Zo voorkom je dat je laminaat of parket bol komt te staan
08 juli 2019
Door Woonhome.nl
Yes, je bent eruit, de ideale vloer is gekozen. Het is een mooie laminaat- of parketvloer van donkerbruin mahoniehout waar je oog op is gevallen. Of juist één van naturel eikenhout. Hoe het ook zij, het laatste waar je dan op zit te wachten is dat je nieuwe vloer krom of bol komt te staan. Toch komt dit vaker voor bij laminaat dan je denkt. Wij geven jou de broodnodige tips om dit euvel te voorkomen. Immers, een voorbereid mens telt voor twee!
1: Check of de kruipruimte vochtig is
Eén van de eerste dingen waar je op moet letten is het vochtgehalte in je huis. Vraag eventueel een vloerenspecialist of hij de vochtigheidsgraad meet, dan weet je het meteen. Als je een vochtige kruipruimte hebt, dan is er een reële kans dat het vocht doortrekt naar de vloer. Iets waar parket of laminaat beslist niet van houdt. Een houten vloer of laminaatvloer neemt relatief snel vocht op namelijk. Hierdoor bestaat de kans dat je vloer in no time krom trekt. Heb je een vochtige kruipruimte, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te isoleren. Goede luchtcirculatie is hierbij van cruciaal belang.
2: Leg het laminaat niet te strak
Een andere veel voorkomende oorzaak van laminaat die bol gaat staan, is dat de vloer te strak is gelegd. Een houten vloer zet namelijk uit of krimpt juist weer in afhankelijk van de koude- en warmteverschillen. De vervormingen die als gevolg hiervan optreden, staan ook bekend als de ‘werking van hout’ of ‘werken’ (=hout dat werkt). Zit er tussen de planken niet genoeg ruimte voor het hout om te werken? Dan is er gerede kans dat de vloer bol gaat staan. Iets waar noch jij, noch je vloer blij mee gaat zijn. Let er dus op dat de vloer voldoende speling heeft om uit te zetten.
3: Geef de vloer tijd om te acclimatiseren
Eenmaal de vloer binnen, is het logisch dat je handen jeuken om te beginnen met het leggen van de nieuwe vloer. Toch is beter om twee dagen te wachten met leggen. Zo heeft de houten vloer voldoende tijd om te acclimatiseren. Houd tot die tijd de verpakking van de vloer dicht, en leg alles op een vlakke ondergrond. Anders is er alsnog kans dat de vloer krom trekt, zelfs nog voordat de vloer erin ligt.
4: Laat je vloer leggen door een vloerenspecialist
Als je zelf niet zo bekend bent met het leggen van vloeren, dan zijn er ook nog andere opties. Zo weet een vloerenspecialist precies waar hij rekening mee moet houden. Hiermee minimaliseer je de kans dat de vloer krom trekt tot nagenoeg nul. Als je niet van vervelende verassingen houdt, koop dan je vloer bij een CBW erkend bedrijf. Dan weet je zeker dat het goed zal gaan. Mocht er onverhoopt toch wat misgaan, dan staat de Geschillencommissie Wonen, de geschillencommissie voor de woonbranche, voor je klaar. Met raad én daad.