Boeiboord

Een boeiboord is ook wel bekend onder de termen boeideel, boeistrook, boeiing en boeiplank. Met al deze begrippen bedoelt men hetzelfde: de afwerking van een dakgoot van huizen en andere gebouwen. Een boeiboord heeft een functionele rol, maar heeft het ook een decoratieve functie.

Een boeiboord is de afwerking tussen het dak en de dakgoot of de dakrand.

  • Toepassing: functioneel ter bescherming van de zwakke rand van het dak en de gevel en decoratief om het dak er sierlijk uit te laten zien.

  • Doel: het beschermen tegen inregenen en andere weersomstandigheden, maar ook tegen vogels die nesten bouwen.


Wat is een boeiboord precies?

Boeiboord is vooral een vakterm die men gebruikt in de bouw. Het stamt af van het woord plank. De oude term voor plank was namelijk vroeger boord. Een simpele uitleg van boeiboord is dat het de afwerking van een dakrand is. Met een boeistrook werk je namelijk de dakgoot en de dakrand af. Bij platte daken betekent dit dat het boeiboord de bovenste strook is langs de dakrand. Bij schuine daken is het de afwerking van de open zijkant van de dakgoot.

Is het boeideel zichtbaar? Dan noemt men het ook wel de buitenboei. Er is ook een binnenboei. Dit is het deel van de plank dat je aan de andere kant van de dakgoot bevestigt. Het ligt dan tegen het dakbeschot aan.

Een boeiboord beschermt de zwakke rand van het dak en de gevel tegen regen, zon en wind.
Een boeiboord beschermt de zwakke rand van het dak en de gevel tegen regen, zon en wind.

Dit is de functie van een boeiboord

Een boeiboord plaats je vooral om functionele redenen. Zo biedt een boeideel bescherming tegen het inregenen tussen de zwakke rand van het dak en de gevel. Maar ook biedt het beschutting tegen wind en voorkomt het dat vogels er nesten bouwen. Daarnaast is een boeistrook ook decoratief.

Het boeiboord als sierlijst aan het dak

Een boeiplank plaats je als een afwerking van het dak. Het is daarom ook aanwezig en duidelijk zichtbaar. Vooral als je een plat dak hebt, zie je het boeiboord goed. Een boeideel is verkrijgbaar in verschillende kleuren en van diverse materialen. Zo kun je een boeiboord van hout, maar ook een kunststof boeiboord zoals een Trespa® boeiboord laten plaatsen.

De bovenkant van het boeideel is over het algemeen bekleed met zink en heeft de vorm van een kraal omzette bovenzijde. Dit is een praktische omzetting. Je ziet bij oude herenhuizen ook wel eens een profiellijst op het boeiboord. Dit heet een plansiergoot. Plansier is namelijk het woord voor een plank met sierlijst erop, wat bevestigd is aan de bovenkant van de gevel van het huis. Bij oude, chique huizen zie je ook wel eens dakkapellen die een versiert boeiboorden hebben. Het hout is dan sierlijk gesneden en ziet er dus uit als een sierrand.

Is het een erg koude winter? Dan kun je aan de onderkanten van het boeiboord zelfs ijspegels zien hangen. Dit zie je tegenwoordig wel minder snel, omdat onze winters minder streng zijn dan vroeger. Wel kun je het nabootsen met verlichting van ijspegels tijdens de feestdagen. Dat geeft het boeideel een gezellige uitstraling.

Zo onderhoud je een boeiboord

De functie van een boeistrook is natuurlijk om te beschermen tegen wind en regen. Het is de verdediging tegen de weerselementen, ook tegen de zon en vocht. Dit maakt het echter ook onderhoudsgevoelig. Een traditioneel boeideel van hout moet je goed onderhouden, zodat ze bestand blijven tegen het vocht. Je wilt niet dat er schimmel in het hout komt te zitten en dat het gaat rotten. Het is dan ook slim om het boeiboord om het aantal jaar te verven, voordat de oude verf gaat bladeren, het hout krom trekt of zelfs gaat rotten. Het is nogal een klus om dit te verven. Daarom kun je tegenwoordig ook steeds vaker een onderhoudsvrije boeiboord kopen. Denk aan kunststof boeiboorden van Trespa® of Keralit®. Door een boeideel van kunststof als dakrandpanelen te plaatsen, voorkom je een hoop onderhoud. Iets minder traditioneel, maar wel heel functioneel. Je hebt er dan geen omkijken meer naar.

Een boeiboord van hout moet je goed onderhouden, anders gaat het hout rotten.
Een boeiboord van hout moet je goed onderhouden, anders gaat het hout rotten.