Refurbish
De term refurbished, of refurbish, staat voor het Nederlandse woord ‘revisie’. Dit is afgeleid van het Franse woord ‘revoir’ wat ‘herzien’ betekent. Refurbished is het controleren, schoonmaken en eventueel herstellen van een bestaand product. Een refurbished product in een (nieuwe) kwalitatieve staat is weer klaar voor gebruik. Een product, of delen ervan, wordt vervangen door vergelijkebare componenten of bijgewerkt met een nieuwere technologie.
Onstaan van refurbish
Het concept refurbished is oorspronkelijk ontstaan in de motoren- en machineproductie. Hierdoor hoeft men geen waardevolle of arbeidsintensieve producten zomaar af te schrijven. Producten die refurbished beschikbaar zijn, zijn bijvoorbeeld mobiele telefoons, koffiemachines, wasmachines en laptops. Retourproducten hoeven op deze manier niet weggegooid te worden maar worden refurbished.
Diverse refurbished producten
Producten die gereviseerd zijn, zijn meestal producten die retour zijn gekomen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn geweest van technische defect. Of er is een beschadiging geweest aan de verpakking. Ook showroommodellen, test- of demoproducten worden vaak gereviseerd.
Veel voorkomende refurbished producten zijn mobiele telefoons, laptops en wasmachines. Niet alleen apparaten maar ook meubels en kantoormeubels zijn perfect om te refurbishen. Bureaustoelen of zit- en stabureaus zijn perfect om weer als nieuw te verkopen. Daarnaast worden er veel belangrijke onderdelen van een product gereviseerd. Denk aan zoals accu’s, een motor of een chip, waardoor het product (waar het onderdeel deel van uitmaakt) weer verkocht kan worden.
Het voordeel van refurbishen
Gereviseerde producten hebben een aantal voordelen. Het grootste voordeel van reviseren is dat je het product nagenoeg in dezelfde kwaliteit opnieuw kan gebruiken. Doordat een product zorgvuldig opgeknapt is, kapotte onderdelen hersteld zijn of vernieuwd is er weinig waardeverlies. Een product is gecontroleerd, getest, schoongemaakt, vervangen en vaak ook voorzien van een upgrade. Daarnaast voorziet men een refurbished product ook nog eens van een goede garantie. En behouden gereviseerde producten zelfs het huidige serienummer.
Duurzaamheid en refurbishen
Gereviseerde producten zijn uiteraard erg duurzaam, doordat ze hergebruikt worden. Daarnaast is het grondstofgebruik, energieverbruik en emissies aanzienlijk verminderd door een product, component of materiaal zo lang mogelijk in een gesloten toeleveringsketen te houden. Hierdoor zijn de producten ook goedkoper dan gloednieuwe producten.
Wat is het verschil tussen refurbish (reviseren), recycle, re-use en remanufacture?
Er zijn veel termen die gebruikt worden rondom hergebruik. Bijvoorbeeld de term ‘gebruikt’, ‘recycled’ of ‘remanufactured’. Het refurbished concept verwart men vaak met deze termen. Maar het zijn wel degelijk andere processen.
Refurbish (reviseren en renoveren)
Reviseren gaat om de vervanging van versleten en kritieke onderdelen. Het product ziet er esthetisch als nieuw uit. Het niveau van renovatie hangt af van factoren, zoals de normen van een fabrikant en de industrie. Het is mogelijk dat het product beperkte functionaliteitsverbeteringen en kleine storingen bevat die acceptabel zijn in dit geval.
Recycle
Recycle wil zeggen dat het materiaal opnieuw gebruikt is. Bijvoorbeeld wanneer een product of materiaal niet meer bruikbaar is maar wel tot iets nieuws gemaakt kan worden. Het krijgt dus een ander doel dan voorheen. Overigens moet recycling niet verward worden met cradle to cradle. Dit is een geheel ander concept.
Re-use (hergebruiken)
De term re-use (hergebruikt) staat voor hergebruiken van een product dat is schoongemaakt, maar geen wijzigingen heeft ondervonden. Een hergebruikt product neemt men weer in gebruik voor hetzelfde doel als waarvoor het oorspronkelijk ontworpen is. Het grootste verschil met refurbishe is dat refurbished producten wél getest en geverifieerd zijn (en dus vrij van defecten). Dat hoeft bij een hergebruikt product niet zo te zijn.
Remanufacture (herfabriceren)
Remanufacture is het proces van het verwerven, herstellen of transformeren van gebruikte producten. Bijvoorbeeld niet-functionerende, afgedankte producten terugbrengen naar op zijn minst in nieuwe staat. Het gehele product wordt uit elkaar gehaald en versleten onderdelen worden vervangen. Dit proces is een intensief proces en vaak duurder dan een nieuw product.