Afschot

Een afschot zorgt voor de afwatering op daken, in douches en in de tuin. Bij een afschot is de afvoer onder een helling gelegd. Deze helling zorgt er voor dat het water makkelijker de afvoer de put inloopt. Een ander woord voor afschot is dan ook hellingshoek. Met deze hellingshoek voorkom je dat er een lekkage ontstaat, omdat het water anders op het platte dak of de bestrating blijft liggen.

Afschot is de hellingshoek waaronder de afvoer is geplaatst, zodat het water goed wegloopt

  • Definitie: een helling die bewust aangebracht is bij een leiding of een vlak, zodat het vloeistof weg kan lopen.

  • Toepassing: een afschot plaats je opzettelijk in goten, stoepen, platte daken, terrassen, balkons of afvoerbuizen, zodat het water niet blijft liggen.

Het gebruik van een afschot in doucheruimtes

In het sanitair moet het water zo goed mogelijk weglopen na het gebruik van de douche. Bij een standaard douchebak is er al een verlaging gecreëerd, zodat het water direct wegloopt door de afvoer. Er zijn zelfs betegelbare douchebakken die zijn voorzien van een helling. Bij een inloopdouche moet je zelf een douchegoot plaatsen. Je moet er dan voor zorgen dat de ondervloer van de inloopdouche vanuit alle richtingen naar de douchegoot een afschot krijgt. Hierbij maak je gebruik van spieën op de draagbalken van de vloerconstructie. Je moet de tweede draagbalk iets hoger tegen de andere draagbalk schroeven voor een helling. De helling in de doucheruimte moet zo’n 7 millimeter op 1 meter zijn. Deze helling voorkomt de vorming van stilstaande plassen.

Het afschot leidt het water in de badkamer naar de afvoer.
Het afschot leidt het water in de badkamer naar de afvoer.
 Bij het maken van de doucheruimte moet je rekening houden met de hellingshoek.
Bij het maken van de doucheruimte moet je rekening houden met de hellingshoek.

Betegelen van een afschot

Een afschot kun je in verschillende richtingen betegelen. Zo kun je de douchegoot aan de achterwand plaatsen, waardoor het afschot dus wegloopt naar de achterkant van de badkamer. Hierdoor loop je geen gevaar op water in de rest van de badkamer. De doucheput in het midden plaatsen kan ook. Dan is er aan alle kanten van de doucheput een helling nodig. Hierbij moet je de tegels zo snijden dat ze allemaal op elkaar aansluiten. Veel badkamers hebben ook een waterkeringsstrip naast het afschot. Dankzij deze strip loopt het water niet verder weg.

Een afschot op een plat dak voorkomt lekkages

Wanneer er een langere tijd stilstaand water op het dak ligt, is er een grote kans op lekkage. Het dak slijt daarnaast sneller en alg en mos krijgen de kans om te groeien op het dak. Dit is niet goed voor de levensduur van het dak. Op de oppervlakte van een plat dak mag daarom niet meer dan 5% stilstaand water liggen, 95% van het dak moet droog zijn. Het water op het dak mag verdeeld zijn over meerdere plassen. Een plas mag ook niet dieper dan 5 millimeter zijn.  Voor een plat dak moet het afschot, volgens het bouwbesluit, minimaal 1,6% zijn. Dit is de 16 millimeter op 1 meter lengte van het dak. Het is toegestaan om een groter afschot aan te houden.

Het geschikte materiaal voor een afschot op je dak

Je kunt voor een plat dak afschot dakplaten van PIR-hardschuim of steenwol gebruiken, hierbij heb je keuze uit 10 of 20 millimeter helling per meter. Betopor, schuimbeton of spramex beton zijn ook een goede materialen. Vooral schuimbeton of betopor zijn gunstig om te gebruiken, het is beide namelijk licht in gewicht. Hierdoor belast je het dak niet extra en loopt het water gewoon weg.

Als een dak onvoldoende afschot heeft, kan er water op blijven liggen.
Als een dak onvoldoende afschot heeft, kan er water op blijven liggen.

Afschot voor bestrating

Voor bestrating is afschot ook belangrijk. Dus moet er een afschot zijn als de tuin geplaveid is. Wanneer er een goede afvoer in de tuin is, is er minder kans op wateroverlast. Zoals stilstaand water tegen de muur van de woning, waardoor er een vochtprobleem in de woning ontstaat. Een afschot in de bestrating mag niet te groot zijn, omdat het water anders te hard stroomt. Hierdoor kan de afvoer het water niet meer verwerken of neemt het grote bestanddelen mee, zoals bladeren. Dit kan een verstopping van de afvoer veroorzaken. Het water moet dus rustig en geleidelijk wegstromen. Bij bestrating geldt een helling van minimaal 10 millimeter op een strekkende meter. Vaak houdt men 10 tot 20 millimeter per strekkende meter aan. Naast een afschot is ook de ondergrond van de bestrating belangrijk.

Afschot in riool- en afvoerbuizen

In een rioleringssysteem liggen de afvoerbuizen ook op afschot, zodat het afvalwater blijft doorstromen. De liggende verzamelleidingen voor afvalwaterriolering moeten tussen in een helling van 5 millimeter per meter en 20 millimeter per meter liggen. De minimale afschot van riolering is dus 0,5%. Een grotere afschot dan 20 millimeter is niet praktisch, omdat het water dan met te grote snelheid stroomt. En een te klein afschot zorgt ervoor dat het vuil, dat neerslaat in de leidingen, verstoppingen veroorzaakt.