Koper
Het materiaal en/of de kleur koper is de laatste jaren steeds populairder. Je komt het tegen in woonaccessoires, meubels en lampen. Eigenlijk is koper een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het staat in zijn pure vorm ook bekend als roodkoper. Van metaal tot trend Gebruik: in meubels, accessoires en als kleur Oorsprong: al bekend rond 8700 v.Chr. Warme en mooie uitstraling Buigzaam en een groot geleidingsvermogen
Toepassingen van koper
Koper is al 5000 v.Chr. ontdekt en werd toegepast in gereedschappen en andere voorwerpen. Maar ook in deze moderne tijd is het materiaal niet meer weg te denken. Het materiaal staat bekend om zijn buigzaamheid en heeft een groot geleidingsvermogen voor warmte en elektriciteit. Hierdoor kom je het tegen in zowel industriële en particuliere toepassingen. Veel elektriciteitskabels zijn van bijvoorbeeld koper. En ook je mobiel bevat veel koperen onderdelen. Koper heeft ook antibacteriële eigenschappen. En daarom zijn veel brouwketels en waterleidingen van het materiaal gemaakt.
Koper in het interieur
Het metaal koper is ook een mooi materiaal om te verwerken in interieurs. Het geeft een warme sfeer aan een ruimte en kan zowel strak-modern als geleefd-vintage look hebben. Kopermateriaal past men op verschillende manieren toe in het interieur. Zo heb je volledig koperen woonaccessoires zoals vazen, kommen en schalen. Maar er zijn ook meubels die veel koperen details bevatten, zoals knoppen en handgrepen.
Koperen keukenaccessoires
Er zijn ook koperen keukenaccessoires. Bekend zijn de koperen pannen. Omdat koper heel goed warmte geleid zijn deze geliefd bij veel koks. Ook bekend is de koperen Moscow Mule Cup, die zijn naam te danken heeft aan de Moscow Mule cocktail. De binnenkant van deze accessoires zijn echter van een ander materiaal, omdat kopermateriaal giftig is.
Andere koperen voorwerpen
Er zijn ook bijzondere voorwerpen van roodkoper gemaakt. Munten van 1, 2 en 5 eurocent en sierraden. Maar ook het vrijheidsbeeld in New York. Dit 46 meter hoge beeld (93 hoog inclusief sokkel) uit 1886 bestaat geheel uit koperen platen.
Patina of koperroest
Koper oxideert bij blootstelling aan lucht en slaat dan groen en blauw uit. Dit noem je ‘patina’ en kun je ook aanduiden als edeltoest of koperroest. Het vormen van een patinalaag kan tientallen jaren duren, afhankelijk van de omstandigheden. Het vormt een rustieke en antieke uitstraling. Mooi bij koperen sierraden, maar ook bij het vrijheidsbeeld en andere standbeelden of kunstwerken. Veel oude kerkgebouwen en andere statige gebouwen uit de 17e eeuw bevatten koperen-patina daken. De Dom van Berlijn is hier een heel mooi voorbeeld van.
Koperkleurige accessoires in het interieur
Koper is geliefd vanwege de warme en mooie uitstraling en fijne eigenschappen. Maar het is ook een vrij kostbaar materiaal en kan snel oxideren of verbuigen. Daarom hebben veel woonaccessoires een koperkleur finish. Koperkleurige woonaccessoires zijn niet per definitie van koper gemaakt, maar kunnen dezelfde sfeer meegeven. Er zijn zelfs verfsoorten te vinden met een koper uitstraling. Vaak zijn accessoires ook gemaakt van messing. Dit is een koperlegering (een mengsel) met zink, wat harder is en minder snel oxideert.
Kopertrend
Omdat roodkoper een warme uitstraling heeft en ook die stoere touch gebruikt men het in diverse interieurstijlen. Van industrieel, modern tot de landelijke interieurs. Door de jaren heen is het een echte trendsetter geweest. De kleur past zich goed aan bij andere kleuren en materialen waardoor het tussen deze stijlen goed tot zijn recht komt. En koper is een materiaal dat opvalt en ervoor zorgt dat je een eyecatcher in het huis haalt.