Wassymbolen
Wassymbolen op het waslabel: dit betekenen ze
Wanneer je een nieuw dekbedovertrek, sprei of theedoek hebt gekocht is het soms lastig hoe je het item het beste kunt wassen. Gelukkig zit er aan kleding en woontextiel altijd een waslabel bevestigd met grafische wassymbolen. Door deze wasvoorschriften te volgen voorkom je dat een wollen sierkussensloop krimpt en weet je of je jouw nieuwe plaid kan strijken. Maar wat betekenen de wassymbolen op het waslabel precies? Handige symbolen die als wasvoorschrift dienen Betekenis wassymbolen: wassen – bleken – drogen – strijken – chemisch reinigen (stomen). Gebruik: als wasvoorschrift in een kledingstuk of ander item dat is gemaakt van textiel. Handig voor het kiezen van het juiste was- en droogprogramma om te voorkomen dat je het wasgoed beschadigt.
Vijf wasvoorschriften op elk waslabel
Op elk waslabel staan over het algemeen vijf wasvoorschriften die aangeven hoe je het kledingstuk, woonaccessoire of meubelhoes moet wassen, drogen en strijken. Ook geeft het waslabel je informatie over professionele chemische reiniging en het gebruik van bleekmiddelen. De volgorde van de symbolen op het waslabel is altijd in een vaste vorm: wassen – bleken – drogen – strijken – chemisch reinigen (stomen).
Wassen: De wassymbolen voor het wassen van kleding en woonaccessoires
Op het waslabel kom je als eerste het symbool voor het wassen tegen in de vorm van een wastobbe. Het wassymbool geeft aan of je item in de wasmachine mag wassen, met welk programma en op welke temperatuur je het maximaal kunt wassen. Het handje in de wastobbe betekent dat je het kledingstuk alleen op het handwasprogramma van jouw wasmachine mag wassen (of dat he het zelf een handwas mag geven) op maximaal 40° C. Bij een kruis door de wastobbe mag het product niet in de wasmachine en kun je het alleen door de stomerij laten reinigen.
Strepen onder wasicoon wastobbe
Op sommige waslabels staat er onder de wastobbe een enkele of dubbele streep afgebeeld. Ook deze strepen hebben een betekenis. Ze geven aan hoe intensief je het programma kunt instellen. Staat er geen streep onder de wastobbe, dan kun je een normaal programma draaien. Een enkele streep geeft een mild proces aan. Denk aan een fijne- of anti-kreukprogramma. Staan er een twee strepen onder de wastobbe (onder elkaar of naast elkaar)? Was het item dan op een zacht programma of wolwasprogramma. Laad de wastrommel op deze programma’s niet voller dan een derde of een kwart van het maximale gewicht.
Aantal graden wassen volgens waslabel
Het getal in de wastobbe geeft aan hoe hoog je de temperatuur van het wasprogramma van de wasmachine mag instellen. Bij het getal 30 mag je het product op maximaal 30° C wassen. En bij een getal 40 zet je de wasmachine op maximaal 40°C. Staat er een 60 in de tobbe of zelfs een hoger getal, dan kun je het item op maximaal 60°C wassen. Getallen van 60 of hoger zijn hygiënische programma’s voor beddengoed of handdoeken.
Bleken: De symbolen op het wasvoorschrift voor het bleken
Het tweede symbool op het wasvoorschrift, de driehoek, schrijft voor of je het item mag bleken. Veel poederwasmiddel bevatten bleekmiddelen die ervoor zorgen dat verkleuringen uit heldere stoffen verdwijnen. Gekleurde stoffen mag je vaak niet bleken, want dan verliezen ze hun kleur. Voor gekleurde kleding gebruik je daarom liever kleurwasmiddelen, deze bevatten geen zuurstofbleek.
Het driehoekje met CL betekent dat je het kledingstuk het beste koud bleekt met bleekwater of geconcentreerd chloorbleekmiddel in verdunde oplossing. Staat er een kruis door het driehoekje? Dan wordt bleken van het artikel afgeraden. Er bestaan ook bleekmiddelen zonder chloor, zoals oxigenium. Een driehoek met diagonale strepen geeft aan dat het wassen met deze wasmiddelen wel kan.
Drogen: De wassymbolen voor het (trommel)drogen van textiel
Het vierkantje op het wasvoorschrift staat voor het drogen van het textiele items. Dit is het derde symbool en geeft aan of je het artikel het beste natuurlijk kan laten drogen of dat het geschikt is voor een bepaald droogprogramma. Is het rondje in het vierkante droogsymbool ingekleurd? Dan kun je het item trommeldrogen zonder warme lucht. De kruis door het vierkantje geeft aan dat je het artikel niet in de droger mag doen en je het op natuurlijke wijze aan moet laten drogen. Hang het aan het droogrek of op een klerenhanger en laat de lucht zijn werk doen.
