De kosten voor het (ver)bouwen van een badkamer kunnen behoorlijk hoog oplopen. Als je telkens voor het duurste van het duurste kiest ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Heb je niet zoveel te besteden? Of wil je gewoonweg niet zulke grote bedragen uitgeven aan je badkamer? Geen paniek, want dat het kan ook (een stuk) goedkoper. In deze tekst vertellen wij je dan ook hoe je een goedkope badkamer realiseert.
Kies enkel voor het ‘noodzakelijke’ sanitair
Lijkt het je heerlijk om na een lange dag een warm bad te nemen? Dan wil je waarschijnlijk graag een bad in je badkamer. Besef je alleen wel dat een bad kopen je badkamer onnodig duur maakt. Als je wilt besparen op je badkamer, kun je dit geld vast beter besteden. Kies daarom alleen voor het ‘noodzakelijke’ sanitair, zoals een toilet, douche en wastafel. Je hoeft niet bang te zijn dat je badkamer leeg wordt. Sterker nog, het kan juist positief uitpakken. Een rustige badkamer oogt namelijk ruimtelijker dan een volle badkamer.
Kleine badkamer, maar wil je wel een bad? Bespaar ruimte door in de badkuip te douchen.
Bespaar ruimte met douchen in de badkuip
Wil je toch graag een bad in je badkamer, maar vind je dit toch wat aan de dure kant? Overweeg dan om een douche en bad met elkaar te combineren. Je bespaart hierdoor niet alleen ruimte, maar ook geld. Je hoeft immers maar één keer leidingwerk aan te leggen in plaats van twee keer. Je doucht immers in het bad, waardoor een aparte douchehoek niet nodig is.
Verander de indeling van de badkamer niet
Als je een nieuw huis laat bouwen, ben je vaak vrij om de indeling te bepalen. Wil een bestaande badkamer renoveren? Dan is dit niet het geval. Het leidingwerk ligt er immers al. Je kunt dit weliswaar verleggen, maar dit maakt de verbouwing onnodig duur. Wie een goedkope badkamer wil realiseren, kan de indeling daarom beter hetzelfde houden. Door nieuw sanitair op dezelfde plek te installeren, kun je het huidige leidingwerk blijven gebruiken.
Een kleine badkamer kan evengoed een moderne en luxe uitstraling hebben door te kiezen voor de juiste kleuren en materialen.
Kies voor goedkope(re) merken met goede kwaliteit
Net als voor bijvoorbeeld meubels geldt ook voor sanitair dat er verschillende merken zijn. Het ene merk is duurder dan het andere merk. Kies je voor goedkope(re) merken? Dan valt de totaalprijs van je badkamer lager uit. Laat je alleen niet te veel leiden door de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit van goedkoop sanitair. Een vrijstaand bad goedkoop kan namelijk minder lang meegaan dan een duurdere variant. Onderaan de streep ben je dan meer kwijt, want je moet het bad eerder vervangen. Hierdoor kan je badkamer onnodig duur worden.
Betegel niet de gehele badkamer
Badkamertegels zijn niet bepaald goedkoop. Zelfs als je voor de goedkoopste tegel kiest, kost het nog behoorlijk veel om je hele badkamer te betegelen. Als je wilt besparen op je badkamer, kun je overwegen om niet de volledige ruimte te betegelen. Kies bijvoorbeeld voor de vloer en één of twee muren. De andere muren kun je bijvoorbeeld stuken. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de onderste helft van de muren te voorzien van tegels en het bovenste deel van stucwerk.