Verjongen
Het begrip verjongen wordt vaker in de architectuur en timmerwereld gebruikt. De betekenis van verjongen is nagenoeg dezelfde in beide werelden. Zo staat het begrip verjongen voor ‘versmallen’, ‘vernauwen’ of ‘verdunnen’ van een object, materiaal of constructie. Verjonging van hout, objecten, materialen of constructies. Versmallen Vernauwen Verdunnen
Verjongen van vormen en elementen in de architectuur
In de architectuur spreekt men van verjonging wanneer iets in omvang of zwaarte naar boven toe afneemt. Denk hierbij aan een zuil, kolom of muur. De versmalling (verjonging) is naar boven toe niet geheel rechtlijnig maar in een zekere boog of hoek. Het doel hiervan is een optische onbalans tegen te werken. Het effect is dan dat de zuilen naar boven toe naar elkaar toe lijken te lopen.
Verjonging van hout in de timmerwereld
Wanneer men over verjongen in de timmerwereld spreekt, dan gaat het ook over versmallen of het verkleinen van hout in de dikte. Verjongen van hout in de timmerwereld zie je bijvoorbeeld terug in kozijnen. Deze worden verjongt wanneer het hout te dik is voor een goede aansluiting op de muur. Het kozijn lijkt door het verjongen ook smaller en eleganter.
Met verjonging versmal je dus een deel van het hout.
Verjongen van hout in verschillende stijlen
Een ander mooi voorbeeld van het verjongen van hout is vaak te zien bij eetkamertafels. Hierbij loopt de versmalling niet naar boven toe, maar naar beneden. Dit is vaak terug te zien bij Scandinavische eetkamertafels en houten meubels. Maar ook in de tijd van de retro stijl werd dit al vaak toegepast. Dankzij deze afwerking krijgen meubels een slanker uiterlijk.
Technieken om te verjongen
Er zijn diverse manieren om hout, objecten of sculpturen te verjongen, namelijk: schaven, beitelen, vijlen, slijpen, schuren, frezen, zagen, raspen en snijden. De techniek om te verjongen is per materiaal of gewenst resultaat weer anders.