Gecapitonneerd

Vaak vraagt men zich af wat gecapitonneerd is. De techniek capitonneren stamt uit de 19e eeuw. Capitonneren een techniek uit de leerbewerking en naaikunst. Hierbij neemt men een stuk stof of leer als bekleding die men op een vaste ondergrond naait of knoopt. Dit gebeurt op een manier dat tussen het stof en de ondergrond een laag van kussentjes ontstaat. Deze vult men dan met zacht materiaal zoals watten, kapok, gedroogd gras of watten.

Capitonneren is een techniek uit de leerbewerking en naaikunst.

  • Toepassingen: meubelbekleding, muren en wand, kleding

  • Afwerkingen: verschillende stoffen en knopen

  • Ontstaan: in de 19e eeuw

Meubelbekledingen capitonneren

Het bekleden van meubels met de capitoneertechniek is een precies en intensief proces. Toch is het ook zelf heel goed te doen. Een hoofdbord van een bed is een mooi meubelstuk om mee te beginnen. Het capitonneren gebeurt met een speciale capitoneernaald. Een gecapitonneerde bank geeft een retro chique stijl.

Capitonneren voor goede isolatie

Muren en wanden zijn ook geschikt om te capitonneren. Ideaal als geluidsisolatie of als geluidsabsorptie om geluid niet te laten ontsnappen buiten een ruimte. Er is zelfs gecapitonneerde kleding die heel goed warmte isoleert dankzij de gelaagdheid. Maar ook vanwege de stilstaande lucht in de kleding is het lekker warm.

Capitonneren toegepast op een bank voor in de woonkamer.
Capitonneren toegepast op een bank voor in de woonkamer.

Capitonneren methodes

Er zijn twee verschillende manieren om het capitonneren toe te passen. Ten eerste door het stof met naden op de ondergrond te bevestigen. Of, ten tweede, door op gelijke afstanden knopen aan te brengen die de stof naar de ondergrond toe trekken.