Keramiek
Het materiaal keramiek, wat is dat nou precies? Waar gebruikt men het voor? Keramiek is zowel een natuurlijke als een niet-natuurlijke verbinding van minimaal twee materialen. Het materiaal ontstaat door verhitting (bij een temperatuur van 800 tot wel 1400 °C) in combinatie met druk waarbij minimaal twee elementen aanwezig moeten zijn. Voorbeelden van keramische materialen zijn aardewerk, terracotta, steengoed, glas en porselein. Maar denk ook diamant en keukenzout.
Keramiek ontstaat door verhitting in combinatie met druk waarbij minimaal twee elementen aanwezig moeten zijn.
Soorten keramiek: aardewerk, steengoed, porselein, glas, diamanten en implantaten.
Oorsprong: Griekse keramos (betekenis: drinkvat of aardewerkvat).
Ambachtslieden: Keramisten
De oorsprong van keramiek
Keramieken, zoals we die uit de hedendaagse voorwerpen kennen, vindt zijn oorsprong in Griekenland. Hier had men het over gebakken klei. Traditionele keramieken (afgeleid van het Griekse Keramos wat drink- of watervat betekent) zijn gebruiksvoorwerpen waar je dus uit kon drinken. Denk aan potten, kannen en mokken. Later werden er ook serviezen en bouwmaterialen van dit materiaal gemaakt, zoals bakstenen en tegels. Maar ook sanitair zoals wasbakken en toiletpotten werden van keramisch materiaal gemaakt. Ook komt het materiaal terug in de beeldhouwkunst.
De mechanische eigenschappen van keramieken
Keramiek is een materiaal wat je is noch onder metalen noch onder polymeren (kunststof) kunt scharen. Het materiaal is een combinatie van minimaal twee elementen, waaruit een nieuw materiaal ontstaat met bepaalde goede eigenschappen. Alle soorten keramiek hebben mechanische eigenschappen (er kan druk op het materiaal uitgevoerd worden). Keramische producten zijn namelijk zeer hard, hebben een hoge vloeigrens en slijtvast. Daarnaast is keramisch materiaal ook hittebestendig! Helaas is het geen plastisch materiaal (het kan vervormen). Hierdoor kan het bezwijkt onder scheurvorming.
Het gebruik van keramisch materiaal vandaag de dag
De keramist maakt met de hand keramiek door klein in een bepaalde vorm te boetseren. Hierna bakt de keramist het af en beschildert het eventueel. Men gebruikt het bijvoorbeeld ook voor tandprotheses, boren, messen en pannen. Als creatieveling is keramiek ook erg leuk om te gebruiken. Kunstwerken en andere objecten worden er vaak van gemaakt. Een keramieken schaal van creëert bijvoorbeeld een vintage look in jouw interieur.