Trommeldrogen op temperatuur
Heeft het vierkantje een stip in het midden? Dat betekent dat het textiel hittegevoelig is. Je doet er dan goed aan om het artikel op een programma met een lagere temperatuur dan 60°C te drogen. Met twee stippen in het vierkant mag je het item op een hoge temperatuur, 80°C, drogen in de droger. Bij drie stippen in de drogersymbool kun je het kledingstuk of de woonaccessoire drogen op een hoge temperatuur.
Drogen zonder droogtrommel
Staat er op de derde plek van het wasvoorschrift een symbool dat doet denken aan een enveloppe? Het artikel mag dan niet in de droger maar moet je het aan de waslijn hangen. Bij drie verticale streepjes hang je het item nat op. Ook deze items kun je niet drogen in de droogtrommel, maar ook niet centrifugeren in de wasmachine. Heeft het vierkantje een horizontale streep door zich heen? Dan droog je het artikel liggend, bijvoorbeeld plat op een droogrek. Je komt dit teken vaak tegen bij wollen producten. Het is raadzaam om het item eerst op een handdoek te leggen voordat je het ergens neerlegt. Er is ook nog een vierkant icoon dat aangeeft dat je het item niet in de zon kan drogen. Het vierkante met diagonale streepjes in de bovenhoek geeft aan dat je het item in de schaduw moet drogen. Op sommige artikelen staat ook nog aangegeven dat je het item niet mag uitwringen. Dit symbool lijkt op een strik met daar een kruis doorheen.
Strijken: De wassymbolen voor strijken
Op de vierde plek in het wasvoorschrift kom je een klein strijkijzertje tegen. Dit symbool geeft aan of je het artikel mag strijken en op welke temperatuur dit mag. Materialen als linnen en katoen mag je meestal op de hoogste stand strijken, omdat deze materialen hittebestendig zijn. Synthetische en gemixte vezels zijn hittegevoelig en kun je het beste niet of op een lage temperatuur strijken.
Een kruis door het strijkijzer betekent dat je het artikel helemaal niet mag strijken. De kans op brand- en schroeiplekken zijn bij deze producten groot. Om kreukels te voorkomen hang je het artikel gelijk op een kledinghanger. Er bestaat ook nog een strijkijzer wassymbool met een kruis aan de onderkant. Dit geeft aan dat je het item kan strijken, maar zonder stoom (droog strijken).
Strijkijzersymbolen met stipjes
Wanneer je een stip in het strijkijzer ziet staan dan mag je dit item op een lage, lauwe stand strijken. De puntjes in het strijkijzertje verwijzen naar de puntjes op de temperatuurknop van het strijkijzer. Handig! Met twee stippen in het strijkijzertje zet je de strijkijzer op een warme stand om alle kreukels uit het artikel te krijgen. Met drie strippen in het strijkijzertje mag je de strijkijzer op de hete stand zetten om zo alle oneffenheden glad te strijken.
Chemisch reinigen (stomen): De symbolen voor professioneel reinigen
Het laatste symbool op het wasvoorschrift staat voor chemische, ofwel professionele reiniging. Je herkent het symbool aan een cirkel met hierin een letter. Wanneer dit symbool op het wasvoorschrift staat breng je het item naar de stomerij die dit voor je professionele voor je reinigt. Was het artikel zelf niet.
De letters in de cirkel staan voor de oplosmiddelen die bij de chemische reiniging gebruikt mogen worden. Een kruis door de cirkel betekent dat je het artikel niet chemisch mag reinigen. Wel kun je de stomerij advies vragen hoe je vlekken uit het artikel kan krijgen. Wanneer er een A in de cirkel staat dan kan de stomerij een gewone reiniging uitvoeren. Staat er een F in de cirkel? Het artikel vereist dan een speciale reiniging bij de stomerij.
Symbolen in wasvoorschrift zorgen voor een langere levensduur
De wassymbolen op het wasvoorschrift geven aan hoe je het kledingstuk of textielartikel het beste kunt reinigen. Door het naleven van deze voorschriften zorg je ervoor dat je langer plezier hebt van jouw kleding en textiele woonaccessoires. Knip je de wasvoorschriften vaak gelijk uit het gekochte artikel? Plak dit dan in een schriftje met de naam van het artikel en leg dit bij de wasmachine neer. Zo heb je altijd de mogelijkheid om de wasvoorschriften ervan alsnog te raadplegen.