Turquoise
De term turquoise komt van het mineraal turkoois. Dit mineraal heeft een bepaalde blauw-groene kleur die men Turquoise noemt. Het mineraal Turkoois komt oorspronkelijk uit Turkije waar men van oudsher de diverse kleuren blauw vaak gebruikt en exporteerde naar Frankrijk. Daar kreeg het de naam turquoise. De opvallende blauw-groene kleur turquoise komt van het mineraal turkoois. Toepassing: van mode, architectuur tot interieurs en kunst Term: een kleur en een mineraal Kleur: een blauwgroene kleur met een rijke uitstraling
Het mineraal turkoois
Het mineraal turkoois is een halfedelsteen met een niet-transparante groen-blauwe kleur en donkerbruine tot goudkleurige aders. Dankzij de opvallende blauwe kleur is het een geliefde siersteen en gebruikt men het mineraal al in het oude Egypte in sieraden. Turkoois wint men voornamelijk in koper-erts mijnen als secundair mineraal. In het verleden in Iran, tegenwoordig ook in Mexico, de Verenigde Staten en China.
Tijdens het Ottomaanse Rijk werd turkoois als kostbaar mineraal geëxporteerd, vooral naar Perzië. Later werd het mineraal ook naar West-Europa geëxporteerd, waaronder Frankrijk. Daar komt de naamgeving turquoise voor de typische kleur ook vandaan. Turkoois is heel poreus en neemt gemakkelijk kleurstoffen op. De mooie blauwe kleur verandert in groen door de inwerking van zuren, vloeistoffen en fel zonlicht.
De kleur turquoise
De kleur is geheel te koppelen aan de kleur van het mineraal. Het is een uitgesproken kleur die we associëren met schoonheid en natuurlijke dingen in het leven. Denk bijvoorbeeld aan de tropische blauwe zee of bloemen. Turquoise staat ook voor creatief, speels en jeugdig. Een ruimdenkende en inspirerende kleur. Kleuren die lijken op turquoise zijn bijvoorbeeld petrol, mintgroen of aqua. Een contrasterende kleur zoals rood of oranje staat mooi samen met turquoise. Maar ook het materiaal koper is mooi te combineren met deze kleur.
Turquoise in het interieur
De kleur turquoise is een uitgesproken kleur met een opvallende uitstraling. Men gebruikt het vaak in kleding of in mode accenten. We zien het niet zo vaak als een kleur voor een meubelstuk maar juist in de details. Het is een kleur die zorgt voor verfrissing in het interieur. Denk aan woonaccessoires in turquoise, een klein stukje muur of een kunstwerk met turquoise erin verwerkt.
Wist je dat turquoise in de jaren 50 ook gebruikt werd als bedrijfskleur voor de Nederlandse Spoorwegen?
In de jaren 90 kwam Turquoise weer even helemaal terug in het interieur. Men gebruikte de kleur voor bankstellen, vloerkleden maar zelfs ook voor gehele keukens. Om meer rust te creëren werd het dan gecombineerd met grijs en grenenhouten meubels. Turquoise is wel nog veel terug te vinden in interieurs van grote moskeeën zoals in Iran, Rusland of centraal Azië.