Complementaire kleuren
Complementaire kleuren liggen recht tegenover elkaar in de kleurencirkel. Je noemt het daarom ook wel tegenkleuren, contrasterende kleuren of kleur-tegen-kleur. Door complementaire kleuren te gebruiken in bijvoorbeeld je woonkamer, slaapkamer of andere ruimte, zorg je ervoor dat er een prettig uitziend contrast ontstaat. Een voorbeeld van complementaire kleuren zijn rood met groen. Complementaire kleuren zijn twee contrasterende kleuren die je tegelijkertijd ergens toepast. Toepassing: in de kunstwereld, maar ook in mode en interieur past men complementaire kleuren toe Doel: complementaire kleuren hebben een versterkend effect op elkaar, hierdoor springen de kleuren eruit
Wat zijn complementaire kleuren?
Als je kijkt in het woordenboek, zie je dat complementair aanvullend of versterkend betekent. Het zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Door complementaire kleuren ergens voor toe te passen, versterken ze elkaars kleur. Een kleurencirkel bestaat uit meerdere kleuren, hierdoor is het ook mogelijk om verschillende complementaire combinaties te maken. Maar er zijn ook meerdere kleurencirkels, waarmee je net andere kleurencombinaties maakt.
Wat zijn kleurencirkels?
Een kleurencirkel is een cirkel met vakken van georganiseerde kleuren. Een kleurencirkel geeft aan wat de relatie is tussen de primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren. De meeste kleurencirkels zijn op basis van de primaire kleuren gemaakt. Er zijn twee kleurencirkels die men het meest gebruikt: de kleurencirkel vanuit de schilderkunst en de kleurencirkel vanuit de wetenschap.
De complementaire kleuren uit de kleurencirkel van de schilderkunst
De kleurencirkel van de schilderswereld is in de 17e eeuw ontwikkeld. Sir Isaac Newton presenteerde de eerste versie van deze kleurencirkel in zijn boek Opticks. De eerste kleurencirkel van de schilders ging uit van de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Deze beperkte benadering van primaire kleuren had als voornaamste oorzaak dat er destijds een gebrek was aan pigment.
De complementaire kleuren uit de kleurencirkel van de wetenschap
Tijdens het ontstaan van de drukkunst is de wetenschappelijke kleurencirkel ontstaan. Hierbij keek men naar de daadwerkelijke primaire kleuren: cyaan, magenta en geel. Toch gebruiken veel mensen eerder de kleurencirkel die ontstaan is vanuit de schilderkunst, vanwege de toegankelijkheid van deze kleuren en omdat deze iets harmonieuzer aanvoelen
Voorbeelden van complementaire kleuren
Complementaire kleuren van de kleurencirkel van de schilderkunst zijn:
- Groen en rood
- Paars en geel
- Oranje en blauw
Complementaire kleuren uit de kleurencirkel van de wetenschap:
- Blauw en geel
- Rood en cyaan
- Groen en magenta
Waarom gebruik je complementaire kleuren?
Door complementaire kleuren met elkaar te gebruiken, creëer je een prettig ogend contrast van kleuren. Doordat de kleuren contrasterend zijn, kun je hiermee bepaalde elementen op laten vallen en benadrukken. Daarom zie je ook wel eens bij de groenteboer een blauw papiertje rondom een oranje mandarijn of sinaasappel gewikkeld. Het blauw versterkt de oranje kleur van de citrusvrucht en de vrucht ziet er hierdoor rijper uit. Ook creëer je een balans door complementaire kleuren te gebruiken. Je krijgt een fijn contrast dat in harmonie is. Je zet namelijk een warme kleur (rood) tegenover een koude kleur (cyaan).
Kleur-tegen-kleur kan een heftig contrast geven
Complementaire kleuren zijn contrasterende kleuren, maar dit hoeft niet te betekenen dat dit altijd voor een fijn contrast zorgt en de leesbaarheid of detaillering vergroot. Het kan ook juist druk en hard overkomen. Het hoeft dus niet altijd te betekenen dat je door complementaire kleuren te gebruiken een fijne ambiance creëert. Om deze reden kun je er ook voor kiezen om juist kleuren te gebruiken die in de kleurencirkel dicht bij elkaar liggen. Of zelfs kleuren die binnen dezelfde tint vallen. Dit laatste noem je ook wel ton-sur-ton.
