maar ook staande plinten zaag je in verstek zodat het in de hoeken op 45 graden tot een hoek van 90 graden komt. Een verstekverbinding hoeft overigens niet altijd een hoek te vormen van 90°. Je kunt ook valse verstekken creëren wanneer je beide delen niet dezelfde breedte of hoek meegeeft.
De voordelen van verstek
Een verstekverbinding zorgt voor een mooie afwerking met een evenwichtige verdeling. Het verstek is ook nog eens minimale zichtbaar, doordat men de kopse kanten van het materiaal niet ziet. Het is gemakkelijk zelf te maken, het vergt weinig ervaring en minimaal gereedschap.
Hoe maak je een verstekverbinding?
Het gemakkelijkste is om gebruik te maken van een verstekbak en verstekzaag. Een verstekbak (of verstekblok) is een U-vormige bak met diverse diagonale gleuven in een hoek van 45°. Dit maakt het mogelijk om smalle houten delen in deze hoek te zagen. Na het zagen van de houten onderdelen lijm je d twee uiteinden aan elkaar. Voor een stevige lijmverbinding kun je gebruik maken van speciale verstekklemmen. Om de verbinding extra stevigheid te geven gebruikt men ook wel eens houten pennen die je in de snijlijn plaatst. Dit soort verbindingen noemen we verborgen verbindingen en bestaan uit deuvels, schroeven, spijkers of zwaluwstaartverbindingen.
Een verstekhaak is te vergelijken met een zweihaak, maar dan uitsluitend om hoeken van 45 graden mee af te tekenen. Ander handig gereedschap is een verstekschaar (plintenschaar), verstekzaag of afkortzaag. Een verstekzaag is een speciale zaag die gemakkelijk werkt in combinatie met de verstekbak. Ook zijn er verstekzagen met een complete constructie om zelfs zonder verstekbak in een hoek van 45° te zagen.