Kelim

Als je op zoek bent naar een nieuw vloerkleed dan stuit je al gauw op een kelim. Maar wat betekent een kelim? En wat is het verschil tussen kelims, Berber tapijten en Perzisch tapijten? Een Kelim is een plat handgeweven tapijt zonder polen. Zo’n tapijt is voorzien van ingewikkelde of geometrische patronen van, meestal, Oosterse oorsprong. De vloerkleden komen vaak uit de Balkan tot Pakistan.

Een kelim is een plat handgeweven tapijt zonder polen.

  • Materialen: Wol en katoen

  • Toepassing: vloer, wand- en bidkleedjes

  • Kleuren: traditioneel rood, roze, ivoor, blauw en groen

  • Voordeel: Licht van gewicht en dun

Tapijtkunst: Kelim

Het maken van Kelims is de vroegst bekende vorm van tapijtkunst. De benaming is van oorsprong Turks en komt van het Perzische gelim. Men noemt het in de Balkan, Griekenland en in het Koerdisch geen kelim maar Berr.

De weeftechniek om dit type tapijten te vervaardigen is zo bijzonder omdat de patronen aan beide zijdes gelijk zijn. Er is dus geen voor- of achterkant. Zo gebruikt men het als vloerkleed maar ook als wandkleed. In de Islam gebruikt men ze ook als bidkleedjes.

Een kelim in je moderne Scandinavische interieur.
Een kelim in je moderne Scandinavische interieur.

Het maken van een traditionele kelim

Het maken van kelim tapijten is voor veel schapenherders (zoals Anatolen) uit de regio van Noord-Afrika en West-Azie een grote inkomstenbron. De herders scheren hun schapen en brengen de wol naar de was en kleurstraat. Men wast, klopt en kamt de wol ten eerste. Hierna verft men de wol in de gewenste kleuren. Daarna kan men via het weefgetouw het kelimtapijt maken. De tapijten verkoopt men vervolgens op lokale (toeristische) markten en internationale markten.

Trendy kelim kleden van nu

De kelim vloerkleden van nu zien er iets anders uit dan voorheen. Zo is men bij het maken van de kleden veel vrijer in het gebruik van kleuren en patronen. Lichte kleuren en moderne geometrische patronen zijn vandaag de dag gewild bij de tapijten. Hierdoor sluiten deze modellen vloerkleden ook goed aan op de Scandinavische, moderne interieur trend. Er ontstaan zo allerlei mooie manieren om deze vloerkleden te combineren in jouw interieur.