Deense meubelmerken

Bekende meubelmerken uit Denemarken

Deens design is booming. De afgelopen 20 jaar zijn er vanuit de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, allerlei nieuwe meubel- en ontwerpbedrijven ontstaan. Ze ontwikkelen meubels en woonaccessoires met aantrekkelijk en trendy design dat zowel op de Europese als Noord- Amerikaanse markt enorm goed aanslaat.

Van Scandinavisch design naar Deens design

De oorsprong van Deens design gaat verder terug in de tijd, naar het begin van de vorige eeuw. In 1930 werd in de hoofdstad van Zweden, Stockholm, de Stockholm Exhibition gehouden. Het thema van de tentoonstelling was ‘Scandinavian Design’. Tijdens de tentoonstelling stond moderne handwerk en design centraal. Het was de doorbraak van architectuur en functionalisme in het interieur.

De doorbraak van Deens design en Deense ontwerpers

Dankzij alle aandacht voor het Scandinavische design kwam er ook veel interesse voor het Deense design. Zowel in binnen- als buitenland. Zo ontstond er een groeiende belangstelling voor de Deense wooncultuur, met de flexibele indeling en comfortabele, organisch gemaakte meubels. De Deense stijl ontwikkelde tot de bekende, moderne Mid-Century design van meubels, woonaccessoires en lampen, dankzij de bekende Deense ontwerpers. Denk aan ontwerpers als Arne Jacobsen, Verner Panton, Børge Mogensen, Grete Jalk, Poul Kjærholm, Poul Henningsen, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Arne Vodder en Kai Kristiansen.

De groeiende populariteit van meubels uit Denemarken

Deense meubels trokken in de jaren ’50 op de meubelbeurzen van Brussel, Keulen en Utrecht veel aandacht van de pers. In vrijwel alle grote steden was de tentoonstelling ‘Design in Scandinavia’ te zien. Samen met de meubelbeurzen zorgde dit voor de bekendheid bij het grote publiek. Deense meubels kregen vervolgens nog meer aandacht van de televisie, kranten en tijdschriften nadat het Royal System van Poul Cadovius in de prijzen viel op de Triënnale. Deens design is vanaf dat moment een begrip. Met de ontwikkeling dat steeds meer huishoudens zich nieuwe meubels konden permitteren, doen Deense meubels hun intreden doen in Nederlandse woonkamer. Tegelijkertijd wordt de innovatie Scandinavische stijl ook door Nederlandse meubelmerken geadopteerd en komen ook veel Nederlandse ontwerpers op. Deens design is niet een begrip, maar ook populair.

Nieuw Deens Design

Vanaf het einde van de 19e en begin van de 20ste eeuw zijn er allerlei Deense meubelmerken opgericht, zoals Fritz Hansen en Carl Hansen & Søn. Veel bedrijven zijn er nog steeds, maar er is ook vernieuwing in het Deense designlandschap met merken als Muuto, Normann Copenhagen en HAY. Deze merken borduren voort op het Deense ‘heritage’, maar zoeken ook naar innovatie op het gebied van functionaliteit en esthetiek. Hiervoor trekken de designbrands jonge Deense ontwerpers aan, zoals Thomas Bentzen, Simon Legald, Signe Hytte, Line Depping en Jakob Jørgensen.

Kenmerkend voor Deens design

Veel Deense meubelmerken die de Deense lifestyle vertegenwoordigen, maken meubels met een herkenbare stijl. Zo zijn veel Deense meubels gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Ook lichte kleuren kenmerken de typische Deense stijl.Kenmerkend voor Deense meubels zijn:

  • Eenvoudig en functioneel ontwerp (en een tikkeltje eigenwijs)
  • Tijdloos desig
  • Gericht op een fijn thuisgevoel: hygge
  • Natuurlijke materialen en kleuren
  • Op ambachtelijke wijze gemaakt