Complementaire kleuren in huis
In een interieur is het verstandig om te kijken naar een balans tussen kleuren. Je kunt hiervoor complementaire kleuren gebruiken. Heb je een paarse fauteuil en wil je deze laten opvallen? De complementaire kleur voor paars is geel. Dus schilder je de muur geel of goudkleurig en zet je de paarse fauteuil daarvoor neer. Bij een groene bank zijn rode kussens weer een goed idee om de bank en kussens op te laten vallen.
Een complementair contrast voor balans in huis
Je creëert een balans met complementaire kleuren door de contrasterende kleur in details te verwerken. Zo kun je een overwegend bruin interieur in balans brengen door blauwe accessoires neer te zetten.In een groene keuken geven roze keukenapparaten, handgrepen en theedoeken weer een goed contrast. Om een mooie balans te houden tussen de contrasterende kleuren, is het verstandig om niet te veel combinaties van complementaire kleuren bij elkaar te verwerken. Kies liever voor één kleurencombinatie dan twee.
Voorbeelden van complementaire kleuren in een interieur
Wat is de complementaire kleur van roze?
De complementaire kleur van roze is groen. Heb je in je interieur veel oudroze meubels en accenten? Dan is het slim om daarbij zacht groene accessoires in aan te brengen. Eucalyptus is een mooie groene tint voor oudroze. Bij hardroze staat dennengroen weer goed, vanwege de hardheid van deze tint groen.
Wat is de complementaire kleur van lila?
De complementaire kleur van lila is olijfgroen. Dus in je lila slaapkamer verf je jouw nachtkastje het beste in een olijfgroene kleur. Net als de kussens op je bed. Of kies voor een aantal kleine details in olijfgroen, zoals de wekker op je nachtkastje, een kandelaar voor de kaars en een lampenkap.
Wat is de complementaire kleur van turquoise?
De complementaire kleur van turquoise is afhankelijke van de felheid van het turquoise. Perzikkleur (of peach kleur) kan een schitterende tegenkleur zijn. Maar bij een donker turquoise kleur kun je beter weer kiezen voor een tint richting geel.
Wat is complementaire kleur van messing?
Messing heeft een geel-oranje kleur. Hierdoor staan details van messing weer erg chic in een lichtblauw interieur. Deze kleurencombinatie zorgt dat de details, zoals handgrepen, fotolijstjes, kandelaars en andere messing voorwerpen extra opvallen in de ruimte.
Wat is de complementaire kleur van mintgroen?
De contrasterende kleur voor mintgroen is framboos roze. Wat dacht je van een mintgroene badkamer? Kies framboos roze details. Ga voor badkameraccessoires in deze roze kleur. Denk aan handdoeken, zeeppompjes en bekers voor je tandenborstel.
Wat is de complementaire kleur van antraciet?
De complementaire kleur van antraciet neigt naar roomwit. Deze twee kleuren brengen een prettige balans aan in een interieur waarvan je wilt dat deze niet te druk oogt. Bijvoorbeeld in een kleine woning of woonkamer. Maar deze kleuren staat ook erg mooi in bijvoorbeeld een babykamer, waarvan je wilt dat deze niet te druk oogt voor de baby.
Wat is de complementaire kleur van taupe?
Taupe is een kleur met vele tinten. Neigt de taupe in je interieur naar bruin? Dan is blauw de perfecte contrasterende kleur. Maar bij een koele grijskleurige taupe staat een rode kleur juist weer beter. Hierbij zie je duidelijk dat warme en koude tinten altijd met elkaar gecombineerd moeten zijn als complementaire kleur.
Wat is de complementaire kleur van beige?
De complementaire kleur van beige is krokusbkauw. Beide kleuren zijn zacht.
Wat is de complementaire kleur van fuchsia?
De complementaire kleur van fuchsia is appeltjesgroen. De felle kleuren creëren een hard contrast dat soms druk kan overkomen. Voor iets dat echt moet opvallen is dit een goede kleurencombinatie.
Wat is de complementaire kleur van okergeel?
De complementaire kleur van okergeel is zeeblauw.
Wat is de complementaire kleur van goud?
De complementaire kleur van goud is azuurblauw. Veel goud wissel je af met azuurblauwe elementen. Of draai het om. Een azuurblauwe aankleding vraagt om gouden details.
Wat is de complementaire kleur van koper?
De complementaire kleur van koper is navyblauw of een andere donkerblauwe kleur zoals diepblauw.
Wat is de complementaire kleur van petrol?
De complementaire kleur van petrol is pompoenkleur of terracotta. Een aangename kleurcombinatie die je veel in Mediterrane woonstijlen tegenkomt