Mozaïek

Wanneer je spreekt over mozaïek dan hebben we het over een kunstvorm waarbij men een groot aantal kleine, ongelijke en gekleurde steentjes gebruikt. De steentjes gebruikt men om bijvoorbeeld een grote afbeelding te maken. Maar ook om oppervlaktes te versieren in diverse patronen. De stenen worden in wanden of vloeren gemetseld met decoratieve bedoelingen. De mozaïek steentjes zijn gemaakt van steen of glas. Indien er glazen steentjes gebruikt worden dan spreken we over een glas in lood mozaïek.

Mozaïek is een kunstvorm waarbij men van een groot aantal kleine, ongelijke en gekleurde steentjes een volledig geheel te creëert.

  • Toepassingen: in het interieur als vloer of wandbekleding, woning, meubels, glas, objecten in de tuin.

  • Ontstaan: 1500 voor Christus eerste mozaïek.

  • Ruimtes: de keuken en badkamer zijn perfecte ruimtes voor mozaïek.

De oorsprong van mozaïek

De mozaïektechniek is ontstaan in Mesopotamië wat we nu als Irak kennen. Hier gebruikte men verschillende stukken gekleurde klei, steen, maar ook schelpen en ivoor voor een mozaïek. De eerste bekende geglazuurde mozaïeken werken in 1500 voor Christus gemaakt.

In de derde eeuw voor Christus werd de Griekse stijl ontwikkelt waarbij ze verschillende kleuren stenen gebruikten. Ook zien we daar verschillende patronen en ontwerpen terug bij het leggen van mozaïeken. De onderwerpen van deze kunstwerken waren vaak mythologische wezens, religieuze types, natuur en rijkdom.

De Romeinen hebben deze techniek verder uitgewerkt en paste deze toe in luxe villa’s. Hier zien we afbeeldingen van goden, keizers of taferelen van alledag terugkomen. Vooral populair was het om vloeren te beleggen met een mozaïek. Overigens waren de meeste kunstenaars die dit in de villa’s van rijke Romeinen maakte allemaal Griekse slaven.

Toepassing van mozaïek in het interieur

Er zijn diverse soorten mozaïek die we terugzien in de hedendaagse interieurs. Mozaïek als wandbetegeling en vloerbetegeling in badkamers, keukens en de gang. En meubels bevatten soms bijzondere mozaïekwerken, bijvoorbeeld in tafelbladen en kastdeuren. Ook in raamwerken en glasobjecten kom je mozaïekkunst tegen. Denk aan glas-in-lood-ramen of Oosterse lampen.

Glasmozaïek in het interieur

Een glasmozaïek maakt men door het smelten van glas in een mal. Het is een veel gebruikte techniek in het interieur.

Natuursteen mozaïek

Vroeger, in de oudheid, werd natuursteen mozaïek gemaakt van marmer. Tegenwoordig maken we de tegels het uit slate, kwartsiet, basalt, vertin en marmer. Een mozaïek van natuursteen heeft een unieke en zeer natuurlijke uitstraling.

Keramische mozaïektegels

Waar origineel mozaïek uitgaat van ongelijke steentjes en scherven, zijn er vanaf de afgelopen eeuw ook speciale mozaïek tegels gemaak. Vierkante, keramische tegeltjes van twee tot drie centimeter klein die zijn gekleurd en gebakken. Door het bakken krijgt de tegel, en dus het mozaïek, een gladde structuur en een gelijke kleur. Zo zijn er prachtige structuren en patronen te maken. Daarnaast kun je ze perfect onderhouden en gebruiken in de keuken en badkamer. Tegenwoordig zijn er andere varianten in vorm, zoals zeshoeken en in grotere maten. Ook zijn de kleine tegeltjes verkrijgbaar op kant-en-klare matten, waardoor deze makkelijker en strakker op wanden en vloeren te zetten zijn.