Sedumdak
Een sedumdak is dakbedekking gemaakt van sedum, dit zijn vetplanten of vetkruiden die goed tegen verschillende extreme weersomstandigheden kunnen. Kou, hitte, droogte of wind; de sedumplanten overleven deze omstandigheden. Dit komt doordat de plantjes een beschermlaagje hebben op hun blad. Dankzij deze bescherming leven deze plantjes langer en heb jij meerdere jaren plezier van een groendak. Sedumdaken zijn daarnaast ook super makkelijk in onderhoud. Een sedumdak is dakbedekking waar sedumplanten op zijn aangebracht. Toepassing: op (platte) daken van huizen, carports en tuinhuisjes Zorgt voor isolatie, biodiversiteit en voor een beter rendement van zonnepanelen
Groendak met sedumplanten
Een sedumdak is een groendak vol met vetplanten. Dit is leuk om te zien maar biedt nog veel meer voordelen. Een groendak zorgt voor:
- biodiversiteit
- isolatie van je huis
- verlengt de levensduur van het dak
- zorgt voor geluidsisolatie
- absorbeert regenwater
- verhoogt het rendement van zonnepanelen door de verkoelende werking op het dak
- creëert een brandwerende laag
Het voordeel van een sedumdak
Er zijn meerdere voordelen van een groendak met sedumbedekking ten opzichte van andere planten op het dak:
- het gewicht is van sedumdakbedekking is relatief laag, vanaf 30 kilo tot 80 kilo per m2
- je kan het op schuine daken leggen, tot wel 60°
- het biedt een grote waterbuffer, tot wel 35 liter per m2
- sedumplanten zijn sterk en gaan langer mee dankzij de beschermlaag
Wat zijn groendaktegels?
Groendaktegels en sedumcasettes zijn gemaakt van gerecycled kunststof tegels die gevuld zijn voor de opbouw van een groendak. De sedumtegels bestaan uit verschillende soorten sedum en zijn al voor 95% begroeid wanneer je deze koopt. Ideaal, je dak is direct groen wanneer je de tegels erop legt. De daktegels zijn in verschillende maten en gewichten te verkrijgen.
Wat zijn sedummatten?
Sedummatten zijn langere rollen die je neerlegt op het dak om een groendak te creëren. Voordat je de matten neerlegt op het dak heb je bepaalde onderlagen nodig. Bijvoorbeeld een laag die ervoor zorgt dat de sedumplantjes niet onder water staan tijdens een regenbui. Of een laag om het dak te beschermen. Welke lagen je nodig hebt hangt af van het type dak dat op je huis zit. Ook de sedummatten zijn grotendeels al begroeid, zodat je gelijk een groendak hebt. Je snijdt de matten zelf op maat, zodat je het hele dak volledig bekleedt.
Kun je beter voor sedumtegels of sedummatten kiezen?
Om een groendak van sedum te realiseren heb je de keuze uit sedumcasettes (ook wel groendaktegels genoemd) of sedummatten. Het voordeel van beide manieren is dat de planten al bijna volgroeid zijn, dus je plaatst de planten in mat of tegelvorm kant-en-klaar op het dak. Sedummatten zijn lichter dan de sedumtegels. Dit komt omdat de tegels meer voeding bevatten voor de plantjes. Het gewicht van de groendaktegels is te vergelijken met dakgrind.
Het aanleggen van de groendaktegels is makkelijker om zelf te doen dan de matten. Heb je zonnepanelen op het dak? Kies dan voor de sedummatten. Doordat je de matten zelf op maat maakt leg je deze eenvoudig om de panelen heen.
Welke planten zitten er op een sedumdak?
Een sedumdak bestaat uit allerlei soorten vetkruiden. Het voordeel hiervan is dat het ook diverse insecten aantrekt. Ook verlengt een variëteit aan planten de bloeiperiode, doordat veel vetkruiden in verschillende tijden bloeien. De bloeiperiode duurt hierdoor van begin voorjaar tot het najaar. Hierdoor blijft je dak enorm gevarieerd. De meeste groendaktegels bevatten al veel verschillende soorten planten, bijvoorbeeld:
- Hemelsleutel (Sedum telephium)
- Roze vetkruid (Sedum spurium)
- Muurpeper (Sedum acre)
- Wit vetkruid (Sedum album)
- Zacht vetkruid (sedum sexangulare)
- Tripmadam (Sedum reflexum)
Zo zorg je goed voor je groendak
Een groendak heeft zonlicht nodig om te leven, minimaal drie a vier uur per dag. Let er dus op of je dak wel voldoende zon krijgt voordat je een groendak realiseert. Ook heeft het groendak een klein beetje onderhoud nodig. Ingewaaide onkruid en andere planten die er niet thuishoren moet je ertussenuit halen.
Het prettige aan de sedumcasette en sedummatten is dat je direct een groendak creëert. De planten zijn winterhard en kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat. Is het een lange periode erg droog? Voorkom dan uitdroging door de plantjes wat water te geven. Je bemest de sedumplanten eenvoudig door mestkorrels op het dak te strooien.
Voor het plaatsen van zowel de sedumtegels als sedummatten moet je eerst het grind van het dak verwijderen voordat je een groendak creëert. Is de huidige dakbedekking op je dak niet wortelwerend? Gebruik dan wortelwerende folie. Dit gebruik je bij zowel het plaatsen van de tegels als de matten.