Bekende Deense meubelmerken

Door de ontwikkeling van het Deens design in de afgelopen 100 jaar is er in Denemarken een zeer grote markt ontstaan van meubelmerken, timmerfabrieken, interieurmerken en designstudio’s. Dit zijn de meest bekende merken en bedrijven uit Denemarken:

&Tradition

Het meubelmerk &Tradition, dat in 2010 is opgericht, heeft iconische designs uit het verleden én het heden in hun assortiment. Het meest bekende design van dit merk is wel de Flowerpot-lamp van ontwerper Verner Panton. Deze lamp werd in de late jaren 60 voor het eerst geproduceerd. Een ander bekend ontwerp op het gebied van meubeldesign is de Little Petra fauteuil (1938). Deze fauteuil is ontworpen door architect Viggo Boesen en heeft op tentoonstellingen in New York en Berlijn prijzen gewonnen. Een ander opmerkelijk ontwerp is de Drawn stoel (1956) van Hvidt & Mølgaard. Dit is echt een uitzonderlijk stukje Deens design, waarbij de ontwerpers gebruik maakten van traditionele vakmanschap technieken en organische materialen. Nieuwere designs zijn de Shuffle- table (2010) van Mia Hamborg en de &Traditionl Fly SC3 (2014). Deze 2-zitsbank is een ontwerp van de hand van het Deense designstudio Space Copenhagen.

Bekijk de meubels van &Tradition

101 Copenhagen

In 2017 is het verfrissende en jonge Deense meubelmerk 101 Copenhagen opgericht. Hoewel het meubelmerk zijn wortels in Kopenhagen heeft, zijn er ook Japanse invloeden zichtbaar in de ontwerpen. Een spannende combinatie, waarbij de Deense eenvoud centraal staat. De ontwerpers van 101 Copenhagen zijn Tommy Hyldahl, Kristian Sofus Hansen en Nicolaj Nøddesbo. Deze ontwerpers hebben een achtergrond in de mode-industrie en volgden een studie aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten. De reizen die de ontwerpers maakten in Japan, hun studie en ervaringen uit de mode-industrie zorgen voor minimalistische, sculpturale en conceptuele ontwerpen. Dit herkenbare design is terug te zien in de ontwerpen van de Crown Table en de Big Foot Stool. Andere belangrijke onderdelen van de collectie van 101 Copenhagen zijn vazen, schalen en kommen.

Bekijk de woonitems van 101 Copenhagen

Bloomingville

Bloomingville is een trendy, jong Deens meubelmerk dat in 2000 is ontstaan. Doordat de Scandinavische woonstijl steeds populairder werd, lukte het dit merk om te groeien en allerlei labels uit te brengen. Zo brengt het Deense merk ieder jaar een aantal thematische collecties uit, met meubels en voornamelijk woonaccessoires. Van Deense zomeraccessoires tot Scandinavische kerstspullen. Het merk laat zich hiervoor inspireren door de Deense tradities die het huis een warme, persoonlijke sfeer geven. Daarnaast biedt het merk sinds 2015 ook de Bloomingville MINI-collectie aan: meubels voor de allerkleinsten in huis.

Bekijk de meubels van Bloomingville

Carl Hansen & Søn

Het Deense familiebedrijf Carl Hansen & Søn is in 1908 opgericht door Carl Hansen en is sindsdien altijd door de familie gerund. Al meer dan 100 jaar maken ze beeldbepalende ontwerpen voor de high-end markt. Het bedrijf heeft een focus op duurzaamheid en combineert dit met uitstekende vakmanschap. Het meest bekende meubel is beslist de CH24 Wishbone Stoel (1949). Deze klassieker, ontworpen door de Deense ontwerper Hans J. Wegner, is gemaakt van hout en is als sinds 1950 continue in productie. Er zijn nog meer bekende meubels uitgebracht onder het merk, zoals de CH78 Mama Bear Fauteuil (1954), ook ontworpen door Wegner. De FH429 Signature Chair (1954) van de hand van Frits Henningsen is ook zo’n opmerkelijk ontwerp. Deze stoel is dan ook in 2015 groots uitgebracht. Andere bekende ontwerpen zijn de LM92P Metropolitan van het Deense duo Ejner Larsen en Aksel Bender Madsen en de OW150 Daybed (1963), een ontwerp van Deense ontwerper Ole Wanscher.

