Zuivere lucht voor een gezonder huis: 10 tips voor betere luchtkwaliteit
07 februari 2023
Door Ilse Bloemendal
Een gezonde leefomgeving is van cruciaal belang voor je gezondheid en welzijn. De kwaliteit van de lucht in je huis speelt daarbij een belangrijke rol. Slechte lucht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën. Een gezond lucht- en leefklimaat is daarom essentieel. Wtw ventilatie techniek kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Lees hier wat je nog meer kan doen om de luchtconditie in huis optimaal te krijgen.
1. Het aanbrengen van een WTW-installatie
Een warmteterugwin-installatie (WTW) is een systeem dat de warmte uit afgevoerde lucht hergebruikt om nieuwe lucht te verwarmen. Hierdoor wordt energie bespaard en wordt de CO2-uitstoot verminderd. Het is daarom een duurzame manier om te ventileren, waar zo min mogelijk warmte verloren gaat. WTW voert warme vervuilde lucht weg uit huis en brengt nieuw vers lucht binnen, ideaal! De voordelen van een WTW-installatie zijn:
- Energiebesparing: De warmte die anders verloren zou gaan bij het ventileren wordt hergebruikt, waardoor het energieverbruik vermindert.
- Verbetering van het binnenklimaat: Door de lucht te verwarmen met hergebruikte warmte, blijft de luchtvochtigheid op peil en verbetert de luchtkwaliteit. Met Tops WTW Filters is dit nóg een stuk hoger, dus tel uit je winst.
- Lagere energiekosten: Het besparen van energie leidt tot lagere energiekosten.
- Milieuvriendelijk: Het hergebruik van warmte vermindert de CO2-uitstoot, waardoor het milieuvriendelijker is.
- Comfortabeler binnenklimaat: Het verbeteren van de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat.
Klinkt goed he? Let wel: een WTW-installatie kan niet in een bestaand huis aangelegd worden, want voor zo’n installatie moeten nieuwe luchtkanalen aangebracht worden. Als je al een bestaand huis hebt, kies dan voor een decentrale WTW-installatie. Laat deze wtw ventilatie techniek installeren door een specialist. Houd de filters goed schoon en het is wel zaak om de wtw filters tijdig te vervangen voor het beste resultaat.
2. Ventileer regelmatig
Zorg voor voldoende ventilatie door regelmatig te ventileren. Dit ververst de lucht en verwijdert vervuilde lucht en vocht. Zet meerdere keren per dag de ramen open. Doe dit tijdens het schoonmaken of koken. Als je onder de douche stapt, zet dan ook even een raampje open.
3. Gebruik luchtreinigers
Luchtreinigers verwijderen stof, allergenen en verontreinigde deeltjes uit de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit. Ze zijn tegenwoordig helemaal hip, dus er zijn genoeg leuke exemplaren te vinden.
4. Investeer in een afzuig of verbeter ‘m
Zorg voor een goed werkende afzuig om de lucht in huis schoon en gezond te houden. Tijdens het koken komen er veel (ongezonde) stoffen vrij. Belangrijk dat dit niet blijft hangen. Een goede afzuiging is dan een must. Houd daarom de afzuigkap in optimale conditie. Dit doe je door goed onderhoud en het tijdig vervangen van de afzuigkapfilters. Lees dit artikel voor meer tips om de afzuiging in de keuken te verbeteren.
5. Vermijd schadelijke stoffen
Gebruik geen schadelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen, sigarettenrook of luchtverfrissers met chemicaliën die slecht zijn voor de lucht en de gezondheid.
6. Gebruik planten
Bepaalde planten, zoals kamerplanten, kunnen schadelijke stoffen uit de lucht filteren en de luchtkwaliteit verbeteren. Wat dacht je van een Areca palm, Boston fern, snake plant, spider plant, aloe vera of gerbera daisy?
7. Installeer een mechanische afzuiging in huis
Mechanische afzuiging is een systeem waarbij vervuilde lucht uit een gebouw wordt afgevoerd naar buiten met behulp van een ventilatiesysteem. Dit wordt gedaan met behulp van ventilatoren en afvoerpijpen die geïnstalleerd zijn in huis. Het afvoeren van vervuilde lucht verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de concentratie van verontreinigingen, waardoor de lucht gezonder is. Dit vermindert ook de concentratie van onaangename geurtjes in het huis. Ook helpt een mechanische afzuiging bij het afvoeren van vocht, waardoor schimmelvorming en vochtproblemen worden voorkomen. Verder verbetert het de circulatie van verse lucht en vermindert de concentratie van vervuilde lucht, waardoor de binnentemperatuur comfortabeler wordt.
Tot slot zijn je energiekosten een stuk lager. Dit komt door de afvoer van vervuilde lucht en de verbetering van de luchtkwaliteit, waardoor het verwarming- en verluchtingssysteem efficiënter werkt. Het is in het hele huis aan te raden, maar in de badkamer is een mechanische afzuiging al helemaal een must! Vergeet niet hierbij de filters en ventielen regelmatig te reinigen.
8. Maak het huis goed schoon
Houd het huis schoon en vrij van stof om de luchtkwaliteit te verbeteren en allergieën te voorkomen. Probeer minimaal 1 keer per week stof te zuigen en te dweilen. Ja, ook boven.
9. Laat de conditie van de luchtkwaliteit in huis testen
Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbare luchtwegen en andere comfortproblemen. Door de luchtkwaliteit in huis te testen, kun je bepalen of er verbeterd moet worden om een comfortabelere leefomgeving te creëren. Laat dit testen door een professional zodat jij weet hoe het staat met de luchtvochtigheid in huis. Onderneem eventueel stappen om het te verbeteren.
10. Gebruik natuurlijke materialen in huis
Gebruik natuurlijke materialen, zoals hout, katoen en linnen, in plaats van synthetische materialen, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Effectieve tip, maar ook een hele leuke. Natuurlijke materialen geven je interieur een boost!