Cradle to Cradle (C2C)
Cradle to Cradle (C2C) is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen. Het productieproces is bedacht door Duitse Chemicus Michael Braungart en Amerikaanse architect William McDonough. Cradle to Cradle wil zeggen dat je grondstoffen gebruikt die volledig hergebruikt kunnen worden. Zonder dat ze hun waarde verliezen. De letterlijke betekenis van de definitie is dan ook ‘van wieg tot wieg’. Cradle to Cradle is het duurzame ontwerpen- en productieproces waarbij 100% van alle grondstoffen en materialen opnieuw gebruikt kan worden. Toepassing: auto’s, meubels, materialen Concept: Afval is voedsel Oorsprong: 2002 boek over duurzaam ontwerpen
De oorsprong van C2C
Volgens Braungart en McDonough staat het principe van ‘afval’ gelijk aan ‘voedsel’. Dat wil zeggen dat elke grondstof en elk materiaal dat men voor een product gebruikt, ook weer hergebruikt. Zij schreven hier een boek over dat in 2002 uitkwam. Een manier van upcycling noemen we het tegenwoordig. Je maakt iets dus nog beter met materialen die een tweede leven krijgen.
De voorwaarden van Cradle to Cradle
Uiteraard zijn er regels verbonden aan het Cradle to Cradle concept. Zo moet een product ontworpen zijn op een manier zodat alle materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. De natuur is het voorbeeld in dit concept. Na gebruik van het product dienen alle bestanddelen volledig gescheiden te worden. Natuurlijke materialen dienen volledig afbreekbaar te zijn. Zijn grondstoffen niet afbreekbaar? Dan dienen ze bruikbaar te zijn voor een nieuw product.
Naast het product zijn er ook regels verbonden aan het productieproces bij C2C. Er mogen bijvoorbeeld geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het produceren. Duurzame energie dient men te gebruiken tijdens het productieproces zoals zelf opwekken. En tenslotte moet het productieproces, of het product, het milieu schoner maken. Cradle tot Cradle gaat dus verder dan reclyclen, waar er nog een restproduct of afval kan overblijven.
Cradle to Cradle in het interieur
Er zijn diverse bedrijven en merken die steeds meer C2C producten produceren. Denk bijvoorbeeld aan Ahrend en Desso in Nederland. Ahrend maakt bureaustoelen volgens het Cradle to Cradle principe. Desso maakt juist prachtige vloeroplossingen zoals tapijt. Zo zijn er tapijttegels van Desso die gemaakt zijn van kalk gewonnen uit lokale drinkwaterbedrijven.
Cradle to Cradle en ons milieu
Het C2C principe vergt niet alleen een herziening van onze standaard productieprocessen. Maar het vraagt ook om vervanging van materialen die giftig of niet herbruikbaar zijn. Fabrikanten dienen met partners en leveranciers van grondstoffen te overleggen zodat men aanpassingen kan doorvoeren in het hele proces. Het begint uiteindelijk bij de aanpassing van een product en het ontwerp. Tenslotte is de terugname van een product en het daadwerkelijk volledig (100%) recyclen ook van belang.