Douglas hout

Eén van de meest gebruikte en belangrijkste soorten hout is Douglas hout of Oregon Pine. Maar wat is Douglas hout precies? En waar gebruik je Douglas hout voor? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze houtsoort?

Voor vrijwel alle toepassingen in het interieur is Douglas hout is mooie optie.

  • Europese douglas of Oregon Pine.

  • Afkomstig van de douglasspar (de Pinaceae familie)

  • Europese Douglas: Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, België, Nederland, Italië en Ierland

  • Oregon Pine: Amerikaanse staten Washington en Oregon.

Douglas hout: kenmerken en eigenschappen

Douglas is relatief zachte naaldhoutsoort. Na droging wordt Douglas wel steeds harder. Douglas hout is slecht te buigen, doordat het snel scheurt of splijt. Douglas hout heeft verschillende kenmerken waaraan je deze houtsoort goed kunt herkennen zoals kleur, structuur maar ook geur.

Kleur van Douglas hout

De houtkern van Douglashout is zalmkleurig tot roodachtig bruin van kleur. Onder invloed van licht verkleurt het in roodtinten tot een fraai oranjeachtig geelbruine kleur. Het spinthout (het niet-verkernde hout van een boom) is roomkleurig wit tot geel. Dit hout verkleurt naar een grijsachtige en zelfs blauwe kleur onder weersinvloeden zoals zon en regen.

Diverse houttekeningen.
Diverse houttekeningen.

Tekeningen hout

Douglas is een harshoudende houtsoort. Hierdoor zijn er af en toe vettige vlekjes of streepjes zichtbaar. Het hout heeft ook een fraaie, redelijk subtiele vlammentekening.

Houtgeur

Douglashout is ook te herkennen aan de typische citroengeur. Deze geur verdwijnt ook weer snel na het zagen en tijdens het drogen.

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar, een snelgroeiende boom uit het westen van Noord-Amerika
Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar, een snelgroeiende boom uit het westen van Noord-Amerika

Herkomst Douglas hout

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar (Pseudotsuga menziesii). Dit is een snelgroeiende boom (Pinaceae) uit de dennenfamilie. De boom groeit van nature in het westen van Noord-Amerika in gemengde naaldhoutbossen. Hier heeft de Douglasspar een verspreiding van 2000 kilometer met name in de staten Washington en Oregon. Deze laatste staat sluit aan op de naam Oregon Pine.

Europees Douglas hout

In Europa is dit type hout vooral in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland (het Zwarte Woud) aangeplant. De Douglasspar gedijt goed onder diverse klimaatomstandigheden en verschillende ondergronden. De oorspronkelijke reden van beplanting in Europa (begin 19de eeuw), was de sierlijke uitstraling van de boom. Later bleek de sterke boom snel en duurzaam hout te produceren. Zo is de verspreiding en het groeigebied zich gaan uitbreiden naar Spanje, Polen, Oostenrijk, België, Nederland, Italië en Ierland

De bewerking en toepassing van Douglashout

Douglashout met fijne groeiringen is gemakkelijk bewerkbaar met scher houtgereedschap. Wanneer de groeiringen 5 mm of meer zijn dan is het moeilijker. Dankzij de gunstige sterkte eigenschappen van het hout is het in grote afmetingen in verschillende vormen te koop. Denk bijvoorbeeld aal palen, planken, regels, balken en rabatdelen. Lees meer over Douglas hout van Dejonghandelsonderneming.nl

Houtbewerkingsgereedschap zoals zagen, vijlen, schaven, beitels en gutsen.
Houtbewerkingsgereedschap zoals zagen, vijlen, schaven, beitels en gutsen.

Bevestiging Douglashout

Het Douglashout is goed verlijmbaar met vrijwel alle gangbare houtlijmtypes. Andere gebruikte bevestigingen zijn spijkers, nietjes en schroeven. Gebruik wel RVS (Roestvrij stalen) ijzerwaren en bevestigingsmaterialen om corrosie en verkleuring te voorkomen.

Houtbehandeling

Onbehandeld gaat Douglas hout 10-15 jaar mee. Maar voor een nog langere levensduur en buitengebruik kun je het het het beste behandelen. Het hout kun je goed behandelen met olie en beits. Ook is het goed te lakken met een dekkende verf. De natuurlijke uitstraling van het hout (zoals de nerf en de noesten) zal dan wel volledig verdwijnen.

Houten tuinpalen zijn vaak gemaakt van Douglas hout.
Houten tuinpalen zijn vaak gemaakt van Douglas hout.
Douglashout wordt veel toegepast in constructies als houtskeletbouw, vloeren en plafondregels.
Douglashout wordt veel toegepast in constructies als houtskeletbouw, vloeren en plafondregels.

Hout voor binnen en buiten en constructie

Dankzij de goede eigenschappen van Douglas hout past het toe in zowel binnen- als buitenwerk. Voor binnenwerk wordt het veel gebruikt voor constructie. Denk bijvoorbeeld aan ramen, kozijnen, deuren maar ook betimmeringen en pergola’s. Buiten zie je Douglashout vooral terug in in veranda´s, schuttingen, palen en gevelbekleding Het zwaardere hout wordt zelfs gebruikt voor dragende constructies maar ook voor turn gereedschap zoals banken, evenwichtsbalken en wandrekken. Douglas is daarnaast ook als fineer, triplex, pulphout, spoorbielzen en draadpalen verkrijgbaar. Voor (binnen)meubels is Douglashout niet aan te raden. Zo is dit type hout wat gevoeliger voor scheurvorming door uitdroging.

Lijst van toepassingen:

  • Muur- en plafondconstructies
  • Wand- en plafondbekleding
  • Gevelbekleding
  • Schuttingen en tuinpalen
  • Raam- en deurkozijnen
  • Deuren
  • Parket en plankenvloeren
  • Traptreden
  • Ladders
  • Turntoestellen
  • handvatten- en gereedschap
  • scheepsmasten
  • Bulkvaten en –kuipen.

De voor- en nadelen van Douglashout

  1. De bewerkbaarheid van Douglashout is met handgereedschappen niet eenvoudig. Met machinale bewerking levert het daarentegen weinig moeilijkheden op. Let wel, het gereedschap moet scherp zijn.
  2. Het spijkeren en schroeven van Douglashout gaat goed maar moet je voorzichtig doen. Dit in verband met de kans op het splijten van het hout. Voorboren is dus aan te raden
  3. Een groot voordeel van Douglashout is dat het binnen en buiten toepasbaar is. Van deuren tot prachtige schuttingen en pergola’s in de tuin.