Bekijk de meubels van Carl Hansen & Søn

Veel meubels worden nog ambachtelijk vervaardigd in Denemarken, zoals bij het familiebedrijf Carl Hansen & Son.
Veel meubels worden nog ambachtelijk vervaardigd in Denemarken, zoals bij het familiebedrijf Carl Hansen & Son.
Carl Hansen & Søn is een van de oudste meubelbedrijven uit Denemarken. De meubels zijn voornamelijk gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, met veel aandacht voor de traditionele vakmanschap van meubelmaken.
Carl Hansen & Søn is een van de oudste meubelbedrijven uit Denemarken. De meubels zijn voornamelijk gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, met veel aandacht voor de traditionele vakmanschap van meubelmaken.

dk3

80% van de collectie van dit merk komt direct uit de timmerfabriek in Denenmarken. Het jonge Deense meubelmerk is opgericht in 2009 en verkoopt meubels waaronder het iconische wandreksysteem ROYAL SYSTEM®, ontworpen door Poul Cadovius. Hij kwam in 1948 op het idee om meubels aan muren te hangen, om zo ruimte te winnen in de kleinere huizen van destijds. Niet veel later is dit meubelsysteem in de prijzen. Naast dit wandsysteem vertegenwoordigd dk3 nog veel meer meubels van talentvolle designers, zoals de Deense architect Jeppe Utzon en ontwerper- en meubelmaker Christian Troels.

Het bekende wandkastsysteem ROYAL SYSTEM®, ontworpen door Poul Cadovius in 1948.
Het bekende wandkastsysteem ROYAL SYSTEM®, ontworpen door Poul Cadovius in 1948.

Ferm Living

Met een achtergrond in de mode startte Trine Andersen in 2005 Ferm Living. Het is een van de meest bekende Deense meubelmerken. Deze naam is afgeleid van de uitdrukking ‘ferm på fingrene’, dit betekent ’goed met de vingers’. Het merk is gespecialiseerd in woonaccessoires en brengt tegenwoordig ook mooie meubels op de markt. De items in de collecties van het bedrijf bestaan altijd uit zachte vormen, bijzondere details en rijke texturen. Ook voor de kinderkamer biedt het meubelmerk opties, dankzij de collectie van Deense design kindermeubels en accessoires. Het meest bekend van Ferm Living is de Rico Divan (2019), ontworpen door Trine Andersen. De collectie hanglampen van Trine Andersen is ook niet te missen.

Bekijk de meubels van Ferm Living

Fritz Hansen

Het klassiek Deense meubelbedrijf Fritz Hansen werd in 1872 door de meubelmaker Fritz Hansen gestart. Sindsdien brengt het bedrijf meubels op de markt die ontworpen zijn door de bekende Deense ontwerpers, zoals Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm en Verner Panton. Het merk kenmerkt zich met vooruitstrevend designs, technieken en materialen. Zoals buigtechnieken met stoom, voor het buigen van hout en staal. De meest bekende ontwerpen zijn de China Chair Armstoel (1944) van Hans J. Wegner, de Egg Chair en Swan Chair (1958) van Arne Jacobsen, de Concert hanglamp van Jørn Utzon en de PK20 Fauteuil (1968) van Poul Kjærholm.

Bekijk de meubels van Fritz Hansen

De Egg™ lounge chair en de Swan™ lounge chair zijn in 1958 ontworpen door de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen. De fauteuils zijn een van de meest populaire meubels van het Deense meubelbedrijf Fritz Hansen.
De Egg™ lounge chair en de Swan™ lounge chair zijn in 1958 ontworpen door de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen. De fauteuils zijn een van de meest populaire meubels van het Deense meubelbedrijf Fritz Hansen.

GUBI

Het Deense designhuis GUBI is door Liesbeth en Gubi Olsen in 1967 opgericht. Het is een meubelmerk dat gewaagde en tegelijkertijd elegante meubels, verlichting en andere interieurobjecten uitbrengt. Zoon Jacob Gubi is tegenwoordig de eigenaar en creatief directeur van het merk dat gevestigd is in het havengebied van Kopenhagen. GUBI zet vergeten parels uit de oude jaren opnieuw op de kaart, zoals de Grace Lounge Chair (1936) dat is ontworpen door een van de eerste vrouwelijke ontwerpers: Tove Kindt-Larsen. Net als de Multi-lite lampen (1972) van Louis Weisdorf. Het designhuis heeft ook nieuwe ontwerpen met jonge ontwerpers en designstudio’s ontwikkeld, zoals de iconische Beetle Chair (2013) van GamFratesi en de GUBI Dining Table (2013) van Komplot Design.

Bekijk de meubels van GUBI

HAY

Het jonge bedrijf HAY is in 2001 opgericht door Mette en Rolf Hay. HAY maakt innovatieve meubels en lifestyleproducten die passen bij de behoeftes van de moderne wereld. Het merk werkt hiervoor samen met de jonge generatie ontwerpers vanuit de hele wereld. Daarnaast werkt het merk samen met bekende merken, zoals Sonos, IKEA en Ahrend. De About A Chair collectie (2010), ontworpen door de Deense meubelontwerper Hee Welling, is een van de meest bekende collecties van het merk. Ook bekend van het merk: de Revolver Barkruk (2013) van de Amerikaanse designer Leon Ransmeier en de HAY Dot sierkussens.

Bekijk de meubels en woonaccessoires van HAY

Het Deense HAY ontwikkelt innovatieve nieuwe meubels en woonaccessoires. Het bouwt hierbij verder op de succesvolle benadering uit het verleden.
Het Deense HAY ontwikkelt innovatieve nieuwe meubels en woonaccessoires. Het bouwt hierbij verder op de succesvolle benadering uit het verleden.
Nieuwe innovatieve meubels met een knipoog naar het verleden. Dit nieuwe wandkastsysteem Pier System heeft een duidelijke knipoog naar het ROYAL SYSTEM® van Poul Cadovius.
Nieuwe innovatieve meubels met een knipoog naar het verleden. Dit nieuwe wandkastsysteem Pier System heeft een duidelijke knipoog naar het ROYAL SYSTEM® van Poul Cadovius.

House Doctor

Voor House Doctor begon het allemaal in 2022, als een kleine designshop in Ikast, Denemarken. Tegenwoordig is het familiebedrijf een internationaal woonmerk dat veel woonaccessoires ontwikkelt volgens de Scandinavische stijl. De collecties bestaan uit potten, plaids, kussens en vazen. En het merk heeft een uitgebreide meubelcollectie. Deze collecties brengen eenvoud, balans en authenticiteit in huis. De items van House Doctor zijn prima te mixen, het maakt niet uit of het item minimalistisch, industrieel of een retro design heeft. Hierdoor zijn de items prima te combineren met een persoonlijke en eclectische stijl. De meubels en accessoires hebben prachtige details die verrassen, dankzij de mooie esthetiek.

Bekijk de woonitems van House Doctor

House of Finn Juhl

Het Deense meubelmerk House of Finn Juhl is opgericht door Ivan Hansen en Hans Henrik Sørensen in 2001. Het bedrijf verkoopt de beeldbepalende meubels van de Deense meubelmaker Finn Juhl, daarom de naam House of Finn Juhl. De meubelmaker heeft in de afgelopen eeuw bijzondere en herkenbare meubels ontworpen. Deze meubels wijken af van de ontwerpen van de modernistische medeontwerpers van zijn tijd. Finn Juhl streefde namelijk naar meubels met organische en natuurlijke vormen. De meest bekende en herkenbare ontwerpen zijn de Pelican Fauteuil (1940), de 45 Fauteuil (1945), de Chieftain Fauteuil (1949) en de France Fauteuil (1956). Het zijn houten bekleden meubels die vloeiende gebogen lijnen hebben. Ook heel bekend zijn de Nyhavn Desk (1945), Sideboard (1955) en de Glove Cabinet (1961). Deze gekleurde meubels zijn geïnspireerd op de kleurenleer van de Duitse dichter en natuuronderzoeker Johann Wolfgang von Goethe.

Bekijk de meubels van House of Finn Juhl

Louis Poulsen

Louis Poulsen werd al in het jaar 1874 opgericht. Het Deense meubelmerk produceert verlichting voor het huis. Deze verlichting is ontworpen volgens de Scandinavische ontwerptraditie: de vorm volgt de functie. Dit betekent dat elk ontwerp begint en eindigt met licht. Louis Poulsen heeft in de afgelopen jaren veel samengewerkt met wereldbekende ontwerpers en architecten. Dit bracht de volgende bekende lampen: AJ lamp (1957) van Arne Jacobsen, PH 5 (1958) en de PH Artichoke (1958) van Poul Henningsen en de Panthella Staande lamp (1971), die door Verner Panton is ontworpen. Nieuwe samenwerkingen en designlampen zijn er ook te vinden, zoals de Enigma lamp (2003) van Shoichi Uchiyama, de Patera Hanglamp (2015) van Øivind Slaatto en de Moonsetter Vloerlamp (2020) van Anne Boysen.

Bekijk de lampen van Louis Poulsen

MENU

MENU is een verfrissend Deens meubelmerk dat meubels en accessoires maakt met de traditionele Scandinavische stijl. Het merk werkt samen met jonge ontwerpers uit Denemarken, zoals Søren Rose en Nina Bruun. Ook werkt het merk samen met internationale ontwerpers, zoals de Japanse Torafu Architects, de Portugese Rui Alves, het Canadese designduo Tom Chung and Jordan Murphy en Studio WM uit Nederland. De bekende ontwerpen van MENU zijn de Brasilia Lounge Chair van Anderssen & Voll, de Passage Lounge Tables van Krøyer-Sætter-Lassen, de Co Dining Chair van Norm Architects & Els Van Hoorebeeck, de Afteroom Bench van Afteroom en de Turning Table van Theresa Rand.

Bekijk de meubels en accessoires van MENU

MOEBE

In 2014 slaan meubelmaker Anders Thams en architect Martin D. Christensen de handen ineen om het Deense designmerk MOEBE op te zetten. Beide zijn graag betrokken bij het ontwerpproces en leggen daarbij de focus op eenvoud. Meubels krijgen dus een simpele vorm, want de oprichters vinden dat de wereld al ingewikkeld genoeg is. In 2016 komt de designer Nicholas Oldroyd bij het designteam en ontstaat het nieuwe geometrische ontwerp Candlelight, een kaarsenhouder. Tot de permanente meubelcollectie van MOEBE hoort de Storage Box en het Shelving System.

Bekijk de woonitems van MOEBE

Montana

Het Deense meubelbedrijf Montana is in 1982 opgericht door Peter J. Lassen. Lassen bedacht toen een kastsysteem, het modulaire Montana-systeem, waarbij je de kast uit modules samenstelt en uitbreidt. De kast is namelijk gebaseerd op een wiskundige afmeting van 5,7 centimeter, waardoor je het oneindig kunt uitbreiden. De Montana-modules zijn ontworpen, ontwikkeld en gemaakt in Denemarken en hebben het Europese keurmerk EU Ecolabel. Tegenwoordig staat Peters zoon, Joakim Lassen, aan het roer van het bedrijf. Bekende kastmeubels en opbergsystemen van Montana zijn de Panton Wire serie van Verner Panton, het Montana Free System van Jakob Wagner en de TV & Sound serie van Peter J. Lassen.

Bekijk de meubels van Montana

Muuto

In het jaar 2007 bundelen Peter Bonnen en Kristian Byrge hun krachten om het meubelmerk Muuto op te zetten. De naam Muuto komt van het Finse woord ‘muutos’, dit betekent verandering en nieuw perspectief. Het merk werkt samen met jonge designers uit eigen land en het buitenland, zoals Tina Ratzer, Thomas Bentzen, Louise Campbell, Søren Rose en Johan van Hengel. Samen met deze ontwerpers wil het bedrijf de rijke Scandinavische designgeschiedenis weer in de spotlights zetten en daaraan ook nieuwe items toevoegen. De collecties bestaat uit lampen, stoelen, kasten, banken, woonaccessoires en tafels. Bekende items hiervan zijn de Oslo Sofa (2013) en de architectonische Outline serie (2016) van Anderssen & Voll, de Cover Fauteuil (2019) van Thomas Bentzen en de Nerd Chair (2012) van David Geckeler. Andere opvallende woonaccessoires die ze hebben uitgebracht, zijn de Muuto Kink Vaas (2019) van Earnest Studio, de Restore Mand (2009) van Mika Tolvanen en The Dots wandhaken (2007) van Lars Tornøe.

Bekijk de meubels en woonaccessoires van Muuto

Muuto is een Deens designmerk dat met veel jonge designers werkt. De collectie meubels en woonaccessoires is creatief en verfrissend, maar heeft ook de traditionele Deense waarde meegekregen. Zo zijn functionaliteit en vakmanschap zeer belangrijk.
Muuto is een Deens designmerk dat met veel jonge designers werkt. De collectie meubels en woonaccessoires is creatief en verfrissend, maar heeft ook de traditionele Deense waarde meegekregen. Zo zijn functionaliteit en vakmanschap zeer belangrijk.
Het meubelbedrijf MUUTO is nog maar een vrij jong bedrijf. Het is in 2007 opgericht door Peter Bonnen en Kristian Byrge.
Het meubelbedrijf MUUTO is nog maar een vrij jong bedrijf. Het is in 2007 opgericht door Peter Bonnen en Kristian Byrge. Het hoofdkantoor staat in Kopenhagen. Hier staat ook een van de ‘flagship stores’.

Normann Copenhagen

Het Deense meubelmerk Normann Copenhagen is in 1999 door Jan Andersen en Poul Madsen opgericht. De missie van het bedrijf is om originele en innovatieve producten te ontwerpen met een simpel en eigentijds design dat jaren meegaat. De collectie groeit en bestaat uit meubels, textiel, verlichting en woonaccessoires. Het merk verkoopt in meer dan 80 landen producten en hebben daarmee wel meer dan 80 prijzen gewonnen. De befaamde Hyg serie, waaronder barkrukken, fauteuils en eetkamerstoelen vallen, is in 2018 ontworpen door Simon Legald. Andere bekende ontwerpen zijn de Block Trolley (2012), de Circus Pouf (2013) en de Era Lounge Chair (2014), allemaal ontworpen door Simon Legald.

Bekijk de woonitems van Normann Copenhagen

PP Møbler

Met het startten van het Deense meubelmerk PP Møbler in 1953 schoten de broers Lars Peder en Ejnar Pedersen in de roos. Het was de perfecte timing, in de opkomst van het Deens Modern. De samenwerking tussen de broers was heel goed, beide vervulden ze een rol als leider en creatieve netwerker. De broers werkten dan ook samen met de beroemde Hans J. Wegner. Uit deze samenwerking ontstonden de bekende meubels Peacock (1947), de Chair (1949) en de pp19 Papa Bear Chair (1951). Het familiebedrijf verwelkomde in 2001 de derde generatie, Søren Holsts zoon Kasper Holst Pedersen kwam er werken. De focus van het meubelbedrijf ligt nog steeds bij het maken van houten meubels. En dat is terug te zien bij de nieuwe bekende designs zoals de pp850 (2013) van Thomas E. Alken en de Sela (2015) van Ricardo Graham Ferreira.

Bekijk de meubels van PP Møbler

UMAGE

Het begint voor UMAGE in 2008, wanneer Jacob Nannestad Hansen en Søren Ravn Christensen de handen ineenslaan en het Deense meubelmerk UMAGE opzetten. Het bedrijf heeft een bijzonder en zeer trouw inhouse ontwerpteam waarmee ze duurzame concepten met flexibele ontwerpen ontwikkelen. Deze ontwerpen zijn geïnspireerd op de Scandinavische ontwerptradities. Het merk ontwerpt veel lampen, zoals de bekende EOS verenlamp van Søren Ravn Christensen. Daarnaast zijn de typische Conversation Lounge Chair van Anders Klem, de Audacious kast van Jonas Søndergaard en de Time Flies stoel van Jonas Søndergaard ook erg beroemd.

Bekijk de woonitems van UMAGE

Verpan

In 2003 ontstond Verpan, na de start van de eerste productie verlichting van Verner Panton. Zeven jaar later kwam er een meubellijn bij en tegenwoordig biedt Verpan een selectie van de eigentijdse ontwerpen van de Deense ontwerper Verner Panton aan. De designs van de hand van Verner Panton zijn functioneel, uniek en modern. De collectie bestaat uit beeldbepalende meubels en verlichting die de gebruiker veel gemak bieden. De iconische ontwerpen van Verner Panton zijn de Welle serie lounge meubels (1969) en de System 1-2-3 Lounge Chair (1974). Natuurlijk mogen de lampen in het rijtje van bekende items niet ontbreken, zoals de designklassiekers Moon hanglamp (1960), Spiegel lamp (1969) en VP Globe hanglamp (1969).

Bekijk de meubels en lampen van Verpan

Vipp

In 1939 maakt Holger Nielsen een afvalbak met pedaalbediening voor zijn vrouw. Dit ontwerp is het begin van het Deense meubelmerk Vipp. Het bedrijf is uitgegroeid tot groot industrieel designmerk met functionele meubels en lampen. De pedaalemmer die Nielsen voor zijn vrouw heeft ontworpen, is wel 50 jaar lang gebruikt in de Deense klinieken. De pedaalbak werd in 2009 zelfs in de permanente designcollectie van het MoMA in New York opgenomen. Naast de afvalbak zijn ook de Vipp451 chair en de Vipp 525 vloerlamp erg bekende en populaire items van het merk.

Bekijk de woonitems van Vipp

WOUD

Woud is een designmerk waar de oprichters, Mia en Torben Koed, vanaf 2014 hun ambities in kwijt kunnen. Het merk werkt met hoogwaardige materialen en heeft aandacht voor de kleine details. De collectie van WOUD bestaat uit nieuwe en originele ontwerpen met een blik naar de toekomst. De collectie ademt de liefde voor eerlijk design. Om de ambities van het merk te halen, werkt het merk met getalenteerde, jonge ontwerpers, zoals de Deense Jeanette Holdgaard, Amalie Skov Rahbæk, Terkel Skou Steffensen, Rikke Palmerston, Laura Bilde, Philip Bro, Rikke Frost, Julie Begtrup en Ditte Vad. Maar ook met de Duitse Agnes Morguet, Frederik Kurzweg, Leonard Aldenhoff, Christine Rathmann en Meike Harde. Bekende en in het oog springende ontwerpen uit de collectie van het merk, zijn de WOUD Stedge 2.0 Wandrek van Leonard Aldenhoff, WOUD Input Organizer van Anne Holm & Sigrid Smetana, de WOUD Arc Bijzettafel van Julie Begtrup en Ditte Vad en de WOUD Nakki Fauteuil van Mika Tolvanen.

Bekijk de meubels en woonaccessoires van WOUD