Fineer
Fineer, een woord dat vaak voorbij komt in de meubel- en interieurwereld. Wat is het eigenlijk? En waar gebruikt men het voor? Fineer is een zeer dun gestoken of geschilde plak hout. De dikte varieert van ca. 0,6 tot 2 mm. Men verwerkt het als toplaag voor het ‘goedkopere’ plaatwerk zoals multiplex, triplex en MDF. Dankzij het fineer krijgt dit goedkopere materiaal toch de luxe uitstraling van massief hout.
Fineer is een zeer dun gestoken of geschilde plak hout.
Soorten hout: notenhout, mahonie, eiken en essen en meer!
Drie soorten fineer: Gezaagd fineer, snijfineer en schilfineer
Uitstraling: luxe zoals massief hout
De ontwikkeling van fineer
Fineer werd oorspronkelijk zeer dun gezaagd of gespleten. Later ging men het snijden. Dankzij de introductie van de rondschilmachine in 1890 schilde men ook uit de stam.
Het historische gebruik ervan creëerde ook het effect dat men verschillenden fineren met elkaar ging combineren. Hierdoor ontstaan geometrische of figuratieve patronen.
Drie soorten fineer
De oudste vorm van fineer is gezaagd. Een minder voordelige manier omdat men veel hout verliest op de zaagsnede. Snijfineer, ook wel edelfineer genoemd, is geschikt voor meubels en (binnen)deuren. Een boomstam zaagt men eerst in vier kwarten en dan in de gewenste dikte met een mes van de kwart stam afgestoken. Schilfineer is goedkoper en in grotere breedtes verkrijgbaar. Men gebruikt het voornamelijk voor het samenstellen van plaatmaterialen. Triplex, betonplex en meubelplaat hebben vaak fineer als toplaag.
De luxe uitstraling van massief hout
Een meubelstuk gemaakt van massief hout straalt een prachtig luxeuze stijl uit. Helaas zijn dit soort meubels vaak prijzig. Door een meubelstuk te kopen gemaakt van een meubelplaat i.c.m. fineer bespaar je kosten. Hierdoor heeft het meubel toch die luxe uitstraling én is het betaalbaar. Hout is een veelzijdig materiaal en relatief eenvoudig om mee te werken en daarom past hout binnen iedere woontrend!