Ledikant
Een ledikant is een bed dat je kunt verplaatsen, wat vroeger met de bedstee niet mogelijk was. Hoewel je het woord vaak hoort bij het uitzoeken van het interieur voor de baby- of kinderkamer, zijn er ook ledikanten te koop voor volwassenen. Voor baby’s is het vaak het eerste echte bed na de wieg. Het bed heeft hoge spijlen en het hoofd- en voeteneinde is ook hoog. Hierdoor klimmen kinderen minder makkelijk uit hun bed. Voor volwassenen bestaat het ledikant uit een onderstel met lattenbodem waarin je het matras neerlegt. Dit is gemaakt van ijzer of hout. Ook bij een ledikant voor volwassenen is het voeteneinde en het hoofdeinde hoog.
Een ledikant is een bed voor baby’s, kinderen en volwassenen met hoog hoofd- en voeteneinde
Definitie: een ledikant is een verplaatsbaar bed
Toepassing: het is vaak het eerste bed om in te slapen voor een baby, maar er bestaan ook ledikanten voor volwassenen
Het ontstaan en de definitie van een ledikant
Het woord ledikant stamt af van het Franse woord ‘lit de camp’. Dit woord betekent letterlijk ‘veldbed’. Het onderdeel ‘lit’ is namelijk Latijns voor bed en ‘camp’ betekent veld. Vanaf 1500 n.Chr. is het woord door de eeuwen heen vernederlandst. Zo werd het: lyt de camp, lijt-de-camp, liedicant, lydecant, ledecant, ledcantgen, ledicant en tot slot ledikant.
De Nederlandse betekenis voor het woord bed is: ‘een plaats waar men zich neerlegt om te slapen’.
In de 16e eeuw stond het bed op een vaste plek, namelijk in de bedstee. Met een ledikant kwam daar verandering in. Tijdens de 17e en 18e eeuw had een ledikant vaak een bedhemel op vier stijlen. Of men hing het ledikant op aan de zolderbalken. Daaromheen hingen gordijnen, die onzichtbaar bevestigd waren aan de lambrekijn. De zomen van de gordijnen zette men af met borduursel. Toen de bedstee niet meer werd gebruikt, verving men het woord ledikant door het neutrale woord bed.
Ledikant voor baby’s
Nadat een baby is geboren, slaapt het meestal eerst in een wiegje. Daarna stapt men over naar een ledikantje. Meestal is dit het eerste echte bedje van de baby, waarmee je de baby ook voor het eerst laat slapen op haar of zijn eigen kamertje. Ledikantjes voor baby’s hebben vaak een hoge bak en hoge zijkanten met spijlen. Uit dit soort bedjes kan het kindje moeilijk klimmen, dankzij de hoge zijkanten met spijlen. Bedden voor kleine kinderen met opstaande randen noem je dus een ledikant, een spijlenbed of babybedje.
Wat is het verschil tussen een wiegje en een ledikant?
Een wiegje is een kleine versie van een ledikant, speciaal voor baby’s die net zijn geboren. Vaak zijn ledikanten voor baby’s bedjes die meegroeien met het kindje. Ledikanten voor baby’s en kinderen zijn tegenwoordig in allerlei vormen en kleuren te verkrijgen, zoals hippe ledikanten in de vorm van een auto met wielen. Of in de vorm van een wolk. Vaak hangt er voor de baby ook een babymobiel boven het ledikant.
Ledikant voor volwassenen
Ook voor volwassenen bestaan er ledikanten. In het onderstel of het bedframe zit een lattenbodem waarin je het matras neerlegt. Vroeger maakte men het ledikant van ijzer, tegenwoordig vind je ook ledikanten gemaakt van hout. Typerend aan een ledikant, is dat het bed een hoog hoofd- en voeteneinde heeft. Je kunt een eenpersoons ledikant kopen, of een tweepersoons. Daarnaast heb je ook de keuze om het ledikant te voorzien van automatische bediening van de uiteindes van het bed. Daarmee zet je het voeten- of hoofdeinde omhoog, zodat je rechtop zit of met je voeten omhoog ligt. En je kunt kiezen uit allerlei afwerkingen, zoals een bekleed hoofdeinde. Ledikanten zijn in verschillende stijlen te koop, van modern tot klassiek.
Wat zijn de voordelen van een ledikant
Naast een ledikant zijn er nog andere type bedden te koop. Dit zijn de voordelen van een ledikant:
- Vaak is een ledikant goedkoper
- Omdat een ledikant van hout of ijzer is gemaakt, maak je het bed makkelijk schoon
- Een ledikant heeft geen massieve uitstraling
- Je kunt het matras en de lattenbodem naar wens samenstellen
- Elk onderdeel van het ledikant is apart te vervangen
- Het bed is minder gevoelig voor stofnesten dan een gestoffeerd bed
Er zitten ook nadelen aan een ledikant:
- Een ledikant biedt over het algemeen minder goede ventilatie en luchtcirculatie
- Het bed zelf heeft meestal geen vering, de vering hangt dus af van het matras en de lattenbodem
- Je stapt niet altijd even makkelijk in of uit een ledikant