Wat wil je altijd voorkomen? Juist, brand in de woning. En dat is uiteraard helemaal terecht, want het is levensgevaarlijk om mee te maken. Ook als je niet thuis bent is het enorm vervelend; je kunt immers al je spullen kwijtraken. Bewaar daarom je waardevolle spullen in een brandwerende kluis. Gelukkig komt brand tegenwoordig veel minder vaak voor dan vroeger. En er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om de kans nog kleiner te maken! In deze blog lees je er meer over.
Stel je waardevolle spullen veilig in een brandwerende kluis
De eerste tip heeft niet direct met brandveiligheid te maken. Maar wel met de veiligheid van je spullen, ook een belangrijk onderdeel. Het is namelijk belangrijk om je te oriënteren op brandkasten. Stop hier je dierbare spullen in zodat deze na een brand nog in orde zijn. Wat je erin kunt stoppen? Onder andere geld, documenten, apparaten en sieraden – om maar wat voorbeelden te noemen. Maar bepaal vooral zelf wat jij belangrijk vindt. Kies voor een gecertificeerde brandwerende kluis van lipsbrandkasten om te kunnen vertrouwen op de kwaliteit. Je wilt immers wel dat de kluis doet wat ‘ie moet doen!
Hang door het hele huis rookmelders en stem ze op elkaar af
Sinds 2022 is het verplicht om op iedere verdieping in je woning een rookmelder op te hangen. Heb jij hier al aan voldaan? Je moet er even tijd voor maken, maar deze nieuwe regel is er niet voor niets. Met rookmelders worden namelijk een heleboel grote branden voorkomen. Zo’n melder gaat immers tijdig af, hopelijk zelfs voordat er brand is ontstaan. Als je meerdere rookmelders in huis hebt, is het slim om ze op elkaar af te stemmen. Stel dat er ’s nachts brand ontstaat in de keuken beneden, dan word je op die manier ook boven gewekt door de rookmelder die daar hangt.
Verklein de kans op brand in jouw woning
Je kunt de kans op brand in de woning op verschillende manieren verkleinen. Controleer bijvoorbeeld of de zekeringen in de meterkast in orde zijn, met name bij een oudere woning. Een aardlekschakelaar verkleint de kans op brand. Laat de cv-ketel controleren. Plaats nooit brandbare materialen in de meterkast die vlam kunnen vatten bij kortsluiting. Pas sowieso op met brandbare materialen en gebruik brandwerende kluizen voor belangrijke spullen. Let altijd op bij het koken, en ook bij kaarslicht in huis. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Heb je een wasdroger? Haal dan regelmatig het filter leeg waarin stof wordt verzameld.
Maak een vluchtplan en houd alle deuren en ramen vrij
Wat te doen als er brand is? Dan moet je zo snel mogelijk veilig je huis uit zien te komen. Een vluchtplan helpt hierbij. Weet bijvoorbeeld precies op welke verschillende manieren je je woning kunt verlaten. Misschien is de voordeur geblokt door de brand: kun je in dat geval door een achterdeur of raam komen? Houd de deuren en ramen altijd vrij, zodat je je woning snel kunt verlaten. Obstakels kun je hier niet gebruiken.
Zorg voor een helpende hand wanneer de brandweer komt
Je kunt de brandweer een handje helpen. Niet door zelf de brand te gaan blussen, want dit kan gevaarlijk zijn. Maar wel door te zorgen dat zaken duidelijk zijn. Is je huisnummer en naamplaat bijvoorbeeld duidelijk in beeld vanaf de straatkant? De brandweer moet dit goed kunnen zien bij het arriveren in de straat. Verder moet de hoofdafsluiter goed te vinden en bereiken zijn, zodat deze snel kan worden afgesloten. En zorg tot slot ook dat er voor de brandweer geen gevaarlijke obstakels in de weg liggen!
Bekijk ook
20 januari 2014
Prachtige ambachtelijke Tibetaanse tapijten in beeld
Een heerlijk filmportret om je werkweek zonder stress mee te beginnen! Pasang Wangchuk uit de Nepalese stad Kathmandu maakt al…