Rotan
Rotan is een veel gebruikt materiaal in meubels en accessoires in interieurs. Het is een materiaal dat komt van de Calamus rotang, oftewel de rotanpalm. Deze rotanpalm groeit voornamelijk in tropische regenwouden. Vaak ziet men riet of bamboe ook als rotan, maar dit zijn andere planten. Binnen de rotan familie komen wel kwaliteitsverschillen voor. Sommige hebben harde en andere juist zachte stengels. Deze kenmerken bepalen ook de duurzaamheid van rotan meubels. Rotan is een materiaal dat komt van de Calamus rotang, oftewel de rotanpalm. Dit materiaal vind je terug in meubels als: Stoelen en tafels Manden en korven Tuinmeubels
Het ontstaan van rotan
Men verbouwt al sinds 1850 rotan op speciale plantages in Indonesië. Veruit de meeste rotansoorten zijn van oorsprong klimplanten (lianen) en groeien in de Maleise Archipel. Maar ook op het Indiase subcontinent, Zuid-China, Sri Lanka, Australië tot aan Fiji. Doordat het klimplanten zijn ontstaan er dikke rotanstengels die variëren van drie millimeter tot bijna tien centimeter. De lengte van een rotanstengel varieert van 10 centimeter tot bijna 2 meter.
De kern van rotanstengels is massief en snijdt men in verschillende dikte maten. Dit noemt men dan (pit)riet. De schors van rotan gebruikt men om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk van te maken. Denk bijvoorbeeld aan stoelzittingen. (vaak ook stoelenriet genoemd).
Het verwerken van rotan woonaccessoires
Verwerkte rotan past men overal in toe. Tot aan de 17e eeuw werd gevlochten rotan voornamelijk gebruikt als stoelzitting (ook wel webbing genoemd). In de 19e eeuw ontdekte men dat geschilde rotan ook zeer geschikt was om te buigen. Naast zittingen maakte men ook steeds meer andere gebruiksvoorwerpen van rotan met speciale vlechttechnieken. Eerst manden en korven, rond de jaren 50′ waren dat hele meubels.
Rotan meubels
In Nederland stonden twee speciale meubelfabrieken (Rohé en Gebr. Jonkers) die het uit Indonesië afkomstige rotan gingen gebruiken. Zij zagen het materiaal rotan als goed alternatief voor de wilgenteen, dat minder buigzaam was. Dankzij bestaande technieken en het ‘nieuwe’ rotan materiaal zijn er rond de jaren 50′ van de vorige eeuw allerlei vernieuwende meubels gemaakt. Zowel Deense als Nederlandse designers (waaronder Dirk van Sliedregt) ontwierpen meubels die in functionaliteit en later ook volgens opkomende trends aan de marktverwachtingen voldeden. Een nog steeds zeer bekend design is het ‘kuipje nr 149’ van de firma Rohé. Deze stoel bestaat uit een stalen onderstel met daarop een ronde rotan zitting en leuning.
Rotan tuin- en interieurtrend
Tussen 1945 en 1965 kwamen circa 200.000 Indonesiers naar Nederland en zorgde de Indonesische cultuur voor vernieuwing in zowel de keuken áls in de huiskamer. In de interieurs met steeds meer ronde vormen, hout en planten past ook het warme en tropische rotan uitstekend. De talloze rotan meubels zijn dan ook vanaf de jaren 60′ een enorm succes. Zowel binnen met kasten, tafels van rotan als buiten met complete lichtgewicht tuinsets. Vanaf de jaren 70′ verdwijnt rotan uit het meubellandschap. Rotan is dankzij natuurbeschermende maatregelen steeds lastiger verkrijgbaar en materialen als kunststof en geperst hout doen hun intereden.
Revival of rotan
Sinds de jaren 10′ van de 20ste eeuw is rotan weer in opkomst. In de vintage, tropische en botanische en interieurtrends zijn weer de veel rotan woonmeubels en -items te zien. Een hele bekende is de rotan pauwstoel. Maar ook rotan roomdeviders, stoelen en kasten (met klassiek rotan vlechtwerk) is weer helemaal trendy. Er zijn dan ook ontzettend veel rotan meubels en woonaccessoires verkrijgbaar, zowel nieuw als vintage.
Rotan meubels zijn ontzettend populair in hedendaagse interieurs