Kunstleer (imitatieleer)

Kunstleer (kunstleder of imitatieleer) bestaat uit een kunststof aangebracht op een drager van textiel. Om de typerende structuur van echt leer te bereiken drukt men een structuur in het kunststof. Imitatieleer is een veel gebruikt materiaal voor meubels, handtassen, schoenen en jassen. Het lijkt erg veel op echt leer maar is goedkoper en diervriendelijker dan echt leder.

Kunstleer als vervanger van echt leer?

  • Ook bekend als imitatieleer, vegan leather, Skai leer of faux leder

  • Gebruik: in de mode en interieurwereld

  • Gemakkelijker schoon te houden dan echt leer

De voordelen van kunstleer

Het imitatieleer is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt leer. Ook biedt het veel voordelen ten opzichte van echt leer. Het is een synthetisch (kunstmatig) materiaal waardoor het diervriendelijk is. Daarnaast is het door het productieproces veel goedkoper dan echt leder. Net als echt leer is kunstleer goed te onderhouden en makkelijk schoon te maken. Zo kun je kunstleer behandelen met leerreiniger waardoor je ook de levensduur verlengt. Net als echt leer is kunstleder ook verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals zwart, rood, blauw en beige, cognac en bruin.

De verschillende benamingen van kunstleer

Kunstleer heeft ook een aantal andere benamingen die je wellicht vaker tegenkomt. Niet alleen in de interieurwereld maar ook in de architectuur en mode. De volgende termen gebruikt men in allerlei contexten over kunstleer.

Vegan leather (of eco-leer)

De term Vegan leather staat voor een nieuwe trend in de modewereld van 2021. Het is een veganistisch leer en dus diervriendelijk. Zo gebruikt men organische materialen, zoals zeewier, kurk, plantaardige vezels en -eiwitten maar ook paddenstoelen als basis. Omdat Vegan leather niet is geregistreerd, wordt het soms ook toegepast op imitatieleer dat is gemaakt van synthetische materialen. Als je bewust kiest voor kunstleer dat is gemaakt van organische materialen moet je hier goed op letten.

Skai leer

Een andere imitatie van echt leer is Skai leer. Anders dan Vegan leather is Skai leer wel een merknaam. De merknaam Skai® komt van het Duitse bedrijf Konrad Hornschuch AG dat dit kunstleer in 1958 op de markt bracht. Skai leer bestaat uit een kunststof dat is aangebracht op een drager van textiel. Meestal polyester waar een print of structuur op gedrukt is dat lijkt op echt leer. De naam Skai is in de loop van de tijd zo ingeburgerd dat men het ook is gaan gebruiken als alternatief voor kunstleder. Het is hiermee zelfs opgenomen in de Duitse- en Nederlandse woordenboek.

PU leer

PU leer is ook een bekende benaming voor kunstleer. PU verwijst naar de kunststof Polyurethaan, waar het kunstleer van is gemaakt. Ook in deze imitatie brengt men kunststof (in dit geval polyurethaan) aan op een drager van textiel. Door een structuur in het Polyurethaan te drukken krijgt het een uiterlijk van echt leer.

Bycast leder

Bycast leer (ook wel Bicast leder genoemd) is wederom een kunstleder type maar bestaat ook voor een deel uit echt leer. Het is gemaakt van split leder; de binnenste (minder kwalitatieve) laag van echt leder. Op deze ‘afgespleten’ laag leer spuit men weer een laag kunststof. Hierop voorziet men naderhand een kunstmatige print om tot de kunstleer look te komen.

Leather look of faux-leder

Tenslotte gebruikt men ook andere termen om kunstleer of imitatieleer aan te duiden. Voorbeelden zijn nepleer, ‘leather look’ en ‘faux-leder’.

Imitatieleer is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt leder.
Imitatieleer is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt leder.
Eetkamerstoelen zijn vaak bekleedt met kunstleder.
Eetkamerstoelen zijn vaak bekleedt met kunstleder.

De toepassingen van kunstleer

Meubels zoals banken, stoelen, bedden en hockers zijn vaak bekleedt met kunstleder. Het zijn meubels die je intensief gebruikt, tegen een stootje moeten kunnen en vaak schoongemaakt moeten worden. Met name in openbare ruimtes en restaurants komt je meubels tegen van imitatieleer.Imitatieleer is ook een materiaal wat zich uitstekend laat gebruiken als wandbekleding. Denk aan akoestische wandpanelen.

Dankzij de vele soorten kunstleder zijn er veel toepassingen mogelijk. Zo zijn er ook kunstleer soorten die een ademende werking hebben. Hierdoor zijn ze nog lastiger te onderscheiden van echt leer. Dit soort ademende kunstleer soorten zijn vervaardigd uit polyurethaan met een micro poreuze structuur. De kunstleer soorten die niet ademen zijn gemaakt van PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.

De nadelen van kunstleer

Kunstleer is veel minder duurzaam dan echt leer. Echt leder heeft een levendige en authentieke uitstraling voor een langere duur. Bij kunstleder ontstaat er bijvoorbeeld craquelé of het gaat zelfs scheuren. Hiermee verliest kunstleder al gauw zijn gelijkenis met echt leer en komt het ‘goedkoper’ over dan echt leer. Daarnaast is het materiaal na verloop van tijd slapper en verliest het mogelijk glans en kleur. Daar staat wel tegenover dat echt leder gevoeliger is voor vlekken. Uiteindelijk is echt leer veel minder slijtage gevoelig dan kunstleer.