Thonet stoelen

 

Thonet meubels zijn tegenwoordig wereldberoemd. Ze zijn te vinden in restaurants, cafés, wachtruimtes, kantoren en bij mensen thuis. De meest bekende meubelstukken van Thonet zijn de Thonet stoelen. Deze klassieke stoelen zijn duidelijk herkenbaar dankzij het lijnenspel van het buighout. En vandaag de dag zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende hippe kleuren, waardoor de klassieke stoel in ieder interieur past.

Omdat Thonet stoelen in bepaalde horecagelegenheden veel te vinden zijn, heten ze ook wel restaurant stoelen, bistrostoelen of kroegstoelen

  • Typerend: opvallend aan de Thonet stoel is het lijnenspel van gebogen hout

  • Oorsprong: 19e eeuw in Duitsland en Oostenrijk dankzij meubelmaker Michael Thonet

  • Materialen: voornamelijk buighout en gebogen stalen buizen

Hoe herken je de Thonet stoelen?

Thonet stoelen hebben een typische en klassieke uitstraling. De stoelen bestaan namelijk uit een gebogen lijnenspel gemaakt van hout. Het meest bekend is wel stoel nr. 14, ook wel bekend onder Coffee House Chair 214 en nr. 214. Deze stoel heeft een gebogen houten rugleuning en een rotan zitting. Naast de herkenbare stoelen van gebogen hout zijn er ook Thonet stoelen gemaakt van gebogen stalen buizen. In 1869 verliep het patent van Thonet op de gebogen houten stoelen. Hierdoor zijn er nu meer meubelfabrieken die stoelen van gebogen hout produceren, in allerlei kleuren en vormen.

De Thonet nr. 214 is een klassieker en tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren.
De Thonet nr. 214 is een klassieker en tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Een echte Thonet stoel herken je aan de stempel in de zitting. Dit is een stempel waarop Thonet staat, of het brandmerk GT (van Gebrüder Thonet). Een echte Thonet stoel is daarnaast te herkennen aan het materiaalgebruik. Bij de originele Thonet is het materiaal waar twee onderdelen bij elkaar komen wat dunner dan bij de kopieën van de Thonet stoelen. Bekijk hier een aantal originele voorbeelden.

De geschiedenis van Thonet

De Duitse meubelmaker Michael Thonet opende in 1819 zijn eerste werkplaats in Boppard. In zijn werkplaats testte en paste hij innovatieve houtbewerkingstechnieken toe, zoals het buigen van hout. Om hiermee elegante stoelen te maken. Thonet was een pionier op het gebied van meubels maken, waarbij het gebogen lijnenspel zijn stempel was op de stoel. In 1849 startte Michael Thonet een bedrijf in Wenen, dit werd in 1853 omgedoopt tot Gebrüder Thonet. De Thonet meubels waren een groot succes dankzij de Weense koffiehuiscultuur. De typerende stoelen waren daardoor namelijk in veel koffiehuizen te vinden.

Internationaal succes voor Thonet

Stoel nr. 4 maakte de Thonet meubels in 1950 beroemd in heel Wenen. En in 1859 kreeg Michael Thonet internationaal succes met stoel nr. 14, ook wel bekend onder de naam Vienna Coffee House Chair 214. Hiervoor gebruikte Thonet de vernieuwende techniek om massief beukenhout te buigen. Daarnaast werd deze stoel industrieel geproduceerd. Hierdoor was deze stoel bijna wereldwijd te verkrijgen, nog voor de mondialisering. De stoelen werden namelijk in afzonderlijke delen gemaakt en hierdoor was de productie en verzending heel efficiënt.

Michael Thonet met zijn medewerkers om zich heen.
Michael Thonet met zijn medewerkers om zich heen.
In de fabriek van Thonet werd het hout gebogen.
In de fabriek van Thonet werd het hout gebogen. 

Ook in de 20e eeuw waren de Thonet stoelen erg populair, waarbij nr. 14 wel bijzonder gewild was. In 1930 produceerde Thonet de tegenwoordig buisklassieker S 32 en S 64, ontworpen door Marcel Breuer. Dit is weer een mijlpaal in de ontwerpgeschiedenis. Deze stoelen bestaan namelijk niet uit gebogen hout, maar uit gebogen stalen buizen.

Na de Tweede Wereldoorlog waren de fabrieken en het verkoopkantoor van Thonet verwoest. Dus bouwde achterkleinzoon Georg Thonet een fabriek in Frankenberg, Duitsland. In de jaren zestig begon Thonet weer samen te werken met beroemde ontwerpers, zoals Verner Panton, Egon Eiermann en Pierre Paulin. Dankzij deze samenwerkingen zijn er veel variaties ontstaan op de originele Coffee House Chair 214 (nr. 14).

De Thonet stoel is nog steeds erg populair in cafés, restaurants en bistro's.
De Thonet stoel is nog steeds erg populair in cafés, restaurants en bistro’s.

Dit zijn de klassieke Thonet stoelen

De klassieke Thonet stoelen collectie bestaat uit:

• Nr. 214 – een gebogen houten stoe
• S 64 – een sledestoel van stalen buizen
• S 33 – een sledestoel van stalen buizen
• Nr. 209 – een gebogen houten stoel
• S 43 – een sledestoel van stalen buizen
• S 35 L – een fauteuil van stalen buizen

Daarnaast zijn er ook nieuwe Thonet stoelen met de klassieke Thonet vormen.

Neutraal tot kleurrijk: de klassieke Thonet stoelen in een modern jasje

De Thonet stoelen zijn in houtkleur en staal verkrijgbaar. Tegenwoordig is er ook keuze uit allerlei hippe en frisse kleuren, zoals lichtgroen, geel of blauw. Net als neutrale kleuren, zoals whitewash. Doordat de klassieke stoelen nu ook in verschillende kleuren zijn geproduceerd, passen de stoelen niet alleen in een klassiek interieur. Zo staan de stoelen ook goed bij een industrieel, Scandinavisch of bohemian interieur.

De meubels die Thonet produceert

Thonet produceert niet alleen de beroemde Coffee House Chair 214. Het bedrijf maakt ook:

• krukken
• tafels
fauteuils
• banken
• planken en opslagproducten
• verlichting en woonaccessoires
• meubels voor het terras en de tuin

"<yoastmark

Duurzame productie

Thonet meubels zijn duurzaam gefabriceerd. Het is het eerste meubelbedrijf dat een Green Globe-certificaat en keurmerk heeft. Dit keurmerk is internationaal en stelt eisen aan duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, economische en maatschappelijke factoren. Het bedrijf zoekt continue naar vernieuwing binnen het bedrijf, werkt alleen met groene stroom en test de materialen op recyclebaarheid en duurzaamheid. De Thonet stoelen en meubels gaan hierdoor jarenlang mee en de ecologische voetafdruk is